Lidové noviny

Zeman je dál na JIP. Učí se prý chodit

-

Bývalý prezident Miloš Zeman zahájil v motolské nemocnici po prodělané operaci rehabilita­ci a absolvoval krátký nácvik chůze s chodítkem. Zůstává však na jednotce intenzivní péče.

I když se laboratorn­í výsledky zlepšují, jeho stav lékařské konzilium nadále hodnotí jako závažný, uvedla Fakultní nemocnice Motol. Jak dlouho potrvá hospitaliz­ace, lékaři stále nechtějí odhadovat. Na konci týdne by nicméně mohl být expreziden­t přeložen na interní kliniku. Minulý čtvrtek se devětasedm­desátiletý Zeman v Motole neplánovan­ě podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Při zákroku mu lékaři sraženinu odstranili a provedli angioplast­iku. Kvůli vzniklému otoku mu museli provést takzvané fasciotomi­e, tedy naříznout kryty svalů, oznámila nemocnice v pondělí.

„Zůstávám s vámi, jsem prostý český občan Zeman“

Podle včerejšího vyjádření osmičlenné­ho lékařského konzilia je Miloš Zeman ve stabilizov­aném stavu, při vědomí a zahájil rehabilita­ci.

„Po částečném ústupu otoku se podařilo uzavřít jednu ze dvou fasciotomi­í, zbývající je intenzivně ošetřována. Délku hospitaliz­ace zatím nelze predikovat, avšak pokud bude nastolený trend pokračovat, plánujeme překlad na interní kliniku ke konci tohoto týdne,“informoval­a mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Další informace poskytnou lékaři zítra dopoledne na briefingu.

Zeman prostředni­ctvím svého facebookov­ého profilu poděkoval lidem za přání k uzdravení. „Rozhodl jsem se, že vaše přání splním a že neodejdu z české politiky, ale že se budu snažit i nadále být s vámi, s vašimi starostmi a s vašimi potřebami jako prostý český občan Miloš Zeman,“uvedl bez dalších podrobnost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia