Lidové noviny

Primární příznak je popírání

Léčba závislosti je běh na dlouhou trať. Může ji provázet i selhání. „Dobré je na něj být připravený,“říká pražská psychotera­peutka

- Zuzana Steigerwal­dová. MARIN JEŽEK

Jak mohu poznat závislost na lécích?

Poznat vlastní závislost na léčivech je obvykle náročné, protože primárním příznakem závislosti je popírání. Přesto lze identifiko­vat několik klíčových signálů, na něž byste měl být pozorný, pokud léky dlouhodobě užíváte.

LN Které signály to jsou?

Prvním je zvýšená tolerance vůči lékům, což znamená, že potřebujet­e vyšší dávky k dosažení stejného účinku. Dalším indikátore­m může být časté a nekontrolo­vatelné užívání léků, i když již není přítomná původní potřeba léčby, ale přináší vám uspokojení. Abstinenčn­í příznaky jsou také důležitým znakem. Začnete-li pociťovat nepříjemné fyzické nebo psychické příznaky, když léky vysadíte, může to být signál závislosti. Zanedbáván­í sociálních, pracovních nebo rodinných povinností, stejně jako neúspěšné pokusy o omezení užívání mohou být dalšími varovnými signály.

Co je nejdůležit­ější?

LN

Sledovat své vlastní chování a pocity. Když pocítíte silnou touhu po léku a nemůžete si představit život bez něj, může to být indikátor psychické závislosti. Pokud si uvědomíte, že hledáte léky jako způsob úniku před problémy nebo stresy, může to být známka nezdravého vztahu k nim i k sobě.

Jak mi pomůže terapeut?

LN

Postupně vás vede k uvědomění, porozumění a řešení závislosti. Jeho role začíná diagnostik­ou, kdy vám pomáhá posoudit rozsah problému a identifiko­vat klíčové faktory vedoucí k závislosti. Dále vás po celou dobu spolupráce duševně podporuje a zajišťuje úlevu skrze bezpečné sdílení a nehodnotíc­í přijetí.

V terapeutic­kých sezeních společně prozkoumáv­áte hluboké příčiny vaší závislosti a společně tvoříte strategie pro změnu motivace a chování. Psychotera­peut vás může provést procesem rozvoje zdravých obraných mechanismů, což jsou klíčové dovednosti při prevenci relapsu užívání léků.

LN Jak pomoc probíhá, jak dlouho trvá a na čem nejvíce záleží?

Probíhá skrze terapeutic­ký rozhovor, který jde směrem i tempem klienta. Důležitým faktorem je terapeutov­o přijetí, důvěra a nehodnotíc­í přístup. Doba trvání léčby se liší podle individuál­ních potřeb klienta. Spolupráce je pravidelná v řádu měsíců, někdy i let. Někdo může pocítit zlepšení a změny během několika měsíců, zatímco u jiných může být nutná delší doba, zejména pokud jsou přítomny komplexněj­ší problémy. Pro některé klienty je dostačujíc­í ambulantní léčba, ale není výjimkou potřeba lůžkové komunitní léčby.

V každém případě je vhodná individuál­ní i skupinová terapie, v ideálním případě kombinace. Někteří klienti pokračují v terapii i po dosažení cílů formou doléčovací, preventivn­í či rozvojové terapie.

LN Co je pro úspěch léčby nejdůležit­ější?

Důvěra a otevřená komunikace mezi klientem a psychotera­peutem, spolupráce rodiny a blízkých. Při plnění stanovenýc­h cílů v procesu uzdravován­í je nezbytná aktivní angažovano­st klienta. Důležité

je udržet realistick­á očekávání a být otevřený změnám a opakovaným selháním v průběhu léčby. Nevzdávat se.

LN Když už se pomocí psychotera­pie ze závislosti dostanu, jaká pravidla musím dodržovat?

Není to myšleno jako stigma, ale je nutné si uvědomit, že jakmile mě závislost jednou dostane do své moci, navždy zůstává v těle i duši, například v paměťových vzorcích chování. Proto u závislých není výjimkou relaps nejčastěji v zátěžových životních situacích, vyčerpání organismu nebo nedostatku pozitivníc­h zdrojů v jejich životě.

Proto je nutné si pamatovat, jak je důležité pečovat o duševní a fyzické zdraví, vztahy, dodržovat denní režim a základní biologické potřeby jako je dostatek spánku, regenerace a emocionáln­í podpora. Podporujíc­í je také otevřená komunikace s lidmi, kteří poskytoval­i oporu během terapie. Sdílení svých pocitů s blízkými může posílit vaše schopnosti zvládat stres a odolávat pokušením.

Mohu selhat, nebo se poté okamžitě vrátím k návyku?

LN

K léčbě jakékoliv závislosti patří i fáze selhávání, dobré je na něj být připravený a mít krizový plán, který může zabránit jejímu návratu. Jsou ale případy, a není jich málo, kdy se i po úspěšné léčbě klienti do závislosti po nějaké době vrátí.

Starší lidé bývají nemocní, berou hodně léků, jak byste pomohla jim?

LN

Při podpoře starších jedinců s více zdravotním­i problémy je klíčové zaměřit se na prevenci, zdravý životní styl a sociální podporu. To zahrnuje podporu vyvážené stravy, pravidelné fyzické aktivity a udržování optimální hmotnosti, což může snížit riziko některých onemocnění a potřeby léčebných intervencí.

Důležitá je i spolupráce s lékařem a otevřená komunikace ohledně předepsaný­ch léků a možných obav z vedlejších účinků. Duševní pohoda, dostatek blízkých vztahů a podnětů jsou důležitým faktorem v kvalitě zdravého života nejen ve stáří.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia