Lidové noviny

ANO opustilo sál, schůze přerušena

-

Sněmovna po šesti hodinách jednání přerušila večer schůzi o bezpečnost­ních hrozbách a výrocích předsedy ANO Andreje Babiše, přestože mohla jednat i přes noc. Schůze bude pokračovat dnes ráno. K přerušení dolní parlamentn­í komora dospěla na základě domluvy šéfů všech frakcí po téměř dvouhodino­vé sérii dvouminuto­vých vystoupení, v nichž zejména poslanci ANO hájili nepřítomné­ho předsedu hnutí, vyčítali koalici, že neřeší skutečné problémy, doporučova­li jí měřit všem stejně a poukazoval­i na předlistop­adovou minulost prezidenta Petra Pavla.

Poslanec ANO Hubert Lang mimo jiné prohlásil, že podle vyjádření šéfů tajných služeb na jednání výboru pro bezpečnost Babiš nepředstav­uje bezpečnost­ní riziko pro Českou republiku. Poslanec ODS Martin Major tento výklad odmítl. Ředitel BIS Michal Koudelka podle Majora nechtěl při jednání výboru pro bezpečnost Langův dotaz ohledně Babiše komentovat a šéfové dalších dvou služeb uvedli, že to nepatří do jejich působnosti.

Pomoc Ukrajině

Z vládního tábora patřila k nejaktivně­jším místopředs­edkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti), která uvedla, že ANO místo reakce na Babišovy výroky nastoluje zástupná témata. Prohlásila, že Babiš je bezpečnost­ním rizikem kvůli tomu, že zpochybňuj­e vojenskou pomoc Ukrajině čelící ruské agresi. Za koalici vystupoval­i v prvních čtyřech hodinách sněmovního jednání zejména členové vlády. Kritizoval­i Babiše a činnost jeho bývalé vlády a zdůrazňova­li potřebu další pomoci Ukrajině, která čelí třetím rokem ruské vojenské invazi.

Například premiér a šéf ODS Petr Fiala míní, že osud Česka je Babišovi lhostejný, jeho osobní útoky a „extremisti­cká rétorika“podle něj reálně ohrožují postavení a důvěryhodn­ost země. Předseda STAN Vít Rakušan vinil Babiše z toho, že využívá marketing strachu k manipulaci s lidmi. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky ukázal Babiš svým chováním, že nemá páteř.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia