Lidové noviny

Banky snižují sazby z vkladů zatím zvolna

- IVANA PEČINKOVÁ

Banky v minulých dnech opět snížily úroky z vkladů. A chystají se na další úpravy v návaznosti na to, jak půjde Česká národní banka (ČNB) dolů se svou klíčovou repo sazbou. O dalším snížení by ČNB mohla rozhodnout dnes. Sazby na spořicích účtech by podle expertů mohly ke konci roku spadnout na tři až jedno procento.

Moneta snížila sazbu k 1. březnu o 0,2 procentníh­o bodu na 5,1 procenta. Česká spořitelna (ČS) šla k 8. březnu s úroky na spořicích účtech dolů o 0,75 procentníh­o bodu. „Klienti, kteří pravidelně investují, ale mohou i nadále získat úročení spořicího účtu ve výši pěti procent,“říká mluvčí ČS Filip Hrubý.

ČSOB aktualizov­ala sazby 6. března. Další změnu chystá od 6. dubna. „Od dubna bude základní sazba 1,5 procenta plus bonus, jehož výši oznámíme do konce března,“uvedla mluvčí ČSOB Monika Hořínková.

Stále platí, že v menších a malých bankách, které cílí na rozšíření počtu klientů, klesají úrokové sazby u úsporných vkladů pomaleji než ve velkých. Max banka má od 19. února na spořicím účtu sazbu 5,7 místo dřívějších 6,01 procenta. Další z menších bank, Banka Creditas, šla dolů po desetinách procentníh­o bodu na nynějších 5,4 procenta z někdejších šesti procent.

Trinity Bank v poslední době sazby na spořicích vkladech dokonce zvyšovala. Jak pro LN potvrdil její mluvčí Kamil Chalupa, banka chce pokračovat ve strategii nadstandar­dních úrokových sazeb.

„Věštění z křišťálové koule“

Hlavním vodítkem pro rozhodován­í bank o tom, kolik budou svým klientům vyplácet za jejich vklady, je repo sazba ČNB. To je úrok, který banky dostávají za uložení svých volných finančních prostředků u centrální banky. „Sledujeme vývoj na trhu a rozhodnutí ČNB. Změny jsou tudíž svázané s vyhlášením samotné změny,“řekl LN expert Raiffeisen­bank Roman Přeučil.

Repo sazba ČNB je nyní po posledních dvou sníženích na 6,25 procenta, a vzhledem k rychlému poklesu inflace se očekává další snižování. To by mohlo přijít už na dnešním měnovém zasedání ČNB. Experti prognózují, že ke konci roku by se sazba mohla dostat na 3,5 až čtyři procenta.

A kde by se ke konci roku mohly ustálit úrokové sazby spořicích účtů bank? „Řádově bych počítal nejvýše s polovinou aktuálních sazeb, takže pokud se nyní pohybujeme s úrokovou sazbou na spořicích účtech mezi pěti až šesti procenty, pak dvě až tři procenta mohou být velmi pravděpodo­bná. Při dobrém vývoji inflace není vyloučeno ani rozmezí sazeb mezi jedním až dvěma procenty,“zhodnotil pro LN ředitel denního bankovnict­ví Partners Banky Michal Skalický. „Za současné dynamiky pohybu úrokových sazeb jde ale o věštění z křišťálové koule,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia