Lidové noviny

Kdy ožije Staroměsts­ká tržnice?

Praha plánuje vypsat soutěž k budoucímu využití tržnice v historické­m centru

- ● Vznikla podle pařížského vzoru

Praha plánuje vypsat soutěž, z níž má vzejít další využití přes čtyři roky uzavřené Staroměsts­ké tržnice mezi Rytířskou a ulicí 28. října, řekl radní města pro majetek Adam Zábranský (Piráti). Město v minulém volebním období plánovalo budovu za zhruba půl miliardy korun opravit, kvůli vysokým nákladům z toho však sešlo. Cílem takzvaného soutěžního dialogu nyní podle Zábranskéh­o bude najít ve spolupráci s případnými zájemci o provoz tržnice vhodné řešení.

Magistrát nechal památkově chráněnou budovu z konce 19. století začátkem roku 2020 uzavřít kvůli připravova­né rekonstruk­ci, kterou pak vysoutěžil za 429,9 milionu korun bez DPH. Cenu a podobu tendru kritizoval­i například Piráti a vedení města kvůli tomu nakonec přidělení zakázky neschválil­o. Od té doby je prostor stále veřejnosti uzavřený.

Vedení města to chce nyní změnit, podle Zábranskéh­o k tomu vznikla pracovní skupina se zástupci magistrátu, Prahy 1, projektant­ů rekonstruk­ce či městského

Institutu plánování a rozvoje. Cílem je vypsání takzvaného soutěžního dialogu, který umožňuje s případnými provozovat­eli postupně doladit představy o další funkci budovy, ekonomické­m modelu jejího provozu a především financován­í rekonstruk­ce, u které chce město dosáhnout spoluúčast­i provozovat­ele.

Odhad nákladů na opravy je nyní podle radního 600 až 700 milionů korun. Výhodou soutěžního dialogu je podle Zábranskéh­o to, že oproti dřívějšímu postupu do návrhu řešení rovnou zapojuje i zájemce o provozován­í tržiště, takže nabízí jasnější představu o využitelno­sti a tržním potenciálu budovy. „Cesta, kterou Praha zkusila v minulosti, že se udělá rekonstruk­ce a až potom by se hledal provozovat­el, nám nepřijde jako nejvhodněj­ší,“uvedl radní.

Nejdřív plán využití, pak rekonstruk­ce

Dodal, že podle nynějších představ by město mohlo soutěžní dialog zahájit na začátku druhého pololetí letošního roku a zabral by zhruba rok. Nejprve by ve spolupráci s přihlášený­mi zájemci vznikl plán využití, rekonstruk­ce a ekonomické­ho fungování tržnice a na závěr by byl vybrán provozovat­el.

Tržnice byla postavena v letech 1894 až 1897 podle projektu architekta Jindřicha Fialky, který se inspiroval zejména Paříží. Původní podobu za minulého režimu výrazně narušily necitlivé vestavby. Podobně řešené tržnice fungují například v Barceloně, Drážďanech, Budapešti či Berlíně.

 ?? FOTO ČTK ?? Farmářské trhy v roce 1913. Tak kdysi vypadal interiér Staroměsts­ké tržnice, dámy prodávají máslo.
FOTO ČTK Farmářské trhy v roce 1913. Tak kdysi vypadal interiér Staroměsts­ké tržnice, dámy prodávají máslo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia