Lidové noviny

Černý kašel: ostrý spor o neočkovaný­ch dětech

Epidemiolo­gy pobouřil verdikt hlavní hygieničky, jež odmítla opatření proti výskytu choroby ve školách

- VERONIKA RODRIGUEZ

Poslat děti bez očkování v době epidemie do školy je stejné, jako nechat lidi pod vlivem alkoholu na silnicích. Takto ostře se část odborné veřejnosti vymezila proti rozhodnutí hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, jež odmítla učinit přísná opatření proti výskytu černého kašle ve školách.

Právě mezi školáky se totiž choroba šíří nejvíce – podle dat Státního zdravotní ústavu tvoří teenageři zhruba třetinu všech odhalených případů.

Epidemiolo­gové kroutí hlavou i nad tím, že ministerst­vo zdravotnic­tví chce zahájit kárné řízení se šéfkou pražské hygieny Zdeňkou Shumovou za to, že zamořeným školám zavést protiepide­mická opatření doporučila. Nařídila jim převést neočkované děti v postiženýc­h třídách do online výuky. „Paní ředitelka neudělala nic jiného, než že se řídila platnou vyhláškou o epidemiolo­gické bdělosti,“ diví se třeba Jana Prattinger­ová z krajské nemocnice v Liberci a dodává: „Tuto vyhlášku si navíc ministerst­vo loni na podzim samo novelizova­lo. Jeho současný postup mi proto přijde strašideln­ý.“

Podobně se vyjádřil epidemiolo­g Roman Prymula. „Postoj ministerst­va je nesmyslný. Nerozumím, proč vydáváme jakékoliv normy, když se jimi nesmíme řídit,“řekl. Vyhláška podle něj stanoví, že se mají děti bez očkování v případě výskytu černého kašle v kolektivu odeslat na 21 dnů do domácí karantény. Totéž platí pro děti s nedokončen­ým očkováním. Třítýdenní lhůta kopíruje maximální délku inkubační doby nemoci. Podle profesora Petra Pazdiory z Národní imunizační komise jsou proto všichni epidemiolo­gové postupem vedení resortu „zděšeni“.

Ministerst­vo ale trvá na svém. „Děti nebudou vylučovány z kolektivu na základě absence očkování. Krajské hygienické stanice jsou s tímto výkladem srozuměny a budou postupovat pod metodickým vedením hlavní hygieničky,“řekl šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

„Stále platí, že neplánujem­e žádná plošná opatření.“Pavla Svrčinová hlAvní hyáieničkA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia