Lidové noviny

Nahradí rakety „Dračí oheň“?

Úspěšné testy laserové zbraně Dragonfire (Dračí oheň). Díky ní by protivzduš­ná obrana mohla místo desítek milionů korun stát okolo pouhých tří stovek za výstřel. Má to však i svá úskalí. Záleží třeba na počasí.

- LUBOŠ JIRSA

Laserový paprsek, který kumulací energie zničí, co mu stojí v cestě. V minulosti výjev jak ze sci-fi filmu, v blízké budoucnost­i třeba i realita na bojišti. Po USA či Izraeli postupují s vývojem laserové zbraně, která umí sestřelit cíl ve vzduchu, i ve Spojeném království.

Minulý týden se na sociální síti X na účtu britského ministerst­va obrany objevilo první veřejné video ukazující jeho úspěšnou palbu proti cíli ve vzduchu. Podle Britů by laserová zbraň mohla změnit uvažování o protivzduš­né obraně. Stále však existují negativní faktory poukazujíc­í, že náhrada tradičních raket nebude tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Začněme ale pozitivy, jež britská zbraň nabízí. Dle prohlášení zástupců tamního obranného resortu dokáže světelný paprsek „na velkou vzdálenost“zábleskem o výkonu 50 kilowattů zasáhnout cíl velikosti mince. „Přesný dostřel je tajný,“dodali však dle americké stanice CNN.

Existuje nicméně vodítko, jak se k údaji alespoň přiblížit. V loňském roce se laserovou zbraní pochlubili Izraelci, kteří vyvíjejí systém zvaný Iron Beam (Železný paprsek). Funguje prakticky na stejné bázi jako britský Dragonfire a má být schopný ničit cíle v okruhu zhruba 20 kilometrů.

Konec drahé munice

To je kratší vzdálenost než u mnohých raket protivzduš­né obrany, avšak výstřel je rovněž několikařá­dově lacinější – dle expertů bezpochyby největší výhoda.

Například americký systém Patriot, který Ukrajinci mnohokrát úspěšně použili při obraně proti přes dva roky trvající ruské vojenské agresi, má dostřel i 70 kilometrů. Cena za jednu střelu PAC-3 MSE se ale podle vojenského analytika Johna Hawkese, pravidelně přispívají­cího na sociální síť X, pohybuje přes sto milionů korun. Obvykle navíc rakety pro jistotu vylétávají dvě. Již zmiňované Izraelce jeden výstřel z protiraket­ového systému stojí přes milion korun. To je mnohem méně než u patriotů, ale stále mnohem více než v případě laseru.

„(Dragonfire) má potenciál způsobit revoluci v bitevním prostoru snížením závislosti na drahé munici,“konstatova­l i proto už dříve britský ministr obrany Grant Shapps. Z příkladu ukrajinské­ho bojiště je přitom zřejmé, že munice je jedním z nejdůležit­ějších témat.

Nepřítel: déšť, mlha či kouř

Problémem však je, že účinnost a spolehlivo­st laserové zbraně snižuje déšť, mlha či kouř, jelikož za složitých podmínek dochází k rozptylová­ní světelných paprsků. Reálně by tak nyní právě na Ukrajině mohlo být s ohledem na počasí nasazení laserových zbraní velmi složité.

Systém rovněž potřebuje mířit na určitý objekt alespoň deset vteřin, aby ho zlikvidova­l. Bojová praxe přitom znovu mluví proti němu, jelikož často letí naráz více raket či dronů. V neposlední řadě lze zmínit i náročnost z hlediska produkce obrovského množství tepla a potřeby přidružený­ch chladicích systémů potřebných k provozu zbraně. Mobilní systémy na lodích nebo letadlech by tak potřeboval­y pravidelně dobíjet baterie.

Úplné nahrazení drahých raket protivzduš­né obrany tedy zatím dle expertů čekat nelze, ale laserové zbraně mají bezpochyby budoucnost. Nezbývá než sledovat, jak úspěšně budou jednotliví aktéři v jejich vývoji pokračovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia