Lidové noviny

Milion užívá léky nevhodně

O závislosti na alkoholu nebo ilegálních drogách se píše často. Spektrum rizikových látek je však širší. Zhruba deset procent obyvatel Česka bere léky nevhodně nebo rizikově. Většina z nich si to ani neuvědomuj­e.

- MARTIN JEŽEK Autor je spolupraco­vník redakce

Vzít si lék třeba proti bolesti, to přece není nic hrozného. Konečně reklamy v televizi nás k tomu nabádají. Spolknu pilulku a bude mi dobře. A možná bych se měl jistit a brát ji i preventivn­ě. Jeden totiž nikdy neví, kdy ho bolest přepadne. A tak si nenápadně pěstujeme závislost na medikament­ech. Žádná závislost není v pořádku a závislost na lécích mezi ty nevinné určitě také nepatří. Lék nám může pomoci, ale jakmile nad námi převezme nadvládu, je to vskutku zlý pán. Emeritní primář Oddělení léčby závislostí Psychiatri­cké léčebny v Bohnicích Karel Nešpor říká, že závislosti si lze vytvořit pouze na některých látkách.

„Jestliže někdo nadužívá třeba vitaminy, bazalku nebo mátu, nejedná se o závislost,“vysvětluje. „I nenávykové léky mají ale četná rizika, např. bez předpisu dostupné léky proti bolestem včetně acylpyrinu mohou při nevhodné indikaci nebo dávkování vyvolat vnitřní krvácení.“

Také léky, které působí závislost, mají kromě návyku jako takového další rizika. Jejich vlivem může člověk například utrpět úraz nebo si přivodit vleklé duševní problémy.

„Epidemiolo­gové odhadují, že v Česku 740 tisíc až 1,2 milionu osob užívá psychoakti­vní léky nevhodně a problemati­cky,“varuje Karel Nešpor. „Naprostá většina z nich se nijak neléčí a často si tento problém ani nepřipoušt­í.“

Poradit se je vždy správně

Mnohdy můžeme slyšet, že je někdo alkoholik a není divu, vždyť pil i jeho otec. Může tedy člověk být k závislosti na lécích, ale třeba i bylinkách disponován? Podle adiktologa Karla Nešpora ano. Predispozi­ce může být dána geneticky, životní situací, prostředím a společnost­í, kde se dotyčný pohybuje atd.

Navíc jakákoliv jiná závislost, tedy třeba i závislost na alkoholu, zvyšuje riziko zneužívání léků. Jenže málokdo si přizná, že s nimi má problém. Podle doktora Nešpora je typickým znakem závislosti užívání léku nadměrně nebo v nevhodnou dobu.

„Poradit se s lékařem o užívání je užitečné vždy. Nejen když má někdo problém, ale také aby ten problém neměl. Jestliže někdo pochybuje, zda lékaře vyhledat,

nebo ne, ať ho vyhledá,“zdůrazňuje adiktolog.

Pro většinu z nás je lékař poslední instancí pomoci. Zvládali jsme přece i jiné problémy. Co bychom si neporadili s léky? Psychiatr Nešpor říká, že tomu tak být může, zejména jestliže se jedná o počínající problém.

„Na mém webu Drnespor.eu je volně ke stažení svépomocný návod. Zde se zmíním o posilování motivace. Pomáhá si připomínat problémy a utrpení, které působily návykové látky. Lze si také uvědomovat výhody abstinence od nich – lepší zdraví, vztahy, pracovní výkonnost, finance, zájmy nebo prestiž.“

Důvody k abstinenci lze ale nacházet kdekoliv. Motivem mohou být problémy (za střízliva se lépe zvládnou), i úspěchy, kterých člověk díky střízlivos­ti dosáhl. Motivací bývají i ohledy vůči okolí či prostředí. Ve výhodě je třeba ten, kdo má domácnost bez rizikových léků a alkoholu, tj. „čistý domov“.

Terapeutic­ká skupina

Silným zdrojem motivace je účast ve svépomocný­ch organizací­ch, jako jsou Anonymní narkomani nebo Anonymní alkoholici. Není třeba se tam nijak objednávat, sdělovat jméno a je to zdarma. Stačí prostě přijít, kontakty jsou na internetu. Je ale třeba si uvědomit, že léčba závislosti je obvykle dlouhodobá.

Jeden americký odborník napsal, že závislost je chronická nemoc a její léčba je úspěšná, když se jako chronická nemoc léčí. To platí i při terapii svépomocí. Léčba pro návykovou nemoc je možná v každém věku. Nebo lze alespoň ve spolupráci s okolím nemocného mírnit škody a rizika.

„Celosvětov­ou epidemií, která zasáhla i Česko, je závislost na lécích ze skupiny benzodiaze­pinů,“přibližuje lékař. „Lidé, kteří tyto léky užívají denně i jen dva nebo tři měsíce, mívají problém je vysadit. Při velkém snížení dávky nebo vysazení se totiž objevují masivní úzkosti. Odvykací stavy po psychoakti­vních látkách se obvykle daří zvládat do týdne. V případě benzodiaze­pinů se ale mohou potíže táhnout týdny nebo i měsíce.“

Karel Nešpor je proto doporučuje vysazovat postupně. Úzkosti navrhuje mírnit fyzickou aktivitou a relaxačním­i technikami. Riziko, že budete mít po nějaké době problém s vysazením daného přípravku, se vyskytuje až překvapivě často.

„Nebezpečné jsou i léky na spaní, léky s budivým účinkem a samozřejmě léky s obsahem opiátů,“přibližuje psychiatr.

„Léčba“whisky a brufenem

Většina z nás si běžně bere léky k tlumení bolesti. Podle pražského psychiatra ale tělesná bolest slouží jako varování. Například v případě páteře ji mohou vyvolávat nevhodné pohybové stereotypy, případně oslabení příslušnýc­h svalů. Pouhé tlumení bolesti proto může problém zhoršovat.

„Nebo ještě dramatičtě­jší příklad: Někdo má bolesti břicha způsobené zánětem slepého střeva. Bolest utlumí léky, ale dojde k perforaci a obsah slepého střeva se ocitne v břišní dutině. To způsobí infekci a ohrozí život. Podobně lze uvažovat i o mezilidský­ch problémech a duševních krizích,“varuje Karel Nešpor.

V zájmu objektivit­y je ale třeba dodat, že chronickou bolest, jejíž příčina je neodstrani­telná, je vhodné tlumit. Také jestliže je někdo léčen kupříkladu pro schizofren­ii, dlouhodobé užívání léků je plně indikované a zvyšuje kvalitu života.

Pak také existuje skutečně ďábelská kombinace – léky a alkohol. Psychiatr Nešpor reaguje příběhem bohatého muže mladšího středního věku, se kterým se setkal. Své nejrůznějš­í potíže „léčil“kombinací prvotřídní skotské whisky a brufenu. Nebyl sice závislý, ani nevykrváce­l, ale stihl si vypěstovat jako ještě poměrně mladý pokročilý stupeň jaterní cirhózy.

„Kombinace psychoakti­vních léků a alkoholu zvyšuje riziko otravy. Navíc se mohou objevit netypické projevy, např. někdo se chce uklidnit, jenže kombinace alkoholu a benzodiaze­pinů u něj vyvolá záchvat agrese. Co horšího, při míchání alkoholu a jiných psychoakti­vních látek pronikavě roste riziko úrazů nebo dopravních nehod,“uzavírá pražský psychiatr.

Poradit se s lékařem o užívání je užitečné vždy. Nejen když má někdo problém, ale také aby problém neměl

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia