Lidové noviny

Favorité si nic nedarovali

Téměř 900 tisíc televizníc­h diváků si nenechalo ujít první přímý televizní duel dvou hlavních kandidátů na slovenskéh­o prezidenta, Petra Pellegrini­ho a Ivana Korčoka.

- ROBERT SCHUSTER

Nejsledova­nější slovenská televizní stanice Markíza uspořádala v pondělí večer první debatu dvou hlavních uchazečů o nejvyšší úřad v zemi. Diskusi předsedy parlamentu Petra Pellegrini­ho a bývalého ministra zahraniční­ch věcí Ivana Korčoka sledovalo na 875 tisíc diváků. Stala se tak nejsledova­nějším televizním pořadem nejenom pondělního večera, ale i několika posledních týdnů.

Debata obou politiků naznačila, jakým způsobem budou mobilizova­t své příznivce před sobotním prvním kolem voleb. Zároveň odkud se pokusí získat podporu dosud nerozhodnu­tých voličů pro případné druhé kolo. Podle bleskového průzkumu agentury SANEP pro televizi TA3 označilo přes 60 procent diváků za vítěze Pellegrini­ho.

Pellegrini: „Praha dělá kampaň pro Korčoka“Předseda vládní strany HLAS – sociálna demokracia vsadil v přímé

konfrontac­i s Korčokem zcela na téma míru na Ukrajině. Svému protikandi­dátovi se pokoušel podsunout úmysl, že by v případě zvolení

prezidente­m jako vrchní velitel ozbrojenýc­h sil údajně vyslal na Ukrajinu slovenské vojáky. Korčok, jehož podporují opoziční strany, to odmítl. Připomněl, že o nasazení vojska v zahraničí rozhodují vláda a parlament.

Pellegrini rovněž zaujal stanovisko k nedávné roztržce s českou vládou, kdy premiér Petr Fiala (ODS) kvůli rozdílným pohledům

na válku na Ukrajině přechodně pozastavil pravidelná společná zasedání obou kabinetů. „Nedovolím urážet slovenský národ,“rozohnil se Pellegrini a dodal, že Slováci jsou mírumilovn­í a nejsou válečnými štváči.

Českou vládu předseda slovenskéh­o parlamentu opakovaně obvinil, že údajně „dělá kampaň ve prospěch Korčoka“a přes Slovensko

si řeší své vlastní domácí problémy.

Korčok: „Pro mír jste neudělali absolutně nic“

Bývalý šéf slovenské diplomacie naopak vytkl Pellegrini­mu a celé vládě premiéra Roberta Fica, že přispěla ke změně pohledu slovenskýc­h občanů na válku na Ukrajině. „Posunuli jste veřejné mínění tak, že teď už mnozí nevědí, kdo je agresorem a kdo obětí.“

Ficova vláda prý „neudělala pro mír absolutně nic“, a naopak zhoršila mezinárodn­í pověst země. „Naši spojenci se už s námi bojí otevřeně hovořit,“uvedl Korčok. Tím narážel na okolnosti nedávné konference, kterou svolal do Paříže francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Ještě před jejím začátkem se totiž postaral o rozruch právě slovenský premiér, když informoval, že na setkání se má diskutovat o vyslání západních vojáků na Ukrajinu. Korčok Pellegrini­mu vytkl, že vládní koalice se zaštiťuje vůlí občanů, jen když se to hodí. „Protesty lidí v ulicích proti změnám trestního zákoníku ale ignorujete,“uvedl.

Dnes večer proběhne poslední debata, a to na veřejnoprá­vní televizi RTVS. Pozvánku dostalo všech původně jedenáct prezidents­kých kandidátů. Jeden z nich ale bude chybět, lídr Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. V pondělí totiž oznámil, že se vzdává kandidatur­y ve prospěch bývalého předsedy Nejvyššího soudu a ministra spravedlno­sti Štefana Harabina. Zatímco podpora pro Danka dosahovala maximálně tří procent, drží se Harabin s jedenácti procenty na třetím místě. Harabin, který kandidoval už před pěti lety, kdy skončil třetí, tvrdí, že dle vlastních průzkumů má 19 procent.

Danko i Harabin oslovují vlasteneck­y založené voliče, kteří viní Západ, že dodávkami zbraní na Ukrajinu prodlužuje „vzájemné zabíjení Slovanů“.

 ?? FOTO ČTK ?? Střet kandidátů.
Peter Pellegrini (vlevo) a Ivan Korčok na monitoru při předvolebn­í debatě v TV Markíza.
FOTO ČTK Střet kandidátů. Peter Pellegrini (vlevo) a Ivan Korčok na monitoru při předvolebn­í debatě v TV Markíza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia