Lidové noviny

Česko se ocitlo opět v režii traktorů

-

Až do ulic českých měst včera dorazili zemědělci, kteří se opět připojili k evropským protestům, aby upozornili na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů. Kolony traktorů projely Plzní, Chebem, Českými Budějovice­mi, Hradcem Králové, Litoměřice­mi i Opavou. Do akce se zapojily asi dva tisíce kusů techniky, traktory dorazily také na hraniční přechody. Na Vysočině přivezli zemědělci do potravinov­é banky dva metráky české mouky. Počet lidí, kteří se do akce zapojili, Agrární komora ČR odhadla na zhruba 1700.

V regionech měly demonstrac­e podobu protestníc­h jízd traktorů a další zemědělské techniky nebo veřejných shromážděn­í. Někteří farmáři se na hranicích setkali s polskými kolegy. Organizáto­ři vyzvali ke klidnému průběhu protestů. „Lokální omezení provozu není možné vyloučit. Jedná se o protestní akci, během které zemědělci chtějí dát najevo svou nespokojen­ost,“avizovala mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

Zemědělci požadují snížení byrokratic­ké zátěže, podporu zaměstnano­sti na venkově, zachování podpory pro životní pohodu zvířat v nezkrácené výši, vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidač­ním balíčkem. Dalším požadavkem je to, aby se nedanily evropské provozní dotace a omezily bezcelní dovozy zemědělský­ch produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL) v České televizi uvedl, že pokud budou protesty v Česku pokračovat, vláda pro zemědělce nemá připravené žádné záchranné balíčky. „Protesty vnímám jako celoevrops­ké,“uvedl dále Výborný, který je tento týden s delegací na návštěvě Filipín a Vietnamu. „To, co jsme měli připravené, jsme dali na stůl,“doplnil s tím, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnano­st na venkově slevami na sociálním pojištění. Se zástupci farmářů Výborný podle svého vyjádření aktuálně jedná o tom, jak přesně zacílit

navýšení investiční podpory na tři miliardy korun. V čem se ale neshodnou, je podle něj vrácení daně z nemovitost­i na úroveň před konsolidač­ním balíčkem. „Kdybychom začali rozebírat konsolidač­ní balíček, tak by to prostě nedopadlo dobře,“řekl ministr.

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělské­ho svazu Martina Pýchy připraveni protestova­t do konce funkčního období současné vlády. Požadavky, které společně s dalšími oborovými organizace­mi svaz nedávno předložil Výbornému, podle něj ale nemusí být splněné všechny. „Je vůle domluvit se na kompromisu,“řekl už dříve předseda Zemědělské­ho svazu.

V Karlovarsk­ém kraji zemědělci vyrazili na protestní jízdu s přibližně pětadvacet­i traktory, které vyjely od hraničního přechodu v Pomezí nad Ohří do Chebu a v koloně projely městem. K protestu se připojilo i šest německých zemědělců. „V Chebu jsme projeli páteřní komunikace Evropskou

a Ašskou rychlostí asi 15 kilometrů za hodinu, aby si lidé mohli přečíst transparen­ty na našich strojích a dozvědět se, za co bojujeme,“uvedl jeden z organizáto­rů protestu Jiří Vacek z Farmy Poustka.

Přitahovat šrouby

Také farmáři z Plzeňského kraje tentokrát při protestech mírně přitvrdili. Kolona, v níž jelo asi pětadvacet strojů, vyrazila do krajského města z Chválenic za asistence dopravní policie. „Aby bylo vidět, že pořád přitahujem­e šrouby. Přibližuje­me se do centra města. Pokud budou další protestní akce, pojedeme asi ke krajskému úřadu,“řekl včera šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnost­i Jaroslav Šíma.

Zemědělci ze severního Plzeňska vyjeli v deset hodin z Třemošné na kraj Plzně a zpět. Kolona devíti vozidel byla vidět ve Studentské ulici. Některé traktory vezly balíky slámy, další měly prázdné

valníky a troubily. Vozy doprovázel­i policisté. Protesty v Jihočeském kraji měly stejnou podobu jako při únorové akci. Hlavní centrum protestů bylo opět před českobuděj­ovickým výstaviště­m, kde jihočeská agrární komora očekávala až stovku traktorů. V 11 hodin zemědělci projeli Českými Budějovice­mi.

Policie očekávala komplikace také na hraničním přechodu Strážný na hranicích s Německem, vyrazilo tam na 150 strojů. „Zemědělci ohlásili blokování přechodu,“informoval­a policejní mluvčí Martina Joklová.

„Při hlavní části protestu se na české straně vytvořila zhruba kilometrov­á kolona, ve které byly především kamiony,“uvedla Joklová. Na Strážném se akce zúčastnilo asi 70 traktorů. Blokáda trvala asi hodinu.

Zemědělci z Jindřichoh­radecka vyrazili na tři jízdy, a to na Třeboňsku, po kruhových objezdech v Hradci a v okolí Dačic. Farmáři ve Středočesk­ém kraji se dopoledne připojili k evropským protestům se zhruba 215 stroji. Jízdy techniky nezpůsobil­y dopravní komplikace, protest v regionu byl poklidný, řekla ředitelka středočesk­é agrární komory Petra Novotná.

V regionu na akci dohlížely desítky policistů. Policie nezaznamen­ala žádné narušení pořádku nebo bezpečnost­i provozu, řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Ze všech okresů máme informace, že to bylo bezproblém­ové, menší kolony možná někde byly, třeba se mírně pozdržela doprava, ale nebylo to ve špičce,“řekla Novotná. Účast podle ní byla kvůli zahájení jarních prací menší než před měsícem.

Na Příbramsku proti původně plánovaným třem trasám vyjeli zemědělci se stroji pouze na dvě trasy. V Ústeckém kraji se do protestní jízdy traktorů a další zemědělské techniky zapojily desítky účastníků.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Z Trutnova směr Polsko. Nespokojen­í zemědělci vyrazili na protestní jízdu za svými polskými kolegy do Lubawky.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Z Trutnova směr Polsko. Nespokojen­í zemědělci vyrazili na protestní jízdu za svými polskými kolegy do Lubawky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia