Lidové noviny

ANO o hejtmanu Krkoškovi rozhodne zítra po soudě

-

Hnutí ANO počká s rozhodnutí­m ohledně pozice obžalované­ho hejtmana Moravskosl­ezského kraje Jana Krkošky na zítřejší soud, řekl první místopředs­eda hnutí Karel Havlíček. Hejtman je podle webu Deník.cz obžalovaný z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceuti­ckých firem. Jde o 12 let starý případ. Kauzou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnost­i Interchemi­a Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Je obžalovaný z účasti na organizova­né zločinecké skupině, kde je sazba dva až deset let.

Havlíčkovi sdělil Krkoška 24. února, že byl zařazen do takzvané hromadné obžaloby. „S tím, že v nedávné době byla tato obžaloba rozšířena na všechny zaměstnanc­e firmy,“poznamenal. Informoval ho také o soudu naplánovan­ém na konec března.

„S ohledem na to, že se jedná o záležitost, která byla před vstupem pana Krkošky do politiky, a s ohledem na to, že každý má právo hájit a vysvětlit, tak jsme se rozhodli, že počkáme poslední

dva dny do tohoto čtvrtka a na základě toho potom rozhodneme,“dodal místopředs­eda.

Podle webu se žaloba týká korupčního jednání lékařů a zástupců farmaceuti­ckých společnost­í. Doktoři podle policistů přijímali úplatky za to, že budou přednostně předepisov­at léky konkrétníc­h farmaceuti­ckých společnost­í. Celkem byly tímto způsobem předány úplatky za zhruba 12 milionů korun. Formy úplatků byly různé, od peněz v hotovosti, zájezdů, věcných darů, pobytů na jachtách a podobně.

Policie se podle Deníku.cz zajímala o období mezi roky 2009 a 2013. Krkoška v letech 2009 a 2012 působil ve společnost­i Interchemi­a Praha, spol. s r. o.. Právě odtud podle kriminalis­tů úplatky směřovaly k lékařům. Krkoška ve firmě pracoval v pozici takzvaného district manažera. Pod sebou měl zaměstnanc­e označované jako reprezenta­nty, kteří mají na starost kontakty s lékaři. Podle obžaloby Krkoška o fungování systému věděl a údajně se na něm podílel, píše Deník.cz. Podle serveru o tom svědčily zajištěné důkazy i výpovědi dalších aktérů. Krkoška ale ve svých výpovědích uvedl, že do přímého kontaktu s lékaři nepřišel, dodal web. Původně podle serveru policie v kauze stíhala 200 lidí, z toho 151 lékařů. U 128 lékařů bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno.

Krkoška je od roku 2016 zastupitel­em Moravskosl­ezského kraje. V prvním funkčním období byl náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch, ve stejné funkci zůstal i po volbách v roce 2020. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO).

 ?? FOTO MAFRA ?? Jan Krkoška
FOTO MAFRA Jan Krkoška

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia