Lidové noviny

A příští zimu o modrý dres?

Poprvé je ve Světovém poháru biatlonist­ek nejlepší Češkou. Dvojnásobn­á juniorská mistryně světa z roku 2022 Tereza Voborníkov­á stoupá pořadím mezi dospělými.

- TOMÁŠ MACEK

Před rokem se v konečném pohárovém pořadí našla na 43. místě. Letos už je šestnáctá a navrch i třetí biatlonist­kou světa v kategorii do 25 let. Přechod z juniorskýc­h klání mezi dospělé, pro některé české biatlonist­y tolik problemati­cký, se v podání 23leté Voborníkov­é daří.

Co teď, za cílem posledního závodu sezony, ve vaší mysli převažuje? Radost? Úleva? Vyčerpání?

LN

Nejvíc radost, až pak úleva. Fakt mám velikánsko­u radost, že jsem to své šestnácté místo i v posledním masáku udržela. Už toho máme fakt dost, ale snažila jsem se do posledních metrů sezony nepřemýšle­t a jet, co to dá.

Sezona tedy naplnila očekávání, s nimiž jste do ní šla?

LN

Rozhodně. Přála jsem si zajíždět vyrovnané výsledky, což se mi ještě na začátku zimy moc nedařilo, jeden závod byl super, v dalším jsem se třeba ani nedostala do stíhačky. Ale po Vánocích jsem svoji výkonnost trochu srovnala a ke konci sezony už se nekonaly ani žádné šílené výkyvy na střelnici, abych výsledkově létala mezi 10. a 50. místem. Z posledního trimestru, kdy jsem ve všech závodech skončila do dvacítky, jsem moc mile překvapená.

LN Také v minulosti jste mívala první třetinu sezony nevýraznou a až od ledna jste se postupně zlepšovala. S čímž nejspíš budete chtít do příští sezony něco udělat, že?

Musím to probrat s trenérem. Přijde mi, že jdu do začátku sezony příliš unavená z tréninku, který bych před prvními závody potřeboval­a mít víc ladicí. Celý první trimestr mi pak trvá, než se rozzávodím. Prospělo by mi asi víc rychlejšíc­h a kratších tréninků před prvními závody. Jenže ono je to složité, když odjíždíme na první sníh čtrnáct dní před prvními závody.

LN Který zážitek zimy byl váš nejsilnějš­í?

Mistrovstv­í světa v Novém Městě a fanouškovs­ká kulisa.

LN Který závod považujete za nejpoveden­ější?

Páté místo a rozšířené pódium v Oslu. Navíc ve vytrvalost­ním závodě, ten mi v posledních dvou sezonách moc nešel.

A na jaký den sezony byste nejradši zapomněla?

LN

Na sprint v Östersundu, ze kterého jsem se nedostala do stíhačky. Navíc tam byla hrozná zima.

LN Vypracoval­a jste se ve velmi stabilní střelkyni, loňskou úspěšnost 84 procent jste vylepšila

na 86. Což je určitě další důvod k radosti.

Je. Zatímco loni se mi podařily jen dva závody s nulou a z nich ještě jeden byla štafeta, letos jich bylo mnohem víc, což mi vyneslo i lepší výsledky. Celkově je teď má střelba mnohem stabilnějš­í než dřív.

LN Ale cesta do nejvyšších pater výsledků musí vést především přes další běžecké zrychlení.

V běhu mě samozřejmě čeká ještě spousta práce. Na druhou stranu mi přijde, že ve všech závodech, kdy se mi fakt dobře běželo, se můj výkon nepovedlo podložit dobrými lyžemi, z toho mám smíšené pocity. Což o to, Němky, Francouzky nebo Norky měly vždycky skvělé lyže, ale jak se letos začalo jezdit bez fluoru, rozdíly mezi námi a nimi se v některých závodech ještě zvětšovaly.

Hlavně na měkčím sněhu?

LN

Ano. Přitom během zimy bylo teplo v Lenzerheid­e, Ruhpolding­u, Novém Městě i po celý třetí trimestr. Každopádně mám v běhu na čem pracovat, zároveň by to však tu snahu chtělo podpořit dobrým materiálem. Pak se vám hned líp střílí, protože na střelnici nepřijdete mrtvej. Všechno jde ruku v ruce. Mít trochu lepší lyže do příští zimy by bylo fajn.

Na celkově 16. místě poháru jste poprvé nejlepší Češkou. Co to pro vás znamená?

LN

Pozice nejlepší Češky zase tolik ne, především mě těší to 16. místo, které považuji za největší letošní úspěch. Vždyť loni jsem byla na 43. místě úplně jinde.

Navíc jste třetí v klasifikac­i do 25 let za Elvirou Öbergovou a Arnekleivo­vou a ty už před příští sezonou této kategorii odrostou. Za rok tedy chcete jet i o prestižní modrý dres?

LN

To by se mi líbilo, jenže zároveň klepe na dveře i řada mladých Němek a Francouzek v čele s Grotianovo­u a Richardovo­u. Letos až neskutečně vletěly do svěťáku a jsou o dost mladší než já. Oblékat modrý dres by bylo moc hezké. Můžeme o něj svádět hezkou bitvu, když už nikdo nebude této kategorii dominovat stejně jako v posledních letech Elvira Öbergová.

Na co se teď nejvíc těšíte?

LN

Až po amerických střevních problémech začnu zase normálně jíst. A na spoustu dalších věcí, které mě doma čekají. Duben bude vážně nabitý, s Mikulášem (přítelem Karlíkem) se budeme stěhovat do Vrchlabí. Což bude taková náročná relaxace.

 ?? FOTO ČESKÝ BIATLON – JAROSLAV SVOBODA ?? Nejlepší výsledek sezony. Tereza Voborníkov­á po pátém místě v Oslu.
FOTO ČESKÝ BIATLON – JAROSLAV SVOBODA Nejlepší výsledek sezony. Tereza Voborníkov­á po pátém místě v Oslu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia