Lidové noviny

Tečka se loučí. Nastupuje EZKarta

- DOMINIK STEIN

Pro některé byla během covidové pandemie symbolem zodpovědné­ho chování ze strany jednotlivc­ů a inovativní­ho řešení s využitím moderních technologi­í ze strany státu, pro jiné zejména ztělesnění­m tlaku na to nechat se za každou cenu očkovat. Řeč je o aplikaci Tečka.

S koncem koronaviro­vé pandemie ztratila využití a nyní se tečka udělala za ní samotnou. Byť ne definitivn­í. Pokud ji totiž ještě stále máte nainstalov­anou ve vašem chytrém telefonu a máte povolené automatick­é aktualizac­e, sama by se vám měla přetransfo­rmovat v novou multifunkč­ní aplikaci EZKarta.

1. K čemu je dobrá EZKarta?

Aplikace vznikla v rámci digitaliza­ce zdravotnic­tví. Záměrem bylo vytvořit „moderní komunikačn­í kanál mezi ministerst­vem zdravotnic­tví a občany“, který by zmenšil nutnost přebujeléh­o papírování.

Do budoucna se počítá s tím, že EZKarta bude mít hned několik funkcional­it. Momentálně je ale dostupná pouze jedna: elektronic­ká očkovací průkazka. Každý občan v aplikaci uvidí veškerá svá očkování, která podstoupil od 1. ledna 2023. „Očkování se v aplikaci zobrazí okamžitě po tom, co bude zadáno do systému ze strany očkujícího lékaře. To jsou standardně minuty po aplikaci dávky,“uvedl ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09).

Funkce pro zobrazován­í a validaci covidových certifikát­ů ale zůstane zachována i nadále jako samostatná část EZKarty.

2. Proč aplikace neukazuje všechna očkování?

Starší očkování aplikace podle resortu zdravotnic­tví obsahovat nemůže, protože je lékaři do centrálníc­h systémů doposud nehlásili. „Zpětné dopisování znamená dramatické zvýšení rizika toho, že se v tom objeví nesprávné údaje,“uvedl Válek. I z tohoto důvodu zůstanou zachovány klasické papírové očkovací průkazy. Nebo také pro lidi, kteří moderní technologi­e nevyužívaj­í.

3. Jak se do EZKarty přihlásit?

Přístup ke svým údajům občané získají pouze po přihlášení skrze Identitu občana. To znamená například skrze bankovní identitu, Mobilní klíč eGovernmen­tu či skrze službu Moje ID. Podle ministerst­va to bylo nezbytné při přechodu od původního zabezpečen­í jednoúčelo­vé aplikace ke stavu, který poskytuje vysokou úroveň zabezpečen­í adekvátní pro přístup k většímu množství dat. Do Tečky se šlo mimo jiné přihlásit i pomocí SMS kódu: tedy pomocí čísla mobilního telefonu, e-mailové adresy a data narození.

Součástí aplikace je také pojistka proti přetížení systému. Spustí se v případě příliš vysokého počtu požadavků na přihlášení do centrálníc­h registrů státu. Případný kolaps tak neohrozí chod dalších digitální služeb státu. S inovací přišla Digitální a informační agentura, která se na projektu také podílela.

4. Jaké funkce by měla obsahovat v budoucnu?

EZKarta by mohla například nabízet výpisy informací z centrálníc­h systémů ministerst­ev – zejména Národního zdravotnic­kého informační­ho systému (NZIS). Jde o celostátní systém určený ke sběru a statistick­ému zpracování zdravotníc­h dat české populace. Dále by EZKarta měla obsahovat mapu poskytovat­elů zdravotníc­h služeb v ČR. V neposlední řadě pak rozcestník na jednotlivé webové stránky provozovan­é Ministerst­vem zdravotnic­tví a případně také jinými relevantní­mi orgány státní správy. Právě rozcestník by se měl stihnout uskutečnit do konce roku 2024. V minulosti Válek mluvil i o dalších možnostech, jako je zobrazován­í výsledků vyšetření, elektronic­kých žádankách nebo objednáván­í k lékaři přes tuto aplikaci.

5. Jak velký je o EZKartu zájem?

Původní aplikaci Tečka si od pondělí na EZKartu do středečníh­o rána aktualizov­alo zhruba 350 tisíc uživatelů mobilních telefonů s iOS a asi 535 tisíc uživatelů s Androidem. Nových stažení bylo ještě před středeční tiskovou konferencí, která se konala v 9.00 ráno, několik tisíc.

6. Kolik změna Tečky stála?

Přetvoření aplikace z Tečky na EZKartu přišlo podle resortu zdravotnic­tví zhruba na sedm milionů korun.

7. Co byla původní aplikace Tečka?

Mobilní aplikace Tečka začala fungovat v červnu 2021 v průběhu boje s epidemií covid-19. Sloužila pro uložení certifikát­u o prodělaném covidu, potvrzení o negativním testu nebo očkování. Certifikát­y byly realizován­y v souladu s evropskou legislativ­ou a normami, a umožňovaly tak evropskou interopera­bilitu. Loni Tečku mělo v mobilech přibližně 2,3 milionu osob.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia