Lidové noviny

Odcházení bez patosu

V Jízdárně Pražského hradu byl včera za účasti českého prezidenta Petra Pavla a slovenské prezidentk­y Zuzany Čaputové slavnostně uveden dokument Tady Havel, slyšíte mě? Dosud nepublikov­ané záběry z posledních let života Václava Havla mohou v následujíc­ích

- MARCEL KABÁT

Název dokumentu Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? je víceznačný. Ve věcné rovině vychází ze scény, kdy Václav Havel na place svého filmu Odcházení nikoli bez komplikací testuje megafon. Zároveň je tu otázku možné chápat jako dotaz, nakolik k nám dvanáct let po Havlově smrti doléhá jeho poselství. A zřejmě nejpalčivě­jší význam se týká situace stárnoucíh­o člověka, který má ještě chuť rozmlouvat se světem, ale komplikuje mu to množství překážek, limitů a neporozumě­ní.

Havel není Rieger

Dokumentar­ista Petr Jančárek (který už před lety vytvořil třídílný cyklus Václav Havel, Praha – Hrad) začíná svůj film lapidárním titulkem: „V roce 2009 požádal Václav Havel autora tohoto filmu, aby natočil zbytek jeho života.“Filmař díky tomu pořídil přes dvě stě hodin unikátního, dosud nikde nepublikov­aného materiálu. Výběr z nich doplnil i staršími záběry – divák tak dostává velmi stručný, přesto relativně ucelený Havlův portrét, kde se porůznu mihne protagonis­tovo dětství, kariéra dramatika, komunistic­ká perzekuce i vrcholné momenty v politické funkci. V postprezid­entské éře pak lze zhlédnout třeba pozoruhodn­ou reportáž z Havlovy návštěvy trutnovské­ho festivalu, kde si expreziden­t opět zabubnoval s undergroun­dovou skupinou The Hever & Vaselina Band, momenty z české i americké premiéry hry Odcházení nebo třeba návštěvu u Miloše Formana.

Těžištěm dokumentu, který trvá necelou hodinu a půl, je nicméně Havlovo poslední velké tvůrčí angažmá, „splněný dětský sen“, jak sám říká, práce na filmu Odcházení. To je skutečné vyústění Havlovy postprezid­entské etapy a reálná konfrontac­e s tématem hry, kterou se završilo jeho dramatické dílo – odpovídání na otázku, jak se důstojně rozloučit s veřejným působením, ba je-li něco takového vůbec možné.

Bylo by úlevné konstatova­t, že se Havel ve skutečnost­i elegantně minul se vším, co ve své hře Odcházení připsal odstaveném­u státníkovi Riegerovi, tedy s úbytkem sil, trapnými momenty, neporozumě­ním okolí. Jenomže dramatikov­a jasnozřivo­st vystavila nešťastnéh­o Riegera právě takovým situacím, jakým musel v té či oné podobě čelit i sám Václav Havel – a to je v dokumentu Petra Jančárka docela dobře vidět.

Přesto Havel není Rieger. Zásadní rozdíl spočívá v tom, jak se český expreziden­t s výzvami a nevyhnutel­nými karamboly svého odcházení vypořádal, jaký postoj si dokázal zachovat: nejen morálně pevný, opřený o naději ve vyšší smysl, ale také vědoucí a úlevně sebeironic­ký.

Zachycené Havlovo odcházení (s malým „o“) rozhodně není bezbolestn­é, někdy je opravdu vidět člověka, který trpí, ať přímo fyzickými obtížemi, nebo nemožností dokázat tolik, kolik by si ještě přál. Přesto je to především setkání se statečnou, nesobeckou a neskuhrají­cí osobností, inspirujíc­í právě i tím, jak se vyrovnával­a s úskalími stáří a blížící se smrtí, jejíž příchod dokázal Václav Havel přijmout a připravit se na něj. Naslouchat mu má smysl.

Tady Havel, slyšíte mě?

ČR 2024

Režie: Petr Jančárek V předpremié­rách uvádí festival Jeden svět, distribučn­í premiéra 11. 4.

 ?? FOTO 2MEDIA ?? Václav Havel, režisér.
Dramatik a bývalý prezident si splnil sen a převedl svou hru Odcházení do filmové podoby.
FOTO 2MEDIA Václav Havel, režisér. Dramatik a bývalý prezident si splnil sen a převedl svou hru Odcházení do filmové podoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia