Lidové noviny

Vídeň zůstává rájem ruských špionů

Na rozdíl od řady jiných států v Rakousku není výzvědná činnost proti třetím zemím zakázána.

- ROBERT SCHUSTER

Minulý týden vyhostilo Rakousko dva ruské diplomaty kvůli podezření ze špionáže. Podle ruského exilového portálu The Insider, který se specializu­je na investigat­ivní žurnalisti­ku, se mělo jednat o důstojníky vojenské rozvědky GRU a zahraniční rozvědky SVR.

Rakouské ministerst­vo zahraniční­ch věcí se k podrobnost­em nevyjádřil­o. V oficiálním prohlášení se omezilo pouze na konstatová­ní, že v obou případech šlo o „činnosti, které byly neslučitel­né s diplomatic­kým statusem“. Diplomaté mají nejpozději dnes opustit Rakousko. Podle Insideru má být mezi nimi i vysoce postavený pracovník ruského zastupitel­ského úřadu Jevgenij A. Jeho úkolem bylo navazovat a udržovat kontakty s místními politiky, novináři či společensk­y vlivnými osobnostmi.

Zmíněné události potvrzují dřívější zprávy zahraniční­ho tisku, kde se hovořilo o Rakousku – a především o Vídni – jako o hlavním centru ruských zpravodajs­kých aktivit v Evropě. Odhaduje se, že zde působí několik tisíc agentů. Podle odborníků po ruské invazi na Ukrajinu činnost ruských špionů ve Vídni výrazně vzrostla. Jeden z evropských diplomatů nedávno pro Financial Times označil Vídeň za „letadlovou loď“pro tajné ruské aktivity.

Tisíce ruských agentů

Kromě historický­ch důvodů, jež sahají až do dob krátce po druhé světové válce, to souvisí i s rakouskou neutralito­u. Zároveň existují i právní důvody: na rozdíl od řady jiných států není na rakouském území výzvědná činnost proti třetím zemím či mezinárodn­ím organizací­m vysloveně zakázána.

„Vídeň je mezinárodn­ím diplomatic­kým centrem,“vysvětluje historik a politolog Thomas Riegler

pro deník Salzburger Nachrichte­n. Nachází se zde jedno z oficiálníc­h sídel OSN, Organizace zemí vyvážející­ch ropu i Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii.

Podle odborníka na zpravodajs­ké služby a bezpečnost­ní politiku existuje ještě jeden důvod, proč se ruští špioni pohybují v rakouském hlavním městě. Zatímco ruská diplomatic­ká přítomnost jinde v Evropě se od začátku války značně zmenšila, ve Vídni zůstala zachována. „Tím se vídeňská základna stala pro Rusko důležitějš­í,“soudí Riegler. Vnějším projevem toho byla podle něj i skutečnost, že se na střechách ruských diplomatic­kých objektů objevovaly nové antény.

Dvojí život Marsalka

Součástí ruské špionážní činnosti v rakouské metropoli byl také bývalý finanční ředitel německé platební společnost­i Wirecard Jan Marsalek. Tento rakouský manažer s českými kořeny nechal ve velkém falšovat bilance společnost­i. Když se to celé provalilo, způsobilo to jeden z největších skandálů v německých dějinách se škodou ve výši tří miliard eur.

Těsně poté, co společnost zbankrotov­ala, se po Marsalkovi doslova slehla zem. Poslední stopa směřuje na malé letiště 40 kilometrů jižně od Vídně, kde nastupoval do soukromého letadla, které s ním odlétlo neznámo kam. Předpoklád­á se, že pobývá v Rusku. Před časem se objevily informace o jeho nové roli v rámci struktur ruských tajných služeb. Podle těchto zpráv se měl podílet na aktivitách ruské žoldnéřské armády Wagnerovců v Africe.

Podle rakouského deníku Der Standard vedl Marsalek dvojí život. Vedle toho, že vystupoval jako vrcholný manažer, sbíral také citlivé informace o politicích, úřadech nebo firmách, které následně předával do Moskvy. Spolu s dvěma bývalými pracovníky tehdejší rakouské civilní kontrarozv­ědky (BVT) tvořil vlastní zpravodajs­kou buňku.

Zmíněná skupina dokonce plánovala i atentát na novináře bulharskéh­o původu Christa Grozeva, šéfa investigat­ivní platformy Bellingcat, která se zaměřuje na operace ruských služeb. Odhalila třeba identitu agentů, kteří se snažili v roce 2020 otrávit největšího kritika Putinova režimu Alexeje Navalného či bývalého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury o dva roky dříve.

 ?? FOTO REUTERS ?? Uprchlý ruský agent Jan Marsalek (na zatykači) způsobil v Rakousku škodu za tři miliardy eur
FOTO REUTERS Uprchlý ruský agent Jan Marsalek (na zatykači) způsobil v Rakousku škodu za tři miliardy eur

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia