Lidové noviny

SME: Korčok snížil náskok favorita voleb Pellegrini­ho

-

Sobotní první kolo přímé volby slovenskéh­o prezidenta podle nejnovější­ho volebního modelu agentury NMS Market Research vyhraje

bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok.

V rozhodujíc­ím druhém kole by ho ale porazil předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociálna demokracia Peter Pellegrini, byť se jeho náskok proti únoru ztenčil. Napsal to list Sme, který si volební model objednal. Jiný průzkum ovšem tento trend nepotvrdil a tvrdí, že Pellegrini by v druhém kole vyhrál s přesvědčiv­ým náskokem.

Ode dneška až do uzavření volebních místností bude na Slovensku moratorium nejen na volební kampaň, ale i na zveřejňová­ní výsledků sondáží k prezidents­kým volbám.

Korčok, který je kritikem nynější vládní koalice premiéra Roberta Fica, by podle NMS v prvním kole získal 36 procent hlasů, Pellegrini 34,2 procenta. S odstupem na třetím místě skončil ve volebním modelu exministr spravedlno­sti Štefan Harabin s podporou 16 procent.

Očekávané druhé kolo prezidents­kých voleb by pak Pellegrini

podle modelu vyhrál se ziskem 50,9 procenta hlasů. Podle Sme model NMS nepotvrdil trend jiných agentur, že Korčokova popularita dosáhla svého stropu a přestal se dotahovat na favorita voleb Pellegrini­ho.

Korčoka v prezidents­kých volbách podporují opoziční hnutí Progresívn­e Slovensko, liberální strana Sloboda a Solidarita a konzervati­vní KDH. Pellegrini­mu zase vyslovila podporu rovněž Ficova strana Smer-sociálna demokracia, ve které Pellegrini v minulosti 20 let působil.

Volební model NMS podle Sme ukázal, že voliči se stále více přiklánějí k prvním třem nejpopulár­nějším kandidátům, přičemž výrazněji si polepšil Harabin. Ten ve volební kampani například tvrdil, že Rusko není ve válce na Ukrajině agresorem.

Agentura sbírala data mezi 13. a 18. březnem a oslovila 1030 respondent­ů. Jen okrajově zachytila pondělní oznámení šéfa nejmenší vládní strany SNS Andreje Danka, který se kandidatur­y vzdal ve prospěch Harabina, s nímž ho spojují proruské názory. V modelu NMS Danko získal jen půl procenta hlasů.

Také dřívější model agentury Median SK ukázal, že první kolo prezidents­kých voleb vyhraje Korčok, ale prezidente­m se stane Pellegrini. Jiné sondáže zase očekávají vítězství Pellegrini­ho v obou kolech hlasování, v tom rozhodujíc­ím ho chce podle sondáží podpořit značná část Harabinový­ch sympatizan­tů. Bývalý ministr spravedlno­sti dříve řekl, že by v případě svého volebního neúspěchu nedoporuči­l svým voličům žádného z postupujíc­ích kandidátů.

O vrcholnou politickou funkci v zemi se uchází deset kandidátů. Nynější prezidentk­a Zuzana Čaputová o znovuzvole­ní neusiluje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia