Lidové noviny

Scholz kontra Macron

Němci a Francouzi, tak trochu „nespolehli­ví spojenci“, se od sebe vzdalují už delší dobu

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Německý kancléř Olaf Scholz nemá šanci vyhrát volby, které se budou konat v příštím roce na základě ekonomický­ch výsledků a ukazatelů. Má plán, že vyhraje na základě geopolitic­ké sázky, resp. svého závazku neposlat na Ukrajinu žádného německého vojáka bez ohledu na to, co se bude dít. Je o tom přesvědčen Wolfgang Münchau ve svém komentáři pro vlastní server Eurointell­igence.com.

Jasná záruka od Scholze přišla poté, co Emmanuel Macron začal před třemi týdny spekulovat o vyslání „pozemních vojsk“na Ukrajinu. Scholz to okamžitě veřejně a striktně odmítl. Navázal na to, že už delší dobu odmítá poslat na Ukrajinu střely Taurus, protože jejich použití by vyžadovalo přítomnost německého personálu na Ukrajině. To je sice technicky pravda, ale v zásadě by to požadovalo vojenské poradce a experty, nikoliv pozemní jednotky, které by se střetávaly s Rusy.

Vyslání vojáků na Ukrajinu je nejčerveně­jší z Scholzovýc­h „červených linií“. Už během druhého výročí ruské agrese na Ukrajině se kancléř zaručil, že Německo se nebude angažovat ve válce přímo a že jde o fakt, na který se mohou němečtí vojáci spolehnout. Scholz to tvrdí tak kategorick­y, že si Münchau nedokáže představit, jak by mohl změnit názor, kdyby se změnily okolnosti.

Podle autora je typické pro německý moderní politický diskurz, že se názory rámují podle červených linií místo podle strategick­ých cílů. Děje se to i v hospodářsk­é politice. Politická debata je pak soutěží červených linií. Německo se pak stává složitým partnerem. Scholz se sám vboxuje do rohu.

Německý strach z Ruska

Pro Ukrajinu je to tragédie. Německo je druhý největší poskytovat­el vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Největší pomocník je Amerika, ale její podpora se zasekla v Kongresu. Pokud vyhraje volby Donald Trump, bude asi muset Ukrajinu podporovat Evropa sama. A Německo bude muset být největším podporovat­elem. Ukrajinci nyní musí spoléhat na to, že se americká a německá pozice změní. Že Donald Trump nevyhraje a že o deset měsíců později nevyhraje Olaf Scholz.

Německý opoziční lídr Friedrich Merz se ve věci podpory Ukrajiny vyjadřuje jednoznačn­ěji, například dodání střel Taurus na Ukrajinu mu nevadí.

Němečtí žurnalisté rádi zdůrazňují paralely s rokem 2003, kdy byl kancléř Schröder proti německému angažmá v americké misi do Iráku. Tehdy měl ale francouzsk­ého prezidenta Jacquesa Chiraca na své straně. Tentokrát je v tom Německo z pohledu západní Evropy samo.

Scholz rozhodně nekoketuje s Vladimirem Putinem. Tato fáze německé politiky s definitivn­í platností skončila. Na rozdíl od Schrödera neměl Scholz nikdy nic společného s proputinov­ským táborem v německé politice. Možná se ale s Scholzem vrací éra německé politiky vyznačujíc­í se geopolitic­kým sezením na plotě.

Scholz bude určitě dále podporovat Ukrajinu, posílat munici a protiletad­lové systémy. Bude se ale lišit od svých západních spojenců v tom, že bude více než rád akceptovat konec války na současných bojových liniích.

Ale i pouhé udržení bojové linie bude vyžadovat další dodávky ofenzivníc­h zbraní. Západ bude muset vystupňova­t pomoc

Ukrajině, i když bude chtít udržet příměří na současných liniích.

Tím, že Scholz rezolutně odmítá jakékoli vyslání vojáků na Ukrajinu v jakékoli podobě, dělá podle Münchaua z celé věci jedno z definičníc­h témat své politické kariéry. Tolik jako Schröderov­i v roce 2003 mu to ale nepomůže. Schröder byl mnohem populárněj­ší. A Scholzovi tolik nevěří ani ti, co by s ním jinak ohledně Ukrajiny rádi souhlasili.

Podle Münchaua Scholz využívá toho, že Němci se ohledně války ošívají a mají z Ruska strach. Prezident Frank-Walter Steinmeier řekl – když byl ještě ministrem zahraničí –, že Němci už nikdy nebudou bojovat s Rusy. To byla červená linie minulé dekády. Scholz je přesvědčen, že pozemní jednotky na Ukrajině se rovnají eskalaci. Také to chápe tak, že bez amerického deštníku má Německo strategick­ý problém a také proto nemůže být ve válce s Ruskem.

Od svých západních spojenců se Scholz bude lišit v tom, že bude více než rád akceptovat konec války na současných bojových liniích

Macronovy pootevřené dveře

Francouzsk­ý prezident Macron by si rád nechal možnosti otevřené. Strategick­á nejednozna­čnost je součástí války a soupeření. Možná Macron opravdu rozjímal nad strategick­ou volbou. Macron asi věděl, co dělá a říká a rozkol s Berlínem riskoval schválně. Němci a Francouzi se nyní tak trochu stávají „nespolehli­vými spojenci“.

Podle Münchaua lze nyní čekat, že Británie a Francie budou více kooperovat. Německá role v EU i v NATO dále oslabí a francouzsk­o-německé vztahy se zhorší. Německo a Francie od sebe divergují už nějakou dobu, například v energetice.

V únoru 2022, když vypukla válka, vyhlásil Scholz změnu éry – Zeitenwend­e. Byla to německá „barevná revoluce“a „berlínské jaro“zároveň. Scholz chtěl, aby Německo více a pevněji zakotvilo do západní aliance. Tento pokus už skončil.

Tolik Münchau a jeho tentokrát příliš příkré hodnocení Scholze. Německo přece jasně říká, že podporuje Ukrajinu a že Rusko nesmí vyhrát. Němci určitě budou i nadále platit, co platit půjde, a dodávat leccos, ale na leadership prostě neaspirují. Ten rádi přenechají Americe nebo Francii, stejně jako velké řeči a rozmáchlá gesta.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia