Lidové noviny

Dávky nově: úspory jsou problém, dva byty ne

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Auta, nemovitost­i i úspory. Žadatelé o novou „multidávku“, v níž se spojí příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě, budou muset projít majetkovým testem. Odborníci však upozorňují na některé paradoxy. Varují, že test může přinést problémy hlavně těm, kteří si chtějí zodpovědně spořit na stáří a nečekané výdaje. Naopak vlastníci dvou nemovitost­í by jím podle dostupných informací měli projít.

Příspěvek na bydlení, jejž loni pobíralo téměř čtvrt milionu domácností měsíčně, v současnost­i může dostat i rodina, která má více nemovitost­í, aut a na účtu třeba milion korun. Stačí, když její náklady na bydlení přesahují 30 procent příjmů domácnosti, a zároveň těchto 30 procent není vyšších než částka normativní­ch nákladů, tedy průměrných celkových nákladů na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Zamezit takovým případům má nastavení nové „multidávky“, která má fungovat od příštího roku. Sledovat se má vlastnictv­í nemovitost­í určených k bydlení či rekreaci, aut i výše úspor. „Jde ale o to, aby majetkový test nebyl moc složitý, nepenalizo­val věci nutné pro ekonomicko­u aktivitu, jako je vlastnictv­í auta,“upozornil pro LN sociolog a zakladatel agentury PAQ Research Daniel Prokop.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už pro HN uvedl, že testem neprojde například někdo, „kdo má tři a více dalších bytů“. Problém nebudou mít domácnosti, kde každý dospělý člen vlastní auto. Hodnota vozů se posuzovat nebude – stát na to nemá kapacity.

Stanovit jednotnou hranici majetku je podle socioložky Lindy Sokačové problemati­cké. „Není auto jako auto, dvě dohromady nemusejí mít ani polovinu ceny jiného luxusního vozu,“řekla.

Co sloučí „multidávka“příspěvek a doplatek na bydlení příspěvek na živobytí přídavek na dítě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia