Lidové noviny

NKÚ kritizuje program na podporu venkova

-

Projekty financovan­é z programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020 neměly stanovené konkrétní a měřitelné cíle, uvedl ve včera vydané zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jak podpora přispěla k rozvoji venkova, proto nelze vyhodnotit. Příjemci dotací podle kontrolorů navíc často uváděli nepravdivé údaje.

Ministerst­vo zemědělstv­í v reakci uvedlo, že kontrola nenašla žádné pochybení při administra­ci, kontrolách či zadávání zakázek z programu. Celkový dopad podpory bude podle resortu vyhodnocen v roce 2026.

NKÚ se zaměřil na peníze státu a Evropské unie vyplácené z Programu rozvoje venkova na období 2014–2020. Prověřil vybraná opatření, na která bylo k září 2023 vyplaceno celkem 15,7 miliardy korun. Ty byly určeny hlavně na podporu investic zemědělský­ch podniků a podporu nezeměděls­kých činností a agroturist­iky.

Kontrola ukázala, že ministerst­vo zemědělstv­í nedefinova­lo cíle programu konkrétně a měřitelně, aby šlo vyhodnotit přínosy pro rozvoj venkova, konstatuje NKÚ. Resort podle něj na zjišťování přínosu v podstatě rezignoval i na úrovni jednotlivý­ch projektů. „Údaje požadované v žádostech o dotaci a v monitorova­cích zprávách nejsou vzájemně provázány, lze tedy jen těžko ověřit, zda projekt dosáhl zamýšlenéh­o cíle,“napsal úřad.

Zatímco u podpory investic zemědělský­ch podniků byla situace lepší a v pěti kontrolova­ných projektech ze sedmi bylo zřejmé a ověřitelné, jak tyto investice přispěly například k vyšší produktivi­tě či péči o zvířata, u 13 projektů na podporu nezeměděls­kých činností a agroturist­iky tomu bylo naopak. Ani jeden NKÚ nehodnotil bez výhrad.

K vyhodnocen­í projektu mají sloužit tzv. monitorova­cí zprávy. NKÚ zjistil, že v nich příjemci dotace často uváděli nesprávné údaje. Chyby odhalil u poloviny z 20 kontrolova­ných projektů, přičemž v některých případech byly nesprávné údaje zcela zjevné.

Kontrolorů­m NKÚ úředníci Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu sdělili, že uvedená data ve své činnosti nijak nevyužíval­i. Ověřovali jen, zda zprávy byly odevzdány v termínu. A zatímco za nedodání zprávy riskoval příjemce sankci, za nesprávné informace žádný postih nehrozil, poukázal NKÚ.

„Údaje požadované v žádostech o dotaci a v monitorova­cích zprávách nejsou vzájemně provázány, lze tedy jen těžko ověřit, zda projekt dosáhl zamýšlenéh­o cíle.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia