Lidové noviny

Odvážný Hašek i přísné oči z Liverpoolu

Jeden s Midtjyllan­dem vyhrál základní část dánské ligy, druhý se Sturmem Graz stíhá Salcburk, který v rakouské bundeslize triumfoval desetkrát za sebou. „Se sezonou jsme zatím spokojení,“řeknou shodně Adam Gabriel a Vítězslav Jaroš, dva z nováčků fotbalov

- MILOSLAV NOVÁK

Hrají pravidelně v elitních klubech tamních zemí, i proto tak úplně nepřekvapu­je, že nový trenér Ivan Hašek na prahu své éry zanesl do nominace „neproflákn­utá“jména.

Nejen gólman Jaroš a pravý obránce Gabriel prožívají první sraz áčkové reprezenta­ce. Před úvodním tréninkem na Strahově si včera Hašek všechny hráče svolal do středu hřiště. Dlouze k nim mluvil, pak uprostřed kruhu uvolnil místo právě nováčkům.

„Představít­e se a něco o sobě řeknete. Nebyli ještě všichni, některé to čeká,“říkal s úsměvem Jaroš. Nováčkovsk­é povinnosti se nevyhnou ani Robinu Hranáčovi, Tomáši Vlčkovi či Pavlu Šulcovi.

„Nakousli jsme taktickou část, co se týče obranné fáze. Ale jinak jsme nic zásadního ještě nedělali. Někteří hráči mají za sebou náročné cestování, takže si myslím, že na to pořádně vlítneme až v dalších dnech,“poznamenal Gabriel k prvnímu společnému tréninku reprezenta­ce pod Haškem.

Dnes odpoledne se národní mužstvo vydá do Osla, kde v pátek odehraje přípravný duel proti domácímu Norsku. V úterý

26. března pak na pražské Letné nastoupí proti Arménii.

„Dostat se tak na hřiště aspoň na minutu, na pět. To už vám nikdo nevezme,“přeje si Gabriel.

Sám 22letý krajní obránce nominaci nečekal. „Upřímně, přímo mě to zaskočilo. S nikým jsem nebyl v intenzivní­m kontaktu, o to pro mě byla pozvánka příjemnějš­í.

Myslím si, že i lidi kolem fotbalu jsou překvapení,“přemítal.

„Není to tak dlouho, co jsem se plácal v béčku Sparty. Pak jsem šel do ligy do Hradce, loni do Dánska. První dva měsíce jsem tam byl ze všeho vykulený. Zázemí, technická vyspělost a individuál­ní kvalita spoluhráčů jsou jinde.“

Stejně starý Jaroš už sedm let patří Liverpoolu. Hostoval v nižších soutěžích v Irsku i v Anglii, mezi elitou chytá až od letoška v Rakousku. „Nebylo jednoduché sehnat hostování, aby to vyhovovalo Liverpoolu i tomu druhému klubu. Povedlo se to až teď,“podotkl.

Ve Sturmu je jedničkou, zažil také utkání ve vyřazovací fázi Konferenčn­í ligy, postup přes Slovan Bratislava i vyřazení s Lille. „Každý zápas řešíme s trenérem brankářů Liverpoolu, sledují mě, dávají mi vědět co a jak.“

Když na jeho zápasy jezdili zástupci národního mužstva, tušil, že by pozvánka jednou přijít mohla. „Věděl jsem, že budu v širší nominaci. Že to vyšlo i do užší, za to jsem samozřejmě rád. A dostat se na hřiště, to by byl splněný sen,“řekl Jaroš.

To Gabriel se o reprezenta­ci poprvé doslechl od vedoucího mužstva v Mitdjyllan­du. „Ptal se mě, když budu nominovaný, jestli můžu z Billundu letět v tolik a tolik. Já mu to odkýval. A když byla nominace, tak mi před ní volali trenéři,“líčil Gabriel.

Oba společně zažili loňské Euro do 21 let v Gruzii, součástí týmu byli také Hranáč, Vlček i Šulc, čili všichni současní reprezenta­ční nováčci.

„Kdybych nebyl v Gruzii, asi bych neseděl ani tady s vámi,“poznamenal Gabriel. „Podle mě udělal trenér odvážnou nominaci, myslím v pozitivním slova smyslu. Mně se to líbí. Když se nám zápasy povedou, bude to velké povzbuzení, energie a motivace.“

Tou je také červnové mistrovstv­í Evropy. „Já jsem byl vždycky realista, život beru po krůčcích. Vím, že na moji pozici dlouho hraje Coufal, který teď v nominaci ze známých důvodů není. Uvidíme.“

 ?? ?? V reprezenta­ci.
Gabriel (vlevo) a Jaroš při tréninku.
V reprezenta­ci. Gabriel (vlevo) a Jaroš při tréninku.
 ?? FOTO MAFRA – RADEK VEBR ??
FOTO MAFRA – RADEK VEBR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia