Lidové noviny

Haškovi ukázali, že mají nabito

Adam Hložek a Patrik Schick se před reprezenta­čním srazem blýskli góly

- ŠTĚPÁN ŤALSKÝ

Mohli se na reprezenta­ční přestávku naladit lépe? Jeden se trefil poprvé v letošním roce, druhý počtvrté v rozmezí deseti dnů.

Adam Hložek dorážel míč do prázdné branky, Patrik Schick po změně stran ze složité pozice usměrňoval přízemní centr. Jeho trefa byla navíc vítězná a fotbalisté Leverkusen­u nakonec porazili Freiburg 3:2.

Centrující­ho Jeremieho Frimponga před třetím gólem mimochodem vyslal dopředu Hložek, který i v úvodu kličkou ve středu pole a přenesením hry na levou stranu založil útočnou akci, po které krásným obstřelem na zadní tyč otevřel skóre Florian Wirtz.

Čeští reprezenta­nti se tak výrazně podíleli na všech gólech Leverkusen­u, který vede ligu o deset bodů, už osmatřicet zápasů neprohrál a dvaadvacát­ou ligovou výhrou stanovil nový klubový rekord.

Hložek přesně takový zápas potřeboval, vždyť v soutěžním utkání se naposledy gólově prosadil v prosinci loňského roku proti Molde (2:0), v lize se trefil dokonce poprvé od 2. září, kdy pečetil vysokou výhru nad Darmstadte­m (5:1).

Naopak pro Schicka se branky ve vypjatých zápasech stávají standardem.

Už ve čtvrtek dvěma zásahy v nastavení otočil odvetu čtvrtfinál­e Evropské ligy s Karabachem na 3:2. O týden dřív v Ázerbájdžá­nu v závěru vystřelil nakonec klíčovou remízu 2:2.

„V tomhle je neuvěřitel­ný. Měli jsme i smůlu, jelikož se míč odrazil od obou tyčí, než zapadl do sítě, ale tak to prostě je,“povzdechl si křídelník Freiburgu Vincenzo Grifo.

„Jeremie mě skvěle našel před bránou. Upřímně řečeno, měl jsem trochu štěstí. Míč skočil a já jsem se soustředil jen na to, abych ho zasáhl. Nakonec jsem to nemohl provést lépe,“popsal Schick v rozhovoru pro streamovac­í platformu DAZN svou trefu na 3:1.

Leverkusen, který byl v utkání tradičně aktivnější, nakonec ani tentokrát neprožil klidný závěr. Poté, co v první půli srovnal na 1:1 Ricu Dóan, vrátil domácí do hry deset minut před koncem Yannik Keitel.

„Poslední dva zápasy byly trochu hektické. Za stavu 3:2 se mohlo stát v závěru cokoliv, ale naštěstí jsme to nakonec zvládli. Mám velkou radost, že jsme zase vyhráli,“řekl Schick. „Měli jsme přidat čtvrtý gól, takhle byl ten závěr z naší strany hodně nervózní,“doplnil kouč Xabi Alonso.

Španělský trenér si teď může během reprezenta­ční přestávky na chvilku vydechnout. To Schicka s Hložkem čekají přípravná utkání v Norsku a s Arménií, kde se chtějí ukázat i s ohledem na blížící se evropský šampionát. Český výběr se včera poprvé pod vedením trenéra Ivana Haška sešel v Praze.

Pokud Schickovi vydrží zdraví, měl by hrát v základu. Ale co Hložek? Ten si zřejmě o místo v sestavě ještě musí říct, třeba dalšími výkony jako ve Freiburgu.

Dvojici z německého celku na reprezenta­čním srazu doplnil i brankář Matěj Kovář, který v aktuální sezoně jako dvojka Leverkusen­u chytá pohárové soutěže.

 ?? FOTO AP ?? Češi v ofenzivě Leverkusen­u. Hložek skóruje, Schick číhá vpravo.
FOTO AP Češi v ofenzivě Leverkusen­u. Hložek skóruje, Schick číhá vpravo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia