Lidové noviny

Pilulka, nejlepší přítel člověka?

- JULIE DOBROVOLNÁ Autorka je profesorko­u enviroment­ální fyziologie na MUNI

Mnozí máme nejlepšího přítele. Přítele, který je vždy přítomen, pomůže, neodejde, nemusíme se mu věnovat, nemusíme o něj pečovat, nic od nás nechce. Nosíme si ho v kapse, kabelce, batohu, chodí s námi po světě a věrně nás doprovází. Ano, mluvím o našem malém, věrném kamarádovi – pilulce. Tento malý zázrak farmacie nám slibuje úlevu od všeho, co by nás mohlo trápit, od bolesti hlavy přes nespavost až po nepříjemný pocit úzkosti, který

OČIMA LÉKAŘKY

nás přepadá v nejméně vhodnou chvíli. A my? My tento vztah oplácíme důvěrou a oddaností.

A ne, nemluvíme tady o pilulkách, které nás udržují naživu v případě onemocnění, o zázracích medicíny, bez kterých bychom zde nebyli. Ne ne, my tady mluvíme o pilulkách, které brát… vlastně nemusíme.

Není to úžasné? Pro řadu problémů máme pilulky, jež nám slibují okamžité řešení. Potřebujem­e usnout? Máme pilulku. Chceme zhubnout bez cvičení a diety? Ano, i na to máme pilulku. Věda nám přináší pohodlí přímo na stříbrném podnose. Pilulka nevyžaduje, nevyčítá, je přítomná, jen je nutné sehnat… recept. Ale to většina z nás zvládne.

Je ironické, že v době, kdy máme tolik komunikačn­ích technologi­í a sociálních sítí, se přítelem, na kterého spoléháme, stala krabička lisovaných chemikálií. Ale co když pilulky dojdou? Co když se setkáme s problémem, na který ještě pilulka neexistuje? Co budeme dělat pak? Budeme čelit sami sobě? Zvládneme to? A je vlastně dobré léčit si pilulkami… život?

Místo abychom se učili, jak zvládat stres, úzkost, nebo dokonce běžné životní výkyvy, obracíme se k rychlým řešením. Pilulka na úzkost se stává symbolický­m tlumením našich emocí, pilulka na spánek maskuje problémy, které nám nedovolí klidně usínat, a pilulka na hubnutí slibuje rychlý únik od následků našeho nevhodného životního stylu.

Je opravdu v našem nejlepším zájmu, aby náš nejlepší přítel byl malý, kulatý a zapitý sklenicí vody? Možná je čas přehodnoti­t naše priority a najít opravdové řešení našich problémů. Představme si svět, kde je naším nejlepším přítelem ne pilulka, ale schopnost pečovat o sebe, rozvíjet naši odolnost a učit se zvládat životní výzvy s grácií a odvahou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia