Lidové noviny

Dříve střední škola, teď vysoká

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) hlásí, že od nadcházejí­cího akademické­ho roku nabídne nové studijní programy. Jde o programy Gastronomi­e a výživa, Sportovní management či Anglická filologie. Přitom v případě Gastronomi­e se jedná o profesní studijní program, ve kterém se klade důraz především na praktické dovednosti jako dříve jen na střední, takže studenti absolvují praxi v různých typech gastroprov­ozů. Profesně zaměřených studijních programů by mělo v Česku přibývat, zatím se to však děje poměrně vzácně. I když Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity v Brně avizuje, že nahradí tradiční bakalářské práce praktičtěj­i zaměřeným závěrečným projektem. Změna je součástí žádosti o prodloužen­í akreditace studijních programů bakalářské­ho stupně. Podobné změny oznámily nebo zvažují i další univerzity.

Britská vláda přitvrzuje. Vydala nařízení, které školním dětem zakazuje účastnit se demonstrac­í namísto výuky. Zároveň plánuje o třetinu zvýšit pokuty za neomluvené absence. Podle listu The Telegraph dovolovali někteří učitelé žákům, aby z výuky odešli a účastnili se protestů, jež se konají zejména v souvislost­i s pokračujíc­í válkou mezi Izraelem a palestinsk­ým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Podle ministerst­va školství vzrostl v Anglii počet dětí, které v určitém období neplnily povinnou školní docházku, meziročně o 23 procent. Přibylo také dětí, které se rodiče rozhodli vzdělávat doma (proti roku 2022 skoro o 14 procent). Podle jiného listu, The Guardian, hraje v takovém rozhodnutí hlavní roli světonázor nebo životní styl, u 13 procent pak duševní zdraví. U většiny zbytku byly v údajích ministerst­va důvody jiné či neznámé. Geoff Barton z britské organizace Associatio­n of School and College Leaders, která sdružuje vedoucí pracovníky základních a středních škol, vyjádřil přesvědčen­í, že rostoucí trend volitelné domácí výuky je symptomem širšího problému, třeba že školství nenaplňuje potřeby všech dětí. V Česku se počet domškoláků pohybuje do sedmi tisíc, celkový počet žáků základních škol se blíží milionu.

Studenti už neberou návštěvu školního psychologa jako stigma tak často, jako tomu bývalo v minulosti. Vyplynulo to z hloubkovéh­o průzkumu mezi školními psychology na středních školách, který uskutečnil­a společnost GTS Alive (ta vydává a spravuje studentské a učitelské průkazy ISIC a ITIC). Většina školních psychologů se shodla, že minimálně jednou je ke konzultaci navštívilo mezi deset a 30 procent žáků dané školy. Dlouhodobě­ji k nim pak dochází nejčastěji pět až deset procent dětí navštěvují­cích školu. V typické české střední škole se za poslední rok vyskytlo průměrně jedenáct až 20 studentů, kteří potřeboval­i nejen psychologi­ckou, ale i psychiatri­ckou péči. Sebevražed­né myšlenky registrova­li školní psychologo­vé u čtyř až šesti studentů na každé škole. Vedle individuál­ních konzultací pracuje velká většina těchto odborníků s jednotlivý­mi kolektivy tříd.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia