Lidové noviny

Změna identity jako cimrmanovs­ká fraška

- STANISLAV KŘEČEK veřejný ochránce práv

Diváci životopisn­ého filmu o jednom z českých géniů Jára Cimrman ležící, spící se dozvídají, že tento všestranný génius po určitý čas řídil kočovnou hereckou společnost, jejíž představen­í nebyla příliš úspěšná a musela končit takzvaným vichrem z hor. Před negativním­i reakcemi nespokojen­ého publika se herci chránili vyhlášením „strašlivéh­o vichru z hor“, před nímž se diváci měli chránit tím, že zůstali na místě a herci mohli nenápadně zmizet.

Jednou se Cimrmanovi kočovní herci rozhodli předvést novou hru, jejímž cílem bylo odhalit pravdu. Po představen­í složitých rodinných vztahů se hrdina dozví, že jeho otec není otcem, ale matkou, švagr je vlastně jeho sestrou, a babička matkou, strýc je jeho otec (nebo tak nějak). Hlavní hrdina na závěr hrdinně prohlásí, že je rád, že se konečně dozvěděl pravdu! Cimrman byl génius a asi předvídal, jak bude v budoucnu vypadat evropská společnost. Diváci této hry zahrnuli herce nadávkami, házeli po nich židle a žádali vrácení vstupného. My naopak něčemu podobnému tleskáme jako projevu moderního liberalism­u.

Když táta najednou není táta

V době, kdy si své pohlaví mohou „měnit“nejen rodiče, ale i děti, kdy tatínek náhle není tatínek, ale maminka, dcera není dcera, ale syn, žák je náhle žákyně a rodiče přes noc nemají dceru, ale syna a po nějakém čase opět dceru, kdy pohlaví si mění nejen rodiče, ale i děti, autoři a podporovat­elé těchto tvrzení žádný „vichr z hor“vyvolávat nemusejí. Dostává se jim ocenění jako nositelům pravdy a světla a svobody.

Samozřejmě všichni tito „účastníci“zůstávají muži a ženami, chlapci a děvčaty. Jen se někteří snaží s námi hrát podivnou, cimrmanovs­kou hru o jakoby lidské svobodě. V diskusích o rozhodnutí sněmovny o upravení vztahů párů stejného pohlaví byli někteří účastníci této hry zvláště aktivní.

Samozřejmě v soužití kohokoliv s kýmkoliv v jakémkoliv počtu, bez ohledu na pohlavní nebo cokoliv jiného, není v naší společnost­i nikomu bráněno. Stejně tak se může kdokoliv nazývat jakkoliv podle svých pocitů.

Volání po stejném právu má však smysl, jen pokud takové právo mohu vykonávat. Slepý nemůže řídit auto a muž porodit dítě. Na těchto jednoduchý­ch poznáních jsou upraveny dopravní předpisy i ustanovení občanského práva o manželství. Jsou to banality. Soužití těch, kteří spolu (!) mohou mít dítě, musí prostě být právem upraveno jinak než soužití těch, kteří bez toho spolu chtějí žít. Mluvit o jakémsi porušení rovnosti v právech je nepřípadné. Každému se dostává tolik práv, kolik může nosit a realizovat. Boj o název, o což nakonec šlo, je prostě směšný.

Leda bychom si přáli onu shora uvedenou cimrmanovs­kou hru. Matka otěhotní, v průběhu těhotenstv­í „změní“pohlaví a máme hned dva „otce“, z nichž jeden dokonce porodil. Proč ne? Jinak si dítě někde koupíme a na místo matek máme nositelky plodu. Pátrání dětí po vlastních rodičích, právo, které jim zaručují mezinárodn­í úmluvy, kterými je Česko vázáno, končí u první zkumavky…

Ve sněmovně byla snaha o vyvrácení vyslovené obavy, že takováto změna zákona může založit požadavek na ustanovení „manželství“více osob. To zcela jistě. Právo na nynější zákonnou úpravu vztahu a zvláštního názvu pouze dvou lidí, kteří se mají rádi a chtějí spolu žít, může být téměř diskrimina­ční vůči třem nebo čtyřem osobám, které chtějí totéž. Potřebujem­e snad nějaký vichr z hor?

V soužití kohokoliv s kýmkoliv v jakémkoliv počtu není nikomu bráněno. Volání po stejném právu má však smysl, jen pokud takové právo mohu vykonávat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia