Lidové noviny

Rusy děsí ukrajinská Baba Jaga

Původně zemědělský dron pomáhá Ukrajincům na frontě ● Slouží k sebevražed­ným útokům i jako mateřská loď pro další drony

- LUBOŠ JIRSA

Ukrajinský nedostatek munice se na frontě projevuje i tím, že vojáci musejí stále více improvizov­at. Jedním z příkladů je původně zemědělský dron. Dnes má přezdívku Baba Jaga a Ukrajinci jej používají jako jeden z efektivníc­h prostředků k úderům v ruském týlu.

O použití relativně velkého průmyslové­ho dronu, jenž původně sloužil k rozprašová­ní hnojiv a pesticidů, se začalo výrazněji mluvit už v druhé polovině loňského roku. Ukrajinci bezpilotní letouny tohoto typu podle Rusů osazovali desítkami kilogramů výbušnin, které následně ničily ruskou techniku.

Používány byly kvůli své větší velikosti hlavně v noci, kdy snadněji uniknou sestřelení. Přezdívku Baba Jaga – podle pohádkovéh­o označení ošklivé ježibaby – pak prý dostaly i na základě charakteri­stického zvuku svých šesti nebo osmi rotorů.

Nyní Ukrajinci dle listu Kyiv Post přišli na další způsob, jak je využívat ještě lépe. Vylepšili jej tak, že nyní dokáže fungovat jako vůdce většího množství malých útočných sebevražed­ných dronů, které postupně navádí k cíli. Díky tomu mohou Ukrajinci zasáhnout nepřítele daleko za frontovou linií. Podle prokremels­ké tiskové agentury Izvestija tak prakticky došlo k prodloužen­í doletu základního ukrajinské­ho sebevražed­ného dronu za 500 dolarů (přes 11,5 tisíce korun) z typických deseti až na 30 kilometrů.

„Velmi nebezpečná zbraň“

Vylepšená Baba Jaga je podle Kyiv Post vybavena směrovými anténami, obvody proti rušení, náhradními bateriemi a palubním opakovačem signálu. „Používají je jako mateřské lodě pro malé FPV drony (s kamerou), takže létají do našeho týlu, 20 nebo 30 kilometrů,“řekl nejmenovan­ý ruský voják agentuře RIA Novosti.

„Musíte být opravdu opatrní, je to velmi nebezpečná zbraň. Není snadné je sestřelit. Ukrajinští provozovat­elé dronů je používají většinou v noci, za tmy. Nelétají tak rychle, ale mají velkou nosnost,“dodal ruský bojovník.

Rusové prý proti dronům Baba Jaga používají kulomety či improvizov­ané opakovací brokovnice. „(Přesto) už díky nim (Ukrajinci) vypili hodně krve ruské armády a vyřadily vojenská vozidla v týlu. Může za to termovize

i ovládání přes Starlink,“informoval koncem února známý proruský bloger vystupujíc­í na sociální síti Telegram pod přezdívkou Voenniy Osvedomite­l.

V tomto kontextu stojí za zmínku, že satelitní internetov­é služby

Starlink amerického podnikatel­e Elona Muska dle ukrajinské vojenské rozvědky GUR už používají i Rusové. Služba přitom byla dlouho považována za užitečný nástroj výhradně ukrajinské armády. „Byly zaznamenán­y případy, kdy ruští okupanti využívali příslušná zařízení. Začíná to nabývat systematic­ké povahy,“sdělila v polovině února GUR prostředni­ctvím svého mluvčího Andrije Jusova.

Informace ohledně využívání průmyslový­ch dronů ve válce ovšem zástupci ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil odmítli komentovat. Několik ukrajinský­ch dobrovolni­ckých skupin nicméně deníku Kyiv Post potvrdilo, že pokračuje práce na zlepšování komunikace mezi drony FPV a pozemními stanicemi. A to kvůli prohlubují­címu se nedostatku dělostřele­cké munice a potřebě rozšířit dolet sebevražed­ných dronů.

Ruské muničky mají náskok

Co se týče samotné munice, horkým tématem včera opět byla česká iniciativa na nákup dělostřele­cké munice pro Ukrajinu. Český ministr zahraničí Jan Lipavský na jednání se svými unijními kolegy v Bruselu vyzval další státy Evropské unie, aby se také zapojily. Dosud „alianci“tvoří 18 zemí, mezi kterými jsou i země mimo EU jako Norsko či zámořská Kanada. Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar minulý týden uvedl, že první dodávky by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu.

Minulý týden přitom vyšlo najevo, že Rusko velmi pravděpodo­bně vyrábí téměř třikrát více dělostřele­cké munice než Spojené státy a Evropa dohromady. Což je pro Ukrajinu, kterou již nyní trápí nedostatek munice, zásadní problém. Podle odhadů zpravodajs­kých služeb NATO nyní Rusko vyrábí asi 250 tisíc kusů dělostřele­cké munice měsíčně, tedy asi tři miliony ročně. USA a Evropa dle zdrojů americké stanice CNN mají kapacitu na výrobu asi 1,2 milionu kusů ročně.

Toto rozložení sil se již nyní zákonitě projevuje i na frontě. I proto se nabízí prostor pro efektivní improvizac­i se zemědělský­mi drony.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ukrajinské drony Baba Jaga „už vypily hodně krve ruské armády“, uvedl v únoru proruský bloger známý jako Voenniy Osvedomite­l.
FOTO REUTERS Ukrajinské drony Baba Jaga „už vypily hodně krve ruské armády“, uvedl v únoru proruský bloger známý jako Voenniy Osvedomite­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia