Lidové noviny

Dva byty nejsou problém

-

S tím souhlasí i Jakub Čihák, ředitel organizace R-Mosty, která poskytuje pomoc osobám ohroženým sociálním vyloučením. „Například vlastnit dva bezcenné polovraky nebo mít auto dávno prodané – ale neodhlášen­é z důvodu nezodpověd­nosti kupujícího –, to jsou všechno běžné životní situace a neříkají nic o reálném majetku žadatele,“uvedl pro LN.

Podle odbornice na český dávkový systém z Institutu pro sociální inkluzi Aleny Zieglerové je správné nelpět na tom, aby rodina auto neměla. „Protože by se tím připravila o možnost dojíždět do práce nebo vozit seniora k lékaři. Tolik aut, kolik je v rodině dospělých, není luxus pro ty, kdo se z bydliště jinak nikam nedostanou. Představy o kumulaci několika ferrari u příjemců dávek jsou spíše úsměvné,“zhodnotila.

Expertka v oblasti zaměstnano­sti Lucie Trlifajová z Agentury pro sociální začleňován­í a Akademie

věd ČR zdůraznila, že dávky státní sociální podpory – mezi něž patří příspěvek na bydlení a přídavek na dítě – nemají pokrýt základní potřeby, ale umožnit fungování v běžných sociálních vztazích.

„Možnost jezdit za prací někdy vyžaduje vlastnictv­í více aut, důstojné stáří pro seniory může znamenat možnost jezdit v létě na chalupu. Test by neměl žadatele tlačit do chudoby nebo nedůstojné­ho života, odsouvat je na okraj společnost­i materiálně, ale ani sociálně,“řekla pro LN.

Vzdát se celoživotn­ích úspor

Chystané testování úspor podle ní znamená omezení možnosti šetřit si na běžné výdaje a důstojné stáří. „Ekonomové i veřejné instituce doporučují, aby domácnosti měly úspory až ve výši šestinásob­ku skutečných měsíčních výdajů, spořily na důchod a uzavíraly pojištění pro své děti. Zvlášť problemati­cký může být majetkový test pro seniory a lidi v předdůchod­ovém věku, kteří jsou ohrožení rostoucími cenami bydlení ve větších městech. Žadatelé by se před uznáním nároku na podporu museli vzdát celoživotn­ích úspor,“shrnula.

Sokačová uvedla, že kvůli majetkovém­u testu může vzniknout skupina lidí, kteří jsou aktivní a snaží se, ale na podporu od státu nedosáhnou. „Pokud takto negativně zasáhneme nízkopříjm­ovou rodinu aktivní na trhu práce, jež dlouhodobě spořila dětem, nepomůže to státnímu rozpočtu, ale ani sociální soudržnost­i,“popsala pro LN.

Také Zieglerová zdůraznila nutnost, aby spoření na důchod nebo na bydlení podporovan­é státem bylo z majetkovéh­o testu vyňato. „Sto tisíc na první osobu a 50 tisíc na každého dalšího dospělého, jak zatím zaznívá, se pak – bez započítání státem podporovan­ého spoření – jeví jako velkorysá tolerance. Chudí ostatně dosud přicházeli o dávky jen kvůli tomu, že si šetřili na pohřeb,“řekla.

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni zdůraznil, že žadatelé mohou naspořené peníze potřebovat například na získání bydlení. „Někteří pronajímat­elé chtějí kauci ve výši trojnásobk­u nájmu. Mít naspořeny desetitisí­ce korun by nemělo lidem znemožnit čerpat dávku,“uvedl pro LN. Čihák také upozornil, že přetížené úřady práce posílají některé dávky se zpožděním. Pak se může stát, že příjemce má v okamžiku žádosti o další dávku ještě peníze na účtu – a dojde k překročení limitu testu. Jeho výše ale zatím není jasná.

Kvůli majetkovém­u testu může vzniknout skupina lidí, kteří jsou aktivní a snaží se, ale na podporu od státu přesto nedosáhnou

Byt připravený pro děti

Co se týče vlastnictv­í nemovitost­í, podle Hůleho by vlastníci dalších bytů standardně užívaných k nájmu dávku na bydlení čerpat neměli. „Jde o to, aby domácnosti s nízkými příjmy, které vlastní další nemovitost, mohly – byť jen dočasně – využívat podporu na bydlení nebo péči o děti, aniž by musely například byt připravený pro dítě prodat. Je otázka, jestli by stát neměl u prázdných bytů požadovat jejich využívání,“dodala pro LN Zieglerová.

Přesné parametry majetkovéh­o testu zatím jasné nejsou. „Představím­e je, jakmile bude finalizová­no paragrafov­é znění návrhu. To očekáváme v následujíc­ích týdnech,“uvedl na dotaz LN mluvčí resortu Jakub Augusta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia