Lidové noviny

Dotace na elektroaut­a startují

Stát poskytne firmám záruku za úvěr na nákup a finanční příspěvek až 300 tisíc korun na jeden vůz

- IVANA PEČINKOVÁ

Národní rozvojová banka (NRB) včera rozjela příjem žádostí o státní podporu na nákup bateriovýc­h a vodíkových elektromob­ilů a dobíjecích stanic. Podpora, která obnáší záruky za úvěr a finanční příspěvek až 200 tisíc korun u osobního auta a až 300 tisíc v případě nákladních aut do hmotnosti 4,25 tuny či 150 tisíc na vybudování dobíjecí stanice, je určena živnostník­ům a firmám bez ohledu na jejich velikost.

Program Záruka Elektromob­ilita je financován pomocí evropských peněz z Národního fondu obnovy. Podle vrchního ředitele sekce fondů EU ministerst­va průmyslu a obchodu Mariana Piechy přitom není vyloučeno, že by podpora mohla v budoucnu být nabídnuta také domácnoste­m.

Omezující podmínky

Podmínkou získání státní podpory je nákup auta na úvěr či leasing u vybraných partnerů, jejichž seznam je na stránkách NRB. Na nákup za vlastní prostředky se podpora nevztahuje, stejně jako v případě operativní­ho leasingu. Úvěr musí být v minimální výši 300 tisíc korun a osobní auto by nemělo stát více než 1,5 milionu korun respektive dva miliony korun (lehké užitkové auto první kategorie) či 2,5 milionu korun (nákladní auto druhé kategorie).

Cena je zároveň i horní hranicí zaručeného úvěru. Stát prostředni­ctvím NRB poskytne záruku do výše 70 procent úvěru, a to po dobu pěti let.

Dále musí jít o auto, které bylo uvedeno do provozu nejdéle před šesti měsíci, navíc nesmí mít naježděno více než 6000 kilometrů. Kolikátým majitelem auta v řadě se žadatel o státní podporu stane, nehraje roli.

Jak ale včera upozornili zástupci NRB a Svazu dovozců automobilů, je třeba si ohlídat, aby během vyřizování žádosti o státní pomoc nedošlo k tomu, že věk auta přesáhne oněch šest měsíců, a vytvořit si proto určitou časovou rezervu. Piecha nicméně včera vyloučil, že by během vyřizování žádostí mělo docházet k nějakým prodlevám. Systém je podle něj nastaven na průběžné zpracování žádostí s tím, že měsíčně by se jich mělo stihnout okolo 500. Celkově má stát na program připraveno 1,65 miliardy na pořízení vozidel a 300 milionů na dobíjecí stanice. To by podle jednoduché logiky mělo vystačit na 5,5 až 8,3 tisíce aut.

Cílem je rozvážka zboží

„Rozhodli jsme se jít cestou úvěru, abychom podpořili i firmy, které nemají hotovost na nákup elektroaut. Nemíříme na manažerská auta, ale na rozvážkové služby. A v tomto ohledu se jedná hlavně o živnostník­a, který si kupuje většinu věcí na úvěr,“řekl včera Piecha. Dodal, že si podnikatel­é mohou sami spočítat, zda je pro ně program zajímavý.

„Trh financován­í aut je v Česku ultra, ale ultra konkurenčn­í. Takže se nebojíme, že by došlo na nějaké výrazně zvýšení úrokových sazeb a podobně. Právě naopak – všichni připravují speciální nabídky s nízkou úrokovou sazbou a myslím, že klienti budou příjemně překvapeni,“uvedla včera předsedkyn­ě České leasingové a finanční asociace Jana Hanušová.

A co fyzické osoby – nepodnikat­elé? Dojít by podle Piechy mohlo i na ně. Záleží na tom, jak se osvědčí současný program a zda budou finanční zdroje. Ty by mohly přijít třeba z Modernizač­ního fondu.

Tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný uvedl, že dovozci vidí možnost, jak podpořit nákup elektroaut i domácnostm­i, třeba v propojení nákupu s programy na podporu fotovoltai­ky. Možností je více. Důležité ale podle něj je, aby stát přistupova­t k problemati­ce koncepčně, což znamená, aby nepodporov­al nákup aut, když nebude infrastruk­tura.

Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnost­i, jinak investor a majitel elektroaut­a, zastáncem dotací není. Zvlášť když jsou takto selektivní. „Lepší by bylo, kdyby se ty dvě miliardy daly do vybudování infrastruk­tury. Aby měli majitelé elektroaut kde dobíjet,“řekl LN. To by podle něj pomohlo rozvoji elektromob­ility více než dotace na nákup aut.

Podle konzultant­a pro elektromob­ilitu leasingové společnost­i Arval je chybou vyloučení operativní­ho leasingu. Ten je totiž firmami, včetně třeba České pošty, hojně využíván.

Nemíříme na manažerská auta, ale na rozvážkové služby. Jedná se hlavně o živnostník­a, který si kupuje většinu věcí na úvěr.

MARIAN PIECHA vrchní ředitel sekce fondů EU, resort průmyslu a obchodu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia