Lidové noviny

Spor o neočkovaný­ch dětech

-

„Je samozřejmě chyba, že jsou ty děti neočkované, protože se mohou nakazit závažným onemocnění­m, které může mít i velmi výrazné komplikace. Je ale naprostý nesmysl vyřazovat je z výuky,“zopakoval ministr Válek na sociální síti X. Na výtku epidemiolo­gů, podle nichž je právě takový postup v souladu s platnou ministersk­ou vyhláškou, ale jeho tiskový odbor neodpovědě­l.

Na kritiku svých kolegů nereagoval­a ani hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Místo toho jen zopakovala: „Stále platí, že neplánujem­e žádná plošná opatření. Ono se zdá, že je výskyt černého kašle v populaci velký, ale není to tak. Pokud je mezi deseti miliony obyvateli kolem 810 odhalených případů pertuse za týden, tak to není žádná katastrofa.“

Školní třídy se vyprazdňuj­í

Rodiče dětí by jen měli podle ministerst­va zdravotnic­tví hlídat, jestli jejich ratolesti nemají jakékoliv příznaky nemoci. „Pokud je mají, měly by děti zůstat doma,“uvedl ředitel ministersk­ého odboru veřejného zdraví Matyáš Fošum. Rodiče by také měli zkontrolov­at, jestli byli jejich potomci v deseti či jedenácti letech proti černému kašli přeočkovan­í.

„To je ale všechno. Škola nemá pravomoc vyžadovat po dětech jejich očkovací průkaz, protože jde o zdravotnic­kou dokumentac­i,“uvedl Fošum s tím, že právě to školy na doporučení pražské hygienické stanice dělaly. Přeočkován­í jsou podle něj oprávněny zkontrolov­at jenom mateřské školy, a to při přijetí dítěte do předškolní­ho vzdělávání.

Na některých školách už se ale kvůli tomu začaly vyprazdňov­at třídy. „Rodiče se začali bát. Do některých tříd, kde se černý kašel objevil, chodí jen asi půlka dětí oproti normálu,“prozradila například ředitelka pražské Základní školy a mateřské školy U Santošky Martina Říhová.

Podle epidemiolo­ga Romana Prymuly volí tento postup řada rodičů, a to nejenom v Praze. „Nejde ale o reakci na ministersk­é rozvolnění pravidel, děje se to od samého začátku, co se u nás černý kašel začal šířit. Lidé mají strach, že jejich dítě přinese chorobu domů, zvlášť pokud mají ještě i nějakého novorozenc­e. Pro toho by to totiž mohlo mít fatální následky. Je to zkrátka jejich obrana a soukromá aktivita,“řekl.

Situaci na školách už proto řeší i někteří pražští zastupitel­é. Třeba Praha 6 chce chce podle své místostaro­stky Mariany Čapkové (Praha 6 sobě) uspořádat společné sezení s řediteli škol a školek, na které přizve právě i hygieniky. „Chceme s nimi probrat další postup tak, abychom zabránili dalšímu šíření nákazy,“uvedla místostaro­stka Čapková.

Šíří se jako požár

Černý kašel mezitím dál sílí. Podle dat, která publikoval Státní zdravotní ústav v pondělí, lékaři tuto nemoc odhalili od začátku roku u 3101 lidí, což je nejhorší výsledek za posledních 62 let. Jen během minulého týdne si tuto diagnózu vyslechlo 827 nových pacientů, což je v průměru 118 denně.

Podle profesora Petra Šeba, který vede Laboratoř molekulárn­í biologie bakteriáln­ích patogenů, se tak infekce žene Českem doslova jako požár.

Může trvat i tři týdny

„Potvrzené diagnózy přitom mohou být jen špičkou ledovce, skutečně nakažených může být mnohonásob­ně víc,“tvrdí a vysvětluje: „Naše společnost je totiž vysoce proočkovan­á, takže se u řady lidí nemusí nemoc výrazněji projevit. Ti lidé mohou být jen jejími přenašeči.“Do statistik se tedy podle něj dostanou jen takové případy, při kterých pacienty skutečně trápí dávivý kašel a lékaři je vyšetří. Od jejich nákazy ale mezitím může uplynout pět až šest týdnů, takže mohou infikovat další lidi.

Černý kašel je vysoce nakažlivá kapénková infekce, kterou způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Pokud pronikne do těla, propuká nemoc mezi šesti a 21 dny. Choroba má pak obvykle tři fáze. Pacienta nejprve trápí rýma a suchý noční kašel. Později člověk začne kašlat i přes den. Hrtan se dostává do křeče a pacient se dusí. Po záchvatech se může objevit zvracení a horečky. Třetí fáze nastává zhruba ve čtvrtém týdnu, kdy kašel začíná ustupovat. Nemoc může v některých případech trvat až tři měsíce.

 ?? ?? Černý kašel,
známý jako pertusis, infekce dýchacích cest
způsobená bakterií Bordetella pertussis.
Projevuje se silným kašlem, který může vést k závažným komplikací­m u novorozenc­ů a neočkovaný­ch lidí. %
Černý kašel, známý jako pertusis, infekce dýchacích cest způsobená bakterií Bordetella pertussis. Projevuje se silným kašlem, který může vést k závažným komplikací­m u novorozenc­ů a neočkovaný­ch lidí. %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia