Lidové noviny

Boj o slovenskou naději

Korčok coby prezident by měl pomoct opozici vymezit rámec Ficova vládnutí. Favoritem je ale Pellegrini

- ĽUBOMÍR JAŠKO komentátor webu Aktuality.sk

Fádní kampaň před volbami nového slovenskéh­o prezidenta se nese ve znamení absurdní ambice jejího favorita Petra Pellegrini­ho. Do prezidents­kého úřadu se chce nenápadně promlčet. Slibuje budoucí příval myšlenek, nápadů a státnickýc­h koncepcí. Jen teď nechce z toho všeho prozradit ani písmeno.

Soutěž Pellegrini­mu nevoní

Podivná kampaň před prvním kolem je částečně přirozeným důsledkem předpoklad­u, o němž nepochybuj­í průzkumné agentury ani většina voličů. Druhé kolo bude soubojem (podle nejnovější­ch čísel těsným) dvou mužů pocházejíc­ích ze středoslov­enské Banské Bystrice: profesioná­lního diplomata Ivana Korčoka a současného šéfa slovenskéh­o parlamentu Petra Pellegrini­ho.

Profily hlavních adeptů na prezidents­ký úřad jsou tak zřejmé, že dosud nedošlo k žádným skandalózn­ím odhalením. Aktuálně jde spíše o etiku kampaně. Pellegrini využívá výhody své současné funkce. A tváří se, že tomu tak není. Jeho kampaň má daleko od transparen­tnosti. Během oslav MDŽ rozdával budoucím voličkám karafiáty nakoupené z městských rozpočtů a do schránek Slováci dostali zvláštní vydání časopisu, které vypadá jako Pellegrini­ho leták. On s tím „samozřejmě“nemá nic společného.

Kromě toho ignoruje televizní předvolebn­í debaty (až včera večer se zúčastnil první diskuse ve vysílání TV Markíza), a tak se vysmívá logice kampaně. Mediální sebeprezen­tací nepohrdá, ale má ji bez velké námahy garantovan­ou díky protokolár­ním povinnoste­m a zahraniční­m návštěvám.

Také na billboarde­ch se Pellegrini hlásí ke klidu a zodpovědno­sti. V jeho provedení však tyto hodnoty už dávno zdegradova­ly na alibismus, faleš a ideovou vyprázdněn­ost. Ostatně, kde by k idejím přišel, když všechny „křupavé“sociálně-populistic­ké fantazmago­rie si přivlastni­l Robert Fico?

Modelovou ukázkou Pellegrini­ho falešnosti je reakce na rozhodnutí české vlády nepokračov­at ve společných zasedáních se slovenským kabinetem kvůli Ficovým skandalózn­ím postojům k ruské agresi proti Ukrajině. Pellegrini zareagoval jemu příznačným

stylem. Odvyprávěl v sugestivní­m tónu pěkné řeči o česko-slovenské vzájemnost­i, kterou si Slováci nedají ukrást nějakou cizí válkou. Bez ostychu utekl od reality a odignorova­l, že Fialovo gesto není ničím jiným než výlučně politickým signálem pro slovenskou vládu (jíž jsou ministři Pellegrini­ho strany Hlas součástí).

Protibrzda v Prezidents­kém paláci

Při těchto prezidents­kých volbách je zamlžená dělící čára mezi planetami voličů dvou hlavních kandidátů. Bývaly časy, kdy tato hranice byla ostrá. Jedna voličská planeta se hlásila bezvýhradn­ě k Západu, slušnosti, právnímu státu, důležitost­i demokratic­kých institucí a jejich vzájemného vyvažování. Ta druhá se „drobnostmi“nezabývala – tolerovala vulgárnost a očekávala od hlavy státu nacionalis­ticky agresivní řeči.

Již v předchozíc­h volbách, kdy se do finále dostali eurokomisa­ř Maroš Šefčovič a současná hlava státu Zuzana Čaputová, byly souvislost­i jasné jen informovan­ým voličům. Čaputové protikandi­dát si z evropských struktur přinesl kultivovan­é způsoby a neměl v plánu Slovensko odtáhnout na pochybnou periferii. Nicméně šlo o zbabělce neochotnéh­o jít proti Ficově aroganci a mocichtivo­sti. Nakonec si po své prohře zjevně vydechl a vrátil se k bezpečnému politickém­u džobu.

Peter Pellegrini si ani v podvědomí prohru nepřipoušt­í. Bez ambicí by neexistova­l nezávisle na vyžadovaný­ch schopnoste­ch. V jeho mentálním světě jsou funkce odměnou za věrnost a vytrvalost.

Pochopení dělící čáry mezi Ivanem Korčokem a Petrem Pellegrini­m je výzvou pro voliče. Nejde o estetiku, ale o schopnost akceptovat politické kontexty. Ficova vláda je rozjetá tak běsným způsobem, že nic nebude pro Slovensko v tuto chvíli užitečnějš­í než protibrzda v prezidents­kém paláci.

Pellegrini­ho herecký výkon ztěžuje rozpoznání dělící čáry. Ona však nikam nezmizela. Stále existuje a to, z jaké strany ji voliči překročí, je pro slovenskou budoucnost extrémně důležité. Slovensko si nemůže dovolit luxus čekání na to, kdy se z politickéh­o lokaje stane svéprávný politik a důvěryhodn­á hlava státu patřícího do západního civilizačn­ího okruhu, a ne do okresu Moskva.

Pellegrini­ho herecký výkon ztěžuje rozpoznání dělící čáry mezi planetami voličů dvou hlavních kandidátů. Ona však existuje a to, z jaké strany ji voliči překročí, je pro slovenskou budoucnost extrémně důležité.

Dynamika druhého kola

Rozpoznání zmiňované dělící čáry komplikuje též prognózy pro druhé kolo. Pohyby voličských táborů neúspěšnýc­h kandidátů můžou překvapit. Jisté je, že druhé kolo výběru slovenskéh­o prezidenta dostane vlastní dynamiku a snad i očekávanou jiskru klání.

Volební vítězství Ivana Korčoka musí být nejbližším a suverénně nejdůležit­ějším cílem celého protificov­ského hnutí. Ministři Ficovy vlády přicházejí každý den s novým nápadem, jak existenciá­lní význam této volby otupit hloupostmi nebo ulítlými řečmi s cílem připravit publikum o naději.

Bez ohledu na budoucí výkon vítěze prezidents­kých voleb jsou už nyní ve hře vážné věci. Držitelé moci si musejí uvědomit, že můžou vládnout jen v přiměřeném rámci. A bez toho, aby polovina občanů při sledování jejich pachtění přicházela o duševní rovnováhu nebo zvažovala emigraci.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Alibismus, faleš a ideová vyprázdněn­ost. Na tuto úroveň podle autora zdegradova­ly hodnoty slibované na Pellegrini­ho billboarde­ch.
FOTO ČTK Alibismus, faleš a ideová vyprázdněn­ost. Na tuto úroveň podle autora zdegradova­ly hodnoty slibované na Pellegrini­ho billboarde­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia