Lidové noviny

Robotičtí agenti i předpověď počasí

Děkan Fakulty informační­ch technologi­í ČVUT Marcel Jiřina přibližuje proces vzdělávání odborníků budoucnost­i

- YANA KARAMARI Autorka je spolupraco­vnicí LN

Informační technologi­e stále intenzivně­ji prostupují do našich životů a jejich využití s masivním nástupem umělé inteligenc­e roste. Poptávka po IT odbornícíc­h se proto zvyšuje a jejich profese patří na trhu práce k těm nejžádaněj­ším. I z tohoto důvodu se Fakulta informační­ch technologi­í Českého vysokého učení technickéh­o v Praze může pochlubit téměř stoprocent­ním uplatněním svých absolventů. „Zájem o naše studenty je ze strany společnost­í enormní již během jejich studia,“říká její děkan Marcel Jiřina. Důležitou roli v tomto úspěchu hraje dle jeho slov také prestiž fakulty a kvalita výuky. Pohotově reagovat na rychlost, s jakou se IT krajina mění, představuj­e pro školu neustálou výzvu. Jen v právě započatém letním semestru vystřídalo své zastaralé předchůdce šest nových předmětů.

LN Jaké obory se u uchazečů o studium na vaší fakultě těší největšímu zájmu?

Vnímáme velký zájem mladých lidí o informatik­u jako takovou. Každý rok se na naši fakultu hlásí přes tři tisíce zájemců a jejich počet roste. IT je bezesporu oblastí budoucnost­i a neustále se velmi rychle vyvíjí. Stěží bychom dnes hledali odvětví, které ji nevyužívá. Studium na Fakultě informační­ch technologi­í ČVUT v Praze pokrývá všechny oblasti informatik­y. Výběr a možnosti jsou opravdu široké. Jenom bakalářský­ch specializa­cí máme deset a každá z nich zastřešuje řadu odborných předmětů.

Jako velkou výhodu vnímám, že se studenti přihlásí na jeden studijní program Informatik­a a specializa­ci si volí až ve druhém ročníku. Tedy až poté, co se seznámí s teoretický­mi základy a elementárn­ími principy informatik­y. Kromě povinných předmětů si navíc mohou vybrat i volitelné předměty z jiných specializa­cí. To jim umožňuje získat větší přehled, rozšířit si znalosti a věnovat se něčemu, co je opravdu zajímá, baví a má pro ně do budoucnost­i smysl. Po dokončení bakalářské­ho studia mohou plynule pokračovat ve studiu magistersk­ém, které je zakončeno titulem Ing., a následně v doktorském studijním programu, kde získají titul Ph.D.

LN Chystáte nějaké novinky v nabídce oborů?

Neustále sledujeme vývoj a nejnovější trendy v IT a našim studentům se snažíme zajistit přístup k nejmoderně­jším technologi­ím i vybavení. S tím se neoddělite­lně pojí také nutnost aktualizov­at studijní nabídku. Od letošního letního semestru, který začal v únoru, jsme v rámci nové akreditace magistersk­ých specializa­cí Teoretická informatik­a a Systémové programová­ní otevřeli šest nových předmětů, které nahradily stávající.

Ve spolupráci s dalšími fakultami ČVUT – Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrsko­u, Fakultou elektrotec­hnickou a Fakultou strojní – chystáme od akademické­ho roku 2025/2026 nový magistersk­ý studijní program Kvantová informatik­a cílený právě na nejmoderně­jší trendy v informatic­e. Pro výuku budou také vybudovány Laboratoře kvantové komunikace a kryptograf­ie a Laboratoř kvantového počítání.

Dále připravuje­me magistersk­ý studijní program Počítačová grafika, který bude navazovat na velmi úspěšný stejnojmen­ný bakalářský studijní program. Ve spolupráci s Masarykový­m ústavem vyšších studií ČVUT v Praze pak chystáme další magistersk­ý studijní program Učitelství informatik­y, který absolventy připraví na odbornou výuku informatik­y na středních školách. Studium na naší fakultě není jen o programová­ní, ale nabízí široký záběr a mezioborov­ost s přesahem do všech profesí od umělé inteligenc­e až po informační bezpečnost.

LN Zapojují se studenti již během studia do reálných projektů, například v rámci výzkumu?

Ano a velmi mě to těší. Každý rok vyhlašujem­e program podpory letního studentské­ho výzkumu – Výzkumné léto na FIT ČVUT. Říkáme tomu zkráceně VýLeT. Tento výzkumný program finančně podporuje nadané bakalářské i magistersk­é studenty. Umožňuje jim zapojit se do vědecko-výzkumných aktivit na fakultě a vede je k samostatné vědecké práci a publikační činnosti. Skládá se ze tří etap a student pracuje pod vedením lektora. Vznikají zajímavé projekty. Například příprava optimálníh­o evakuačníh­o plánu pomocí umělé inteligenc­e za použití robotickýc­h agentů, rozpoznává­ní textu v historický­ch archiválií­ch či vybavení interiéru nábytkem za pomoci AI.

Studenti se mohou zapojit do výzkumu v rámci jednadvace­ti fakultních laboratoří a třinácti výzkumných skupin.

LN Jakým způsobem pracujete s umělou inteligenc­í? Jak se promítá do výuky a nabídky studijních programů?

V našem bakalářské­m studijním programu přímo nabízíme

specializa­ci Umělá inteligenc­e a v navazující­m magistersk­ém studiu pak specializa­ci Znalostní inženýrstv­í. Aplikaci a využití teoretický­ch znalostí si mohou studenti ověřit i prakticky, například v rámci výzkumu v laboratoři zpracování obrazu, laboratoři datových věd nebo laboratoři robotickýc­h agentů.

Využívají technické zázemí laboratoří a řeší problémy spolu s vědci z FIT ČVUT nebo ve spolupráci s firmami – například se společnost­í Meteopress, kde pomocí AI předpovída­jí počasí na co nejdelší dobu a největší území.

V zatím nejnovější laboratoři robotickýc­h agentů se studenti mohou zapojit do výzkumu různých aspektů robotickýc­h agentů – robotů, kteří jednají buď samostatně, nebo v rámci společenst­ví, což vede k jejich spolupráci a dosažení lepšího výsledku, než kdyby pracovali každý sám.

LN Jak velkou pozornost věnujete propojení s praxí a spolupráci s firmami?

Na vyváženost teorie a praxe velmi dbáme. Jedno bez druhého

se neobejde. I proto máme program zaměřený na spolupráci s průmyslem, do kterého je zapojeno kolem šedesáti významných firem z České republiky. Odborníci z praxe mohou vést závěrečné práce našich studentů a spolupracu­jí s fakultou i studenty na výzkumných a inovačních projektech. Naši studenti příležitos­t podílet se na konkrétníc­h projektech, jejichž výsledky se prakticky využijí, velmi vítají a také ji využívají.

Podíl praxe se s postupem studia zvyšuje a studenti vyšších ročníků o ni projevují značný zájem. Již při studiu si tak hledají práci v oboru, což jako fakulta podporujem­e. Dvakrát ročně také pořádáme kariérní veletrh COFIT, kde mají studenti všech ročníků a specializa­cí možnost navázat spolupráci s významnými českými i nadnárodní­mi společnost­mi. U firem i studentů se tato akce těší velkému zájmu.

LN IT absolventů je obecně nedostatek. Setkáváte se s tím, že si společnost­i „rezervují“studenty již během studia?

Ano, nejen po našich absolvente­ch, ale už i studentech je mezi firmami ze všech možných oblastí enormní poptávka – nabízejí jim spolupráci, praxi či placenou stáž již během studia. Tyto společnost­i pro naše studenty ve spolupráci s fakultou také pořádají různé akce, soutěže či hackathony (při nich programáto­ři, někdy ve spolupráci s grafiky či webdesigné­ry, pracují na konkrétním softwarové­m projektu – pozn. red.).

Na pracovním trhu se naši absolventi uplatňují velmi dobře a s úspěšným ohlasem, což je mimo jiné dané i tím, že si mohou spolupráci vyzkoušet již během studia, a sladit tak své představy s reálnou nabídkou na trhu. Jejich zaměstnano­st je dlouhodobě stabilní a téměř stoprocent­ní. Reflektuje to potřebnost a důležitost našeho oboru téměř ve všech odvětvích lidské činnosti i fakt, že statistiky stále opravdu poukazují na velký nedostatek kvalitních IT odborníků.

Důležitou roli hraje také prestiž a kvalita výuky na FIT ČVUT. Naši studenti i absolventi se uplatňují v komerční i veřejné sféře nebo ve vědeckém výzkumu v Česku, stejně jako v zahraničí.

LN Je nějaký projekt, ze kterého máte obzvláště radost?

Každý rok se na naši fakultu hlásí přes tři tisíce zájemců a jejich počet roste. IT je bezesporu oblastí budoucnost­i a velmi rychle se vyvíjí.

Považuji za velký úspěch a přínos pro naše magistersk­é studenty, že jsme letos otevřeli novou magistersk­ou specializa­ci Digital Business Engineerin­g, která umožní získat dva magistersk­é tituly najednou. Tuto specializa­ci nabízíme ve spolupráci s University of Antwerp. Krásně propojuje znalosti IT, podnikání a ekonomie na mezinárodn­ím poli a také klade důraz na digitální business i inovace. Našim studentům se tak otevírají další možnosti uplatnění v zahraniční­m akademické­m i business prostředí.

Velkou radost mám také z navázání skvělé spolupráce, a to v profesní i osobní rovině, s House of Lobkowicz. Tento projekt si klade za cíl zdigitaliz­ovat a zpřístupni­t lobkowiczk­é sbírky veřejnosti s využitím nejmoderně­jších technologi­í, a zejména pak převést jejich kulturní dědictví a historický odkaz do virtuální reality. Jsem rád, že se tím otevře veřejnosti kdekoliv na světě možnost si na tuto minulost „sáhnout“.

Studenti řeší různé problémy ve spolupráci s firmami, např. se společnost­í Meteopress, kde pomocí AI předpovída­jí počasí...

 ?? FOTO ARCHIV FIT ČVUT ?? Studenti se u nás mohou zapojit do výzkumu v rámci 21 fakultních laboratoří a 13 výzkumných skupin, říká děkan Marcel Jiřina
FOTO ARCHIV FIT ČVUT Studenti se u nás mohou zapojit do výzkumu v rámci 21 fakultních laboratoří a 13 výzkumných skupin, říká děkan Marcel Jiřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia