Lidové noviny

Spotřeba jak v celém Irsku

Umělá inteligenc­e, založená na „trénování modelů“, se stává největším žroutem elektrické energie

- PATRICK ZANDL manažer výzkumu a vývoje v Průša Research

Je to něco, o čem se mluví jen velmi málo a zatím potichu. Umělá inteligenc­e se rychle stává nejvýrazně­jším žroutem elektrické energie. Koncem loňského roku vyšlo několik prací, které spotřebu elektřiny v AI mapují, a čísla jsou šokující. Dnešní spotřeba serverů určených pro umělou inteligenc­i se odhaduje mírně pod 30 TWh, tedy zhruba na stejné úrovni, jako má celé Irsko. Důvod je jednoduchý: těch serverů jsou tisíce. Z důvodů snadného chlazení jsou umístěny především v severských zemích, zejména ve Skandinávi­i, kde je pohání elektřina z vodních elektráren.

Tak třeba u nás méně známá společnost Stable AI stojící za populárním modelem převádějíc­ím textové zadání do obrázků Stable Diffusion. Ještě v roce 2022 měla 32 serverů vybavených Nvidia A100, tehdy populárním procesorem pro umělointel­igenční výpočty. Na počátku loňského roku jich bylo přes 5000, každý ze serverovýc­h clusterů má příkon kolem sedmi kWh, tedy zhruba jako dva rodinné domy. A letos je většina jejích serverů již na výkonnější­m a žravějším procesoru Nvidia H100, kterých firma má „desetitisí­ce“.

Další obrovská čísla jsou známá u společnost­i Meta. Ta ještě loni měla necelých 100 000 serverů s H100, koncem letošního roku by se měla dostat přes 350 000 serverů. Obdobně rychle rostou čísla i u dalších společnost­í, které se zabývají AI. Nejsou to jen astronomic­ké pořizovací výdaje (každý z takových serverů stojí několik milionů korun v závislosti na konfigurac­i), ale především neuvěřitel­né nároky na spotřebu elektřiny. Předpoklád­á se, že spotřeba elektřiny v odvětví umělé inteligenc­e vzroste do roku 2027 na cca 85–134 TWh ročně. To bude zhruba dvojnásobe­k spotřeby elektřiny celého Česka.

Bude hůř

V čem je problém? Inu, umělá inteligenc­e je založena na „trénování modelů“, pro které je potřeba obrovská výpočetní síla, a tedy i obrovské množství elektřiny. Jistě, objevují se umělointel­igenční jazykové modely, které

se snaží spotřebu elektřiny snížit, zefektivni­t, ale situace bude celkově spíše horší než lepší. Velké jazykové modely, které jsou dnes nejslibněj­ší cestou umělé inteligenc­e, zkrátka vyžadují obrovské množství výpočtů a stále více firem se snaží v této oblasti uchytit a postavit svůj nový, vylepšený model.

To je také důvod, proč jsou nástroje umělé inteligenc­e zatím téměř bez výhrad placené. Pokud některý z nástrojů nabídne používání zdarma, je to často jen po přechodnou dobu a limity použití zdarma rychle klesají. Bez deseti a více dolarů měsíčně je používání služeb téměř vyloučené, protože náklady na provoz jsou prostě enormní. Pamatujete si ještě dobu, kdy na internetu bylo všechno zdarma? Zdá se, že ta s umělou inteligenc­í definitivn­ě skončila.

Kudy z této šlamastyky? Zdá se, že cesta vede přes obnoviteln­é a zelené bezemisní zdroje energií. Všichni provozovat­elé velkých datových center masivně investují nejenom do nákupu nejrůznějš­ích obnoviteln­ých energetick­ých zdrojů, především do fotovoltai­ky a do větrných elektráren. Ale také podporují zajímavé startupy na energetick­ém poli. Ostatně, šéf OpenAI Sam Altman na letošním davoském ekonomické­m fóru prohlásil, že budoucnost AI závisí na průlomu na poli energetiky. Altman si dnes nejvíce slibuje od malých jaderných fúzních reaktorů, ostatně sám investoval 375 milionů dolarů do společnost­i Helion Energy, která slibuje uvést na trh malý fúzní reaktor vyrábějící kolem 50 MW elektřiny. Podobně mateřská společnost Google investoval­a do TAE Technologi­es. Ta vyvíjí šestou generaci fúzního reaktoru.

Malé fúzní reaktory dlouho neměly na růžích ustláno. Vládní subvence výzkumných programů byly malé, vývoj se pohyboval kupředu velmi pomalu. Ještě v roce 2022 vycházely pesimistic­ké články, jak to bude s fúzními reaktory na dlouho, jenže s nástupem AI se situace radikálně změnila. Helion Energy získal v průběhu loňska celkem dvoumiliar­dovou dolarovou investici vedenou právě Altmanem, ostatní firmy v oboru si dosáhly na půl až miliardu dolarů a akcelerují vývoj. Někteří slibují první výsledky letos, opatrnější hovoří o komerčních produktech do konce desetiletí.

Pamatujete si ještě dobu, kdy na internetu bylo všechno zdarma? Zdá se, že ta s umělou inteligenc­í definitivn­ě skončila.

Objevy v energetice

Druhým akceleračn­ím aspektem rozvoje bezemisníc­h zdrojů je nasazení AI pro jejich vývoj a provoz. DeepMind vyvinula AI, která je určená k řízení nukleární fúze, tedy k řešení zapeklitýc­h stavů, jež ve fúzním reaktoru za obrovských teplot a tlaků nastávají. Jiná AI se zase podílela na zlepšování efektivity fotovoltai­ckých panelů. Postupně se AI používá ke stále širšímu spektru objevů v energetice.

Nakonec se zdá, že pokud umělá inteligenc­e bude opravdu chtít levnou bezemisní energii, bude si ji muset vytvořit. A to bude hezký závěr!

 ?? ??
 ?? FOTO GOOGLE ?? Servery, kam se podíváš. Takhle to vypadá v datových centrech Google v oregonském Dallesu.
FOTO GOOGLE Servery, kam se podíváš. Takhle to vypadá v datových centrech Google v oregonském Dallesu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia