Lidové noviny

Naděje v nenávisti

Koalice se pokusí oživit model Antibabiš

- Martin Zvěřina

Dnes začne sněmovní schůze svolaná na přání Pirátů, která se má zabývat otázkou, zda Andrej Babiš je bezpečnost­ní hrozbou pro Česko. S tím vládní většina nebude mít problém, stejně jako s odpovědí, vždyť jak řekla Markéta Pekarová Adamová: „Jednou agent StB, vždycky agent StB.“Zde jednoho hned napadne, zda se smí říci stejně autoritati­vně: jednou komunistic­ký rozvědčík, vždycky komunistic­ký rozvědčík. Ale nechme toho, protože agent (který se o agentství soudí) je dneska zjevně větší zlo než pracovník ozbrojenéh­o aparátu diktatury.

O podobě schůze nemusíme dlouho přemýšlet, klasické orwelovské dvě minuty nenávisti, až na to, že to celé může trvat i dva dny. Ani politické kultuře, ani politickém­u životu to nijak neprospěje, pro tuhle akci budou plně platit odsudky, kterými koalice častovala opozici za svolávání mimořádnýc­h schůzí, na kterých se též hlavně spílalo konkurentů­m.

Pro vládní koalici však má schůze i hlubší význam, mohou se pokusit oživit Antibabiše, tedy kampaň, jejíž téma a metody jí přinesly několikeré volební vítězství. Vládní koalici totiž vlastně voliči neubývají, jen váhají, zda ji mají za tak špatný výkon odměnit znovu svým hlasem. Proto je pro vládní strany klíčová mobilizace, musejí přimět své příznivce, aby znovu dorazili k volbám. A k tomu může být Antibabiš dobrý. Říká se sice, že již nefunguje, že po dvou osvobozují­cích rozsudcích v kauze Čapí hnízdo už to není ono a účinnost kampaně klesá. Ale vládní koalici vlastně nic jiného nezbývá, sama nic pozitivníh­o nemá ani nevymyslí a řeči o tom, že se vlastně máme všichni dobře, moc nezabírají, zvláště ve světle trvajícího propadu reálných mezd a nekončícím nárůstu životních nákladů.

Andreje Babiše je velmi snadné nenávidět, zvláště když on se chová tak, jak se chová, avšak postavit celou politiku na tomhle jediném člověku je velmi riskantní. Den poté, co AB zmizí z politiky, přestane mít celá koalice důvod k existenci a převálcuje ji téměř kdokoli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia