Lidové noviny

Chce to něco jako konzervati­vní revoluci

Ad LN 18. 3.: Absurdní efekt Green Dealu

- Ladislav Doleček, Orlicko/Švýcarsko

Absurdita Green Dealu připomíná absurditu někdejšího komunistic­kého plánování. Plán výroby plechů bylo nejsnadněj­ší splnit tlustými plechy. Ukazatelem nedostatku zboží bývaly fronty před obchody. Poněvadž tenké plechy nikdo nevyráběl, fronty na něj nestály. Plán byl splněný, byly za to prémie, fronty žádné, komunistic­ký ráj to na zemi. Jen ty tenké plechy holt nebyly, tlusté se někde hromadily.

Autor nezmínil další absurditu při žonglování s čísly. Green Deal vede k odlivu tovární výroby z Evropy do dalekých CO2-intenzivní­ch zemí a váhově těžké výrobky se do Evropy dovážejí. Enormní spotřeba paliv mezinárodn­í lodní a letecké dopravy se ale statistick­y žádné zemi nepřipočít­ává. Takto vzniklé, zdánlivě zamezené emise jdou na vrub Marťanů.

Green Deal a jiné absurdity, migrační, dotační, ale neznamenaj­í, že máme EU paušálně zatracovat, chtít ji opustit. Je důležitá. Chce to nápravu, změnit kurz. Volit ty správné strany a politiky. Jenže ty a ti se nenabízejí. A vznikne-li strana se solidním programem, ještě to neznamená, že ji vedou státníci, silné a solidní osobnosti s vizemi a charaktere­m.

Nemáme to lehké, ale házet flintu do žita, to není řešení. Zodpovědno­st za to, co tu po nás zanecháme, neseme my všichni, jenom my.

Chce to něco jako konzervati­vní revoluci. Úkol též hlavně pro mladé. Mládí a konzervati­smus, to jde? Ale ano! Ani ne tak každý pátek místo školy na ulici něco požadovat, ale začít nejen, ale hlavně u sebe. Místo kamsi k moři k babičce na kole. Globálně uvažovat, lokálně a osobně jednat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia