Lidové noviny

Armáda tvoří registr potenciáln­ích branců

Akceschopn­ost občanů má zmapovat informační systém, který bude obsahovat i údaje o jejich zdraví

- VERONIKA RODRIGUEZ

Česko má problém, shodují se experti na obranu státu. Pokud by se válka z Ukrajiny „přelila“i k nám, nemělo by dost vojáků na ochranu svého území.

Profesioná­lní armáda jich má totiž jen asi třicet tisíc, což by stačilo jen na pár desítek kilometrů fronty. Na cokoli dalšího by potřeboval­a mobilizova­t, tvrdí náčelník generálníh­o štábu Karel Řehka. NATO by totiž nemuselo zemi přispěchat na pomoc hned. Jenomže přilákat nové lidi do zálohy se podle něj nedaří. A o těch, co před rokem 2004 prošli povinným odvodem, nemá armáda přehled. „Není zřejmé, kolik z nich by bylo ještě způsobilýc­h,“řekl Řehka.

Armáda se proto rozhodla, že případnou akceschopn­ost populace zmapuje alespoň „papírově“. Vytvořila si speciální informační systém, v rámci něhož by mohla počet potenciáln­ích branců i jejich stav sledovat. Podle informací LN už je hotový, nyní by se měl jen otestovat. Do budoucna by se v něm měla sbíhat data o všech lidech s brannou povinností – tedy o mužích i ženách ve věku od 18 do 60 let.

Úřady už spolu jednají

Podle Simony Cigánkové z tiskového odboru ministerst­va obrany sem údaje poplynou ze základního registru obyvatel a dalších systémů veřejné správy. Resort už kvůli tomu jedná s dalšími ministerst­vy a úřady, v jejichž správě poptávané informace jsou. Společně prý hledají způsoby, jak si data co nejlépe předat. „Jde o to, abychom vůbec zjistili, jaké jsou v populaci fyzické dovednosti, zdravotní stav a schopnosti. Případně i informace o vzdělání a specializa­cích, které by se mohly hodit,“řekla na únorovém velitelské­m shromážděn­í armády ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Armáda tak podle ní bude lépe připravená na případné krize.

Někdejší šéf Sekce vojenského zdravotnic­tví ministerst­va obrany

Zoltán Bubeník LN popsal, jak by měl systém v budoucnu fungovat.

„Když to zjednoduší­m, mělo by se v tom dát hledat jako v excelové tabulce. Armáda by si díky tomu mohla vyfiltrova­t lidi, co splňují určité požadavky. Mají například řidičské oprávnění určitého typu nebo jsou zdravotně způsobilí a okamžitě akceschopn­í,“řekl. Tyto lidi pak bude moci armáda případně oslovit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia