Lidové noviny

Hranici 11 milionů Česko nepokoří

Česko se přiblížilo na dosah hranice 11 milionů obyvatel. Podle odborníků ale bude tento počet v následujíc­ích letech klesat. Záležet bude na vývoji na Ukrajině.

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Počet obyvatel České republiky roste. Podle aktuálních dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) během loňského roku stoupl z necelých 10,83 milionu na 10,9 milionu – a to vlivem migrace. Hranici 11 milionů ale podle odborníků do budoucna nepřekoná. Nadále totiž klesá porodnost, loni se narodilo nejméně dětí za posledních 22 let. Důvodem může být špatná ekonomická situace.

Za přírůstkem obyvatelst­va stojí migrace z ciziny, díky ní přibylo 95 tisíc lidí. Přirozenou výměnou, tedy rozdílem mezi počtem zemřelých a narozených, ubylo 21,6 tisíce obyvatel. Celkem tak přibylo zhruba 73 tisíc obyvatel. „Do Česka se z ciziny přistěhova­lo 141,3 tisíce osob – ve srovnání s rokem 2022 o 60 % méně. Za poklesem stojí zejména mírnější příliv uprchlíků z Ukrajiny. Naopak 46,6 tisíce osob v roce 2023 svůj pobyt v Česku ukončilo. I v tomto případě představov­aly významnou část migrantů osoby s dočasnou ochranou uprchlíka,“řekla Michaela Němečková z oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ.

Počty budou klesat

Podle posledních údajů ministerst­va vnitra je v Česku asi 380 tisíc válečných uprchlíků s dočasnou ochranou. Právě na situaci na Ukrajině bude podle demografa z Vysoké školy ekonomické v Praze Tomáše Fialy záviset další vývoj počtu obyvatel. „Projekce předpoklád­á trvalý migrační přírůstek ze zahraničí kolem 35 tisíc osob ročně. Je vidět, že ani to by k udržení počtu obyvatel na současných skoro 11 milionech nestačilo. Migrace se ale velmi těžko prognózuje,“uvedl pro LN. Vzhledem k nízké porodnosti ale spíš předpoklád­á, že počet obyvatel postupně klesne až na 10 milionů.

Podle střední, nejpravděp­odobnější varianty projekce vývoje obyvatelst­va do roku 2100, kterou na konci loňského roku vydal ČSÚ, se počet obyvatel bude po většinu tohoto období snižovat, případně stagnovat. „Demografic­ký vývoj v příštích desetiletí­ch bude charakteri­zovat nepřetržit­á převaha zemřelých obyvatel nad počtem živě narozených dětí. Do konce roku 2050 klesne počet obyvatel Česka jen mírně, na necelých 10,69 milionu, nejvýrazně­jší úbytky pak očekáváme v průběhu 60. let,“popsal předseda ČSÚ Marek Rojíček. Z předcházej­ící prognózy vydané v roce 2018 dokonce vyplývá, že počátkem 80. let poklesne velikost české populace na 10,4 milionu osob. Na konci století by pak měl počet obyvatel dosahovat přibližně 10,5 milionu.

Jedním z důvodů je nepříznivý vývoj porodnosti. Počet živě narozených dětí se meziročně snížil o 10,2 tisíce a dosáhl 91,1 tisíce. Jedná se o nejnižší počet za posledních 22 let. Důvodem je podle Jitky Slabé z Národního institutu SYRI a Univerzity Karlovy špatná ekonomická situace v zemi. „Výzkum z období pandemie ukázal, že plánování potomka je častější u osob, které vnímají svoji materiální situaci jako příznivou. Tento předpoklad bylo ale ve stínu vysoké inflace loňského roku těžké naplnit,“uvedla.

Více zemřelých než narozených

Očekává se, že trend bude dál pokračovat. „V roce 2021 byla úhrnná plodnost českých žen 1,83, což byla jedna z nejvyšších hodnot v Evropě. V dalších letech ale dochází k poklesu, letos se očekávají hodnoty pouze kolem 1,5 a i prognóza předpoklád­á, že až do konce století se to příliš nezmění. Po krátkém oživení by měly roční počty narozených dále klesat až k hodnotám jen kolem 70 až 80 tisíc dětí ročně. Což je daleko méně, než kolik bude zemřelých,“popsal demograf Fiala.

Populace bude v následujíc­ích desetiletí­ch dál stárnout. „Trvalým rysem populačníh­o vývoje v příštích pětatřicet­i letech bude nárůst počtu obyvatel ve věku 65 a více let. Počet seniorů, který na počátku roku 2023 činil 2,2 milionu, se do konce 50. let vyšplhá na tři a čtvrt milionu. Ještě v polovině století by přitom mohly nejpočetně­jší skupinu obyvatel představov­at silné ročníky narozených v druhé polovině 70. let 20. století, které budou v té době patřit již mezi sedmdesátn­íky,“řekla Němečková. Posilovat bude podle statistiků i váha seniorů v populaci, a to ze současných 20 % na přibližně 30 % v polovině století.

Opačným směrem se bude podle prognózy ČSÚ časem vyvíjet počet i podíl obyvatel ve věku 15 až 64 let. Největší úbytky se očekávají na sklonku 30. let a v první polovině 40. let. Zatímco na počátku roku 2023 bylo v populaci Česka 6,9 milionu 15–64letých (63 % populace), na konci 50. let by jich mělo být již jen 6,0 milionu (57 % populace).

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ??
FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia