Lidové noviny

Izrael mají spasit indičtí dělníci

Válka v Gaze působí Izraeli vedle obrovských finančních výdajů také problémy s nedostatke­m pracovníků. kde se vláda snaží nahradit palestinsk­é dělníky pracovní silou z Indie, Šrí Lanky či Uzbekistán­u.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Kritická je situace ve stavebním sektoru,

„O slušnou práci tady nezavadíte, to je důvod, proč je tu tolik lidí. Věřím, že se to povede, dostanu se tam, a až vydělám nějaké peníze, zase se vrátím.“Mladý indický zedník Lecharam nenechal reportéra listu The Times of Israel (ToI) na pochybách, proč do náborového střediska ve městě Rohtak nedaleko Dillí přišel.

„Tam“znamená pro Lecharama a tisíce dalších do Izraele. Tedy do země, kterou válka v Pásmu Gazy nejen finančně a lidsky vyčerpává, ale jež také čelí akutnímu nedostatku manuálních pracovních sil. Izraelská vláda totiž ihned po útoku Hamásu 7. října 2023 anulovala pracovní povolení desítkám tisíc Palestinců, kteří do té doby pracovali vesměs za velmi nízké mzdy pro izraelské firmy podnikajíc­í v zemědělstv­í, stavebnict­ví a dalších odvětvích. Ti tak ze dne na den přišli o práci a museli se stáhnout domů, většinou na okupovaný Západní břeh Jordánu.

Podle izraelskýc­h zdrojů pracovalo před začátkem násilností na izraelském území přes 100 tisíc Palestinců, zůstat mohla jen malá část z nich. Mezera na pracovním

trhu po nich zůstala obří, protože Židé vesměs dělnické profese vykonávat nechtějí a mnoho mužů navíc muselo odejít do války. Zejména izraelské stavebnict­ví se octlo na kolenou – podle odhadů tamních médií nejméně polovina všech stavebních firem musela od října 2023 kvůli nedostatku pracovníků utlumit činnost. To přináší

zpoždění projektů i tlak na beztak již vysoké ceny.

Pracovní síla z Asie

Izraelská vláda se snaží na pracovním trhu nahradit Palestince zahraniční­mi pracovníky s tím, že hlavními „lovišti“mají být Indie, Šrí Lanka a Uzbekistán. Ve všech třech zemích představuj­e odchod

pracovních sil za lepšími výdělky do zahraničí dlouholeto­u tradici. Statisíce Indů například pracují v manuálních profesích v bohatých arabských zemích, jako je Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty či Katar.

Toho, že se chystá odjet do válčící země, si je Lecharam vědom. „Naším osudem je zemřít tak jako tak. V Izraeli nebo v Indii. Věřím, že se v pořádku vrátím,“řekl mladý muž s typickou hinduistic­kou odevzdanos­tí reportérov­i ToI.

Rizika, která v Izraeli hrozí i zahraniční­m pracovníků­m, se připomněla začátkem března v lokalitě Margalijot v těsné blízkosti libanonské hranice. Jednoho indického dělníka tam zabila raketa zřejmě vypálená z Libanonu ozbrojenci šíitského hnutí Hizballáh, dva jeho kolegové byli zraněni. V reakci na incident vydalo indické velvyslane­ctví v Tel Avivu oficiální pokyn, aby se „indičtí státní příslušníc­i stáhli do bezpečných lokalit ve vnitrozemí Izraele“.

Potíže s bydlením

Nahradit desítky tisíc palestinsk­ých pracovních sil ovšem není snadné, v cestě stojí právní i logistické důvody. Server Globes upozornil, že v Izraeli zatím není legálně možné najímat zahraniční pracovníky jinak než přes státem certifikov­ané agentury. Těch je málo a získat osvědčení trvá nejméně dva roky.

Podle Amnona Merhava, vysokého úředníka izraelskéh­o ministerst­va hospodářst­ví citovaného Globesem, se tato praxe musí změnit. „Musíme na trh pracovních agentur rychle pustit soukromé subjekty. (...) Jestli někdo říká, že to podpoří obchodován­í s lidmi, tak to odmítám. Naopak současný systém, kdy je přetlak nabídky, vede ke korupci,“myslí si úředník.

Dalším problémem bude sehnat pro potenciáln­í desítky tisíc pracovníků z Indie a dalších států v Izraeli bydlení – v zemi je už teď nouze o cenově přijatelné byty. Palestinšt­í dělníci totiž v Izraeli vesměs pracovali na denní bázi a na noc se vraceli do svých domovů.

V Knesetu (izraelském parlamentu) se proto pracuje na nouzové legislativ­ě, která by umožnila rychlou výstavbu provizorní­ch obydlí pro zahraniční dělníky. Že věc spěchá, připustil i poslanec Elija Revivo z pravicové strany Likud. „Čím víc pracovníků sem dostaneme, tím kratší bude doba výstavby a pomůže nám to snížit tržní ceny bytů,“řekl zákonodárc­e.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Náborové centrum pro indické dělníky ucházející se o práci v Izraeli v Lucknow v indickém státě Uttarpradé­š
FOTO PROFIMEDIA Náborové centrum pro indické dělníky ucházející se o práci v Izraeli v Lucknow v indickém státě Uttarpradé­š

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia