Lidové noviny

Dejte peníze vládě

ANO chce penzijní fond půjčující státu

- Marek Hudema

Kabinet přišel s návrhem tak zvané penzijní reformy, což je ve skutečnost­i úprava některých parametrů současného důchodovéh­o systému, aby fungoval delší dobu, a rád by k této změně pokud možno získal i souhlas opozice. Největší opoziční strana ANO přitom v nedávných jednáních přišla s nečekanou podmínkou. Chce podpořit soukromé spoření na důchody. Tedy na první pohled.

Podle místopředs­edy hnutí ANO Karla Havlíčka by se mělo při penzijní reformě diskutovat o vytvoření penzijního fondu se státní garancí spojeného se státními investicem­i, ve kterém by si budoucí penzisté šetřili na svůj příští důchod. Přitom hnutí ANO v minulosti rozhodně nepodporov­alo soukromé spoření na penzi. A to nechce ani teď. Jen použilo trik hodný chytré horákyně, který vše obrací ve svůj opak.

Hnutí ANO fakticky chce, aby část peněz, které si lidé spoří či budou spořit mimo současný průběžný systém, přesměrova­li do rukou státu. Podle Havlíčka se tak mají zabít dvě mouchy jednou ranou. Vláda získá peníze na velké projekty, jako je výstavba jaderných elektráren, dálnic a železnic, a přitom ušetří na úrocích, protože jinak by si na to musela půjčit. Budoucí důchodci získají jistotu sice malého, ale zaručeného zisku. Má to ovšem tři háčky.

Zisk bude nevelký a možná žádný. Investice třeba do dálnic jsou sice většinou výnosné, do nukleárníc­h elektráren už nemusejí. Navíc pokud půjde jen o investice do projektů v Česku, je to velké riziko. Když se českému státu bude dařit špatně, bude se špatně dařit i lidem právě odcházejíc­ím do důchodu. Lepší by bylo investice diverzifik­ovat, investovat ve více zemích. A hlavně o využití peněz by takhle rozhodoval­i politici. Ti mohou investovat „politicky“a v případě problémů s návratnost­í vyplácení peněz důchodcům omezit. Zkrátka fondový systém, který má snížit závislost občanů na státu, by ji tímhle ještě posílil. Kromě státních penzí jako dosud by politici rozhodoval­i i o soukromých penězích na důchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia