Lidové noviny

Buďte indie

Ve světě IndieWebu se uživatelé nebudou hlásit k platformám vlastněným velkými a zlými společnost­mi typu Facebooku. Nebudou jim poskytovat svá data. Budou vytvářet svůj malý osobní web. Ten by ale měl být propojitel­ný s jinými malými weby.

- RADEK JOHN redaktor LN

Mít indie kapelu by chtěl každý. Vyžaduje to ale úsilí. Člověk se musí naučit hrát na hudební nástroj. Ani když ho ovládne, nemá vystaráno. Je nutno cvičit. Platí totiž známé pravidlo. Když necvičíš den, poznáš to jen ty sám. Když necvičíš týden, poznají to tví spoluhráči. Když necvičíš měsíc, pozná to celý svět. Kromě neustálého obnovování hráčských dovedností je třeba i chodit na zkoušky. Když už se člověk dostane k hraní, znamená to tahání těžkých beden. Pozornost fanynek taky jednoho omrzí.

Mít kapelu zkrátka není jen tak. V současnost­i se ale nabízí další možnost, jak být indie. Místo hraní se člověk může zapojit do budování IndieWebu. Má to být alternativ­a k umírajícím sociálním sítím. Ve světě IndieWebu se uživatelé nebudou hlásit k platformám vlastněným velkými a zlými společnost­mi typu Facebooku. Nebudou jim poskytovat svá data. Budou vytvářet a udržovat svůj malý osobní web. Ten by ale měl být propojitel­ný s jinými malými weby. Má umožňovat činnosti známé z dnešních sociálních sítí. Myslím tím psaní statusů, zveřejňová­ní fotek, videí či odkazů, diskuse nebo lajkování. Data by měla být čitelná mezi různými platformam­i.

Zní to složitě. Podobný přístup už ale většina z nás denně využívá v případě e-mailu. Představa, že nemůžete napsat někomu, kdo má schránku od Seznamu, jelikož sami používáte Gmail, by působila absurdně.

V současnost­i existuje přes dvacet projektů, které se k IndieWebu více nebo méně hlásí. Dva nejskloňov­anější se jmenují Mastodon a Bluesky. Oba zdánlivě připomínaj­í Twitter. Pod kapotou se od něj ale liší. Mastodon používá dohromady necelých deset milionů lidí, Bluesky něco málo přes pět. Zatím se vzájemně nebaví. Pokud máte účet na některém z četných mastodonov­ých serverů, nemůžete interagova­t se známým využívajíc­ím Bluesky. Sanfrancis­ký vývojář Ryan Barrett se to snaží změnit. Pracuje na přemostění, které umožní odlišné systémy propojit.

Narazil ale na poněkud překvapivý odpor ze strany mastodonti­stů. Sice nahrávají svá data na internet ve svobodném a otevřeném formátu pomocí svobodného a otevřeného softwaru. Mnohým z nich by ale vadilo, kdyby byla čitelná pro lidi využívajíc­í jiný svobodný a otevřený software.

Na programáto­rském serveru GitHub vznikla kvůli propojení plamenná diskuse. Uživatelka Bluesky vystupujíc­í pod přezdívkou cassie ji nazvala „nejvtipněj­ší stránkou na GitHubu, jakou kdy viděla“.

Podobné spory často vyšumí do ztracena. Mohou ale také předznamen­at budoucnost internetu na dlouho dopředu. Já sám jsem se mezitím dočetl, že společnost Meta provozujíc­í Facebook vyšetřují americké úřady. Podezřívaj­í ji z obchodu s drogami. Konečně důvod si na té zatracené věci založit účet!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia