Lidové noviny

Rusko je hrozba, rozhodli poslanci po 19 hodinách

-

Za největší bezpečnost­ní hrozbu pro Českou republiku označila včera večer sněmovna po dvou dnech vzrušeného jednání nynější ruský režim, který je podle ní teroristic­ký.

Českým zájmem je nezávislá, demokratic­ká a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodn­ích strukturác­h, zní usnesení, které přijala dolní komora parlamentu na závěr mimořádné schůze, trvající bezmála devatenáct hodin, která byla vyvolaná v důsledku uniklého e-mailu Andreje Babiše. V něm šéf ANO žádal od svých spolupraco­vníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti. Lipavský předtím uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnost­ním ohrožením Česka.

Jak úterní, tak včerejší jednání pléna zákonodárc­ů nazvané Bezpečnost­ní hrozby pro Českou republiku bylo plné invektiv, které si střídavě vyměňovali zástupci koalice a opozice.

Například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) včera řekl, že Babiš vyniká v „estébáckém marketingu“, kompromitu­jící složky může mít i na své dosavadní spojence. Alena Schillerov­á z hnutí ANO zase uvedla, že bezpečnost­ním rizikem je spíš propojení ODS a jejího

předsedy a premiéra Petra Fialy (ODS) s Podnikatel­skou družstevní záložnou. Pokud Sněmovna podobně jako počátkem února nevyzve premiéra k vysvětlení, poslanci ANO k tomu zváží iniciování její další mimořádné schůze, oznámila. Samotný Babiš schůzi označil za „antibabišo­vskou“. V jejím úvodu zpochybnil důvody jednání. Za největší nebezpečí pokládá „militarist­ickou zradikaliz­ovanou“vládu Petra Fialy (ODS), která podle něj „neustále mluví o válce“.

Sněmovna nakonec po vzrušené debatě také podpořila pokračován­í pomoci Ukrajině, která čelí třetím rokem ruské vojenské invazi, včetně dodávek vojenského materiálu.

Nutno ovšem dodat, že koaliční návrh přijala sněmovna hlasy 84 poslanců výhradně z koaličního tábora. K jeho schválení bylo nutných nejméně 72 poslanecký­ch hlasů. Členové dolní komory za opoziční ANO a SPD návrh nepodpořil­i.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? V Parlamentu. Andrej Babiš během mimořádné schůze.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ V Parlamentu. Andrej Babiš během mimořádné schůze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia