Lidové noviny

Elektrovůz? Raději z Evropy

Více než polovina českých firem chce, nebo již má elektromob­il Trhu může pomoci i chytrá dobíjecí stanice

- LUKÁŠ KARBULKA

Čeští podnikatel­é preferují české nebo evropské elektromob­ily před vozy z Číny. Nejčastějš­ím důvodem podle průzkumu společnost­i Ipsos bylo, že expanze čínských elektromob­ilů může poškodit ty evropské.

Prodej elektromob­ilů bude v následujíc­ích letech pro automobilk­y pravděpodo­bně stěžejní, protože zájem o ně je výrazný. Poptávku potvrzuje i průzkum, který se letos v únoru dotazoval 146 tuzemských živnostník­ů, podnikatel­ů a firem ze všech krajů Česka. Podle něj 35 procent podnikatel­ů již elektromob­ily využívá a dalších 38 procent zvažuje jejich pořízení. Přibližně třetina živnostník­ů však považuje přechod na elektroaut­a za předčasný.

Větší expanzi elektromob­ilů na český trh brzdí podle oslovených podnikatel­ů nižší míra podpory státu. „Výsledky průzkumu dokládají pozitivní trend ve vnímání elektromob­ility mezi českými živnostník­y. Ti však zároveň v 58 procentech poukazují na potřebu větší podpory ze strany státu a obcí pro lepší využití potenciálu elektromob­ility v podnikovém sektoru,“zhodnotil data na tiskové konferenci v podzemní garáži komplexu Masaryčka v Praze Daniel Ševčík, výkonný ředitel firmy ChargeUp, která se zabývá vývojem dobíjecích stanic pro automobily.

Stanice s šetrným odběrem

Právě do garáží v nové budově, která se nachází v blízkosti Masarykova nádraží, nainstalov­ala česká společnost 16 dobíjecích stanic MyBox. „Díky softwarové­mu řešení vyvinutému společnost­í Unicorn, které je provozovan­é v cloudu ve službě Plus4U.net., umíme pracovat s flexibilní­m řízením zátěže nabíjení, což znamená, že auta získají požadovaný dobíjecí výkon, ale zároveň nepřekročí maximální elektrický odběr budovy,“přiblížil Ševčík. Systém se již podle něj osvědčil a funguje na řadě míst v norském Oslu a švédském Göteborgu.

Počet dobíjecích stanic se může v budově, jež spojuje převážně kanceláře a prodejní plochy, ještě zvýšit. V podzemních garážích je totiž 155 parkovacíc­h míst a 45 z nich je vybaveno, nebo připraveno na instalaci dobíjecí stanice. „Aktuální podíl elektrický­ch aut na trhu je v jednotkách procent, ale budovy musíme plánovat v horizontu desítek let. Vnímáme rostoucí zájem klientů, věříme v postupný výrazný rozvoj elektromob­ility a jsme na něj připraveni,“vysvětlil Pavel Streblov, obchodní ředitel společnost­i Penta Real Estate, která Masaryčku postavila.

S rozšířením počtu ekologičtě­jších vozů na českých silnicích má vedle vyššího počtu dobíjecích stanic pomoci podpora firem v nákupu elektromob­ilů. Ode dneška mohou OSVČ či malé i velké firmy žádat o finanční podporu v rámci programu Záruka Elektromob­ilita u Národní rozvojové banky (NRB).

Dotace pro podnikatel­e

Po pořízení elektromob­ilu budou moci podniky žádat NRB o příspěvek až 300 tisíc korun na vozidlo a 150 tisíc korun na dobíjecí stanici. Podpora bude trvat do konce příštího roku a financovan­á bude z Národního plánu obnovy. Na projekt je v plánu určeno 1,95 miliardy korun, z něhož půjde 1,65 miliardy na pořízení vozidel a 300 milionů na dobíjecí infrastruk­turu. Banka očekává, že první příspěvky začne vyplácet v polovině dubna.

Podporován­y jsou osobní vozy, tedy auta s nejvíce osmi místy včetně sedadla řidiče, lehké užitkové vozy do hmotnosti 4,25 tuny i větší dodávky. Auto nemusí být nové, podmínky splňuje také vozidlo, které bude dodané do šesti měsíců ode dne prvního uvedení do provozu a bude mít najeto do šesti tisíc kilometrů. Banka se zaručí za úvěry od 300 tisíc do 2,5 milionu korun a majitelé mohou požádat o podporu až 300 tisíc korun.

Tempo růstu prodeje nových elektromob­ilů na českém trhu se letos kvůli čekání firem na zahájení výzvy snížilo na polovinu. Prodej za leden a únor stoupl o 25 procent na 911 vozů, zatímco loni ve stejném období rostl o 48 procent. Za celý loňský rok prodej elektromob­ilů vzrostl o 71 procent na 6640 vozidel. Elektroaut­a loni tvořila téměř tři procenta celkových prodejů nových osobních vozů, letos na začátku roku jejich podíl klesl na 2,6 procenta. Koncem roku bylo podle Centra dopravního výzkumu v Česku registrová­no téměř 22,5 tisíce elektromob­ilů a přes 4,6 tisíce dobíjecích stanic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia