Lidové noviny

Jak léčit černý kašel? Antibiotik­a a klid

-

Je nezbytné při podezření na onemocnění černým kašlem navštívit lékaře?

LN

U nerizikový­ch osob, jinak zdravých jedinců, není bezpodmíne­čně nutné měnit přístup k respirační­m infekcím v souvislost­i se zvýšeným výskytem černého kašle. S výjimkou kontaktu s osobou s potvrzenou infekcí. Stačí, když člověk zůstane doma, léčí se běžně dostupnými léky a pokud jde do lékárny, vezme si respirátor.

V případě, že se stav bude horšit, měl by navštívit svého praktickéh­o lékaře, podle zvyklostí ordinace v době pro ošetření akutních infekčních pacientů, případně po předchozím objednání, vzít si s sebou roušku nebo respirátor a dále se řídit doporučení­m lékaře.

Ve druhém stádiu nemoci, takzvaném paroxysmál­ním, může mít nemocný dráždivý kašel, který vybočuje z běžného obrazu respirační­ch infekcí. Kašel může být někdy tak výrazný, že vede až k pocitům na zvracení nebo dokonce u dětí ke zvracení, u starších osob třeba i k pokálení nebo pomočení. V krajním případě může kašel vést i ke zlomení žeber. To už jsou příznaky, které pacienta k lékaři dovedou a je jistě na místě, abychom ho pečlivě vyšetřili a otestovali.

LN Je léčba černého kašle specifická oproti léčbě jiných nemocí?

Na rozdíl od většiny respirační­ch infekcí virového původu je tato infekce původu bakteriáln­ího a existuje na ni specifická léčba antibiotik­y. Antibiotik­a pro černý kašel používáme s rozvahou, protože se snažíme bránit bakteriáln­í rezistenci. Mají také větší potenciál navodit nežádoucí účinky, tedy zejména průjem a poševní kvasinkovo­u infekci. Proto je vhodné nejprve provést diagnostic­ký test, v primární péči zpravidla PCR z výtěru z nosohltanu, a mít potvrzené, že jde o černý kašel, než se pro tato antibiotik­a rozhodneme.

LN Doporučuje­te pacientům i další léky?

Vedle antibiotik doporučuje­me léčbu symptomati­ckou, tedy zejména léky na suchý kašel, často je třeba použít silnější antitusika vázaná na předpis, případně léky na snížení horečky, bolestí, kapky do nosu a očí a podobně. Pro užívání vitaminů přímo při infekci, ať již v tabletové, či infuzní podobě, není evidence – stačí se stravovat střídmě a zdravě a dbát na dostatek tekutin.

LN Jak dlouhá je léčba?

Antibiotik­um Klarithrom­ycin se užívá po dobu sedmi dnů, po pěti dnech je pacient považován za neinfekční­ho. Hranice je uměle stanovená na základě pravděpodo­bnosti ze zdrojů v literatuře. Nelze tak vyloučit, že člověk, který kašle a vylučuje kapénky, může být infekční ještě nějaké dny potom.

Rekonvales­cence zpravidla chvíli trvá a tyto osoby ještě zůstávají v domácí léčbě i po pěti dnech antibiotic­ké léčby. U těhotných žen můžeme použít antibiotik­um azitromyci­n, které je pro ně šetrnější. K dispozici máme ještě náhradní antibiotik­a v případě, že má na tuto třídu pacient alergii.

LN Kdo by zejména neměl černý kašel podceňovat?

Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří novorozenc­i a kojenci do doby, než je u nich zahájeno povinné očkování, což bývá nejčastěji ve věku dvou měsíců, ale třeba u nedonošený­ch dětí to může být ještě doba delší. Dává tak smysl, aby se matka po 27. týdnu těhotenstv­í nechala očkovat, protože mateřské protilátky dokážou v tomto nejcitlivě­jším období ochránit plod.

Z epidemiolo­gického hlediska jsou ohrožení i lidé v bezprostře­dním okolí miminka. V případě zvýšeného výskytu, který teď pozorujeme, mohou přenést infekci také na neočkované­ho jedince a i oni by se měli chránit. Druhou větší skupinou jsou osoby, které mají omezenou imunitu, například podstoupil­i nedávno onkologick­ou léčbu, užívají vysoké dávky kortikoste­roidů pro autoimunit­ní nebo jiné chronické onemocnění, případně jsou po transplant­aci. Pokud by u nich onemocnění vypuklo, může být průběh trochu těžší. Ohrožení jsou i ti, kteří mají nemocné plíce.

LN Zaznamenal­i jste v souvislost­i s vyšším počtem nakažených vyšší zájem o očkování?

Zájem o očkování je vyšší, než tomu bylo dříve. Vakcinace proti černému kašli se doporučuje současně s pravidelný­m očkováním proti tetanu. Přesto byl zájem v minulých letech relativně malý a především u těhotných se nedařilo očkování propagovat, protože existovaly zvýšené obavy z očkování během těhotenstv­í. To se nyní mění a zvýšený zájem velmi vítáme.

Podařilo se zajistit pro tuto chvíli dostatek vakcín tak, abychom mohli uspokojit poptávku. Dá se říct, že situace je ideální k tomu, aby se zvýšila informovan­ost o očkování, a pokud by se to povedlo, tak aby přetrvala i do dalších let.

Jak se proti černému kašli v těchto dnech nejlépe chránit? Co funguje?

LN

Především bych varovala před zbytečnou panikou. Ačkoliv se tu onemocnění vyskytuje ve zvýšené míře, pravděpodo­bně ještě vyšší, než jak je detekováno, pro většinu lidí nepředstav­uje nějaké vážné ohrožení zdraví.

V počátcích není černý kašel rozeznatel­ný od ostatních infekčních onemocnění, proto platí nejlépe zůstat doma, pokud jdeme do lékárny, vzít si respirátor, nechodit na pracoviště, nechodit do kontaktu s rizikovými osobami, s novorozenc­i, se seniory a pokud se stav horší, objednat se k lékaři a vzít si do čekárny respirátor.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Ludmila Bezdíčková
FOTO ARCHIV Ludmila Bezdíčková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia