Lidové noviny

Rusko mění námořní velení

Na souši se teď Rusům na ukrajinské­m bojišti daří, na moři jsou ale výsledky horší. I proto nastala změna. Hlavním úřadujícím velitelem ruských námořních sil je nově admirál Alexandr Moisejev. Muž s léty zkušeností, ale i bývalý student filmové školy.

- LUBOŠ JIRSA

O odvolání ruského vrchního velitele námořnictv­a Nikolaje Jevmenova po téměř pěti letech ve funkci se spekuloval­o už delší dobu. Ruské námořnictv­o se totiž prakticky od začátku své vojenské agrese na Ukrajině potýká s těžkými ztrátami v Černém moři. Kreml záležitost odmítal komentovat, ale podle ruské agentury RIA Novosti již velení přebral jednašedes­átiletý admirál Alexandr Moisejev. Představen měl být v úterý na oficiálním ceremoniál­u ve vojenském přístavu v Kronštadtu.

Moisejev od června 2018 necelý rok velel ruské Černomořsk­é flotile, kde dohlížel na její rozšiřován­í, než byl v květnu 2019 převelen do čela Severní flotily působící v Severním ledovém oceánu, v Barentsově a Norském moři. Zkušenosti ale začal sbírat už mnohem dříve. V Kaliningra­dské oblasti, kde se narodil, nejprve vystudoval filmovou školu. Nebyl však hercem, ale údajně se specializo­val na opravu filmových pásek. Do sovětské armády pak byl dle britského listu The Independen­t povolán v roce 1981 a od té doby fakticky slouží vlasti.

Hrdina Ruské federace

Studia na Vyšší námořní škole radioelekt­rotechniky Alexandra Popova v Petrohradě ukončil v roce 1987 a osm let později absolvoval kurz důstojníka ruského námořnictv­a. Ruská tisková agentura TASS uvedla, že byl například inženýrem ve výpočetní skupině a poté velitelem radiotechn­ické bojové jednotky (BCH-7) ponorky K-117 Brjansk. Rovněž velel ponorce s balistický­mi raketami K-407 Novomoskov­sk. Dohromady sloužil na jaderných ponorkách takřka tři dekády a v roce 2011 obdržel titul Hrdina Ruské federace, nejvyšší ruské vojenské vyznamenán­í.

„Titul se uděluje Alexandru Alexejevič­i Moisejevov­i, veliteli strategick­é ponorkové divize Severní flotily. Během bojových hlídek byly pod jeho vedením úspěšně provedeny testy nejnovější­ch zbraní a odpálena celá řada raket. Vše bylo provedeno na velmi vysoké úrovni,“říkal při slavnostní­m předávání dle ruského webu nazvaného v českém překladu Váleční hrdinové tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Nyní má admirál Moisejev pomoci znovu „nastartova­t“ruské námořnictv­o. Zatímco na souši

Rusové v únoru například dobyli východoukr­ajinské město Avdijivka a mnohá západní média to označila za největší ruské vítězství a změnu na frontě od loňského zisku Bachmutu, na moři mají větší úspěchy Ukrajinci. Začátkem března jejich námořní drony potopily moderní ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov. Právě to bylo dle listu Kyiv Post poslední kapkou, která rozhodla o konci velitele Jevmenova. Zatím nejhorším okamžikem pak pro Rusy bylo potopení vlajkové lodi Černomořsk­é flotily, křižníku Moskva v dubnu 2022.

Dle Rádia Svobodná Evropa za více než dva roky války Ukrajina potopila nebo vážně poškodila asi dvě desítky ruských válečných plavidel. Černomořsk­á flotila prý přišla skoro o polovinu lodí.

Největší změna od léta

Výměna velitele námořnictv­a je přitom největším otřesem v ruském vojenském vedení od konce generála Sergeje Surovikina. Ten byl v létě loňského roku odvolán z funkce velitele vzdušných a kosmických sil.

Místo ho podle mnohých médií stála předchozí protestní vzpoura soukromé Wagnerovy armády oligarchy Jevgenije Prigožina. Dle tehdejšího tvrzení amerických zpravodajc­ů pro deník The New York Times Surovikin předem věděl o Prigožinov­ě plánu zajmout ministra obrany Sergeje Šojgua i náčelníka generálníh­o štábu Valerije Gerasimova, ale nikoho na to neupozorni­l.

K zadržení obou mužů sice nakonec nedošlo a vzpouru Prigožin odvolal, přesto si to Kreml mohl vyložit jako zradu. Sám šéf wagnerovců zemřel poté, co se s ním koncem srpna zřítilo letadlo. Dle ruského prezidenta Vladimira Putina prý na palubě vybuchl granát.

 ?? FOTO REUTERS ?? 30 let na jaderných ponorkách strávil Alexandr Moisejev během své vojenské kariéry. Původně ale studoval filmovou školu.
FOTO REUTERS 30 let na jaderných ponorkách strávil Alexandr Moisejev během své vojenské kariéry. Původně ale studoval filmovou školu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia