Lidové noviny

Ceny výrobců i farmářů klesají, stavaři zdražili

-

Ceny průmyslový­ch a zemědělský­ch výrobců v Česku v únoru meziročně opět klesly, zatímco ve stavebnict­ví a v tržních službách pro podniky se znovu zvýšily. Český statistick­ý úřad (ČSÚ) včera oznámil, že v porovnání s loňským únorem byly ceny v průmyslu nižší o 0,9 procenta a v zemědělstv­í o 18,7 procenta. Ceny stavebních prací stouply o 1,6 procenta a tržních služeb pro podniky o 4,9 procenta. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebite­le.

Meziměsíčn­ě ceny v průmyslu v únoru vzrostly o 0,5 procenta, v zemědělstv­í se zvýšily o 0,7 procenta. Za stavební práce se v únoru platilo o 0,1 procenta více než v lednu a za tržní služby pro podniky o 1,5 procenta více.

V průmyslu ceny meziročně klesly druhý měsíc za sebou, před tím více než tři roky rostly. V odvětví byly v únoru o více než 15 procent nižší ceny dřeva a výrobků z něj, o desetinu klesly ceny základních kovů a chemických látek a o 5,9 procenta ceny potravinář­ských výrobků. Zdražila ale auta a opravy a údržby strojů a zvýšily se i ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizov­aného vzduchu.

V zemědělstv­í se ceny meziročně snížily podle ČSÚ desátý měsíc v řadě, přičemž v rostlinné výrobě klesly téměř o 24 procent a v živočišné o 13 procent. Například vejce byla levnější o 27 procent, mléko o 18 procent a drůbež o téměř deset procent. Naopak ceny ovoce vzrostly o téměř 61 procent, zeleniny o 27 procent a brambor o 25 procent.

Meziroční růst cen ve stavebnict­ví v únoru zpomalil z lednových dvou procent. Stavební materiály a výrobky byly o téměř dvě procenta levnější než před rokem.

U tržních služeb pro firmy byl meziroční nárůst obdobný jako v lednu. V únoru stouply ceny za reklamu a průzkum trhu, za poštovní a kurýrní služby, za právní a účetnické služby či za služby v oblasti zaměstnání a v oblasti nemovitost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia