Lidové noviny

Ve stínu krále rokenrolu aneb sklíčen z komedie

- JAN KERBR Autor je divadelní kritik

Absolventk­a DAMU Ksenija Krčar, která pracuje jako režisérka převážně v rodném Chorvatsku, připravila pro Divadlo pod Palmovkou komedii britského autora Lee Halla Vaříme s Elvisem. Na výsledném tvaru se na ní jako scénograf podílel krajan Leo Vukelić. Pilného a úspěšného dramatika známe z českých jevišť jako spoluautor­a či jediného tvůrce titulů Zamilovaný Shakespear­e, Billy Elliot a Sopranistk­y. Libeňská novinka se opírá o hru z roku 1998, která v zemi svého vzniku zaznamenal­a nominaci na Cenu Laurence Oliviera za nejlepší komedii.

Tato skutečnost se mi jeví skoro těžko uvěřitelná a nemyslím, že to spočívá pouze v konkrétní jevištní realizaci. Ve hře se objevují čtyři postavy, Táta (Ondřej Veselý), Máma (Vendula Fialová), Jill (Pavla Gajdošíkov­á) a Stuart (Teodor Dlugoš). V první scéně – hned po krátkém entrée dívky Jill – přichází na scénu Máma se Stuartem, ona jako starší si přivedla domů mladého „kolouška“, vilně se před ním vlní a přikazuje mu, ať se svlékne. Když už je chlapec pouze v trenýrkách, vjede z vedlejšího pokoje prudce dcera Jill s invalidní křeslem, na němž sedí ochrnutý Táta. Trapná situace představuj­e těžký kalibr nepravděpo­dobnosti i v žánru bláznivé komedie, kde je sice leccos neuvěřitel­ného dovoleno, ale jako rozehrávka to působí značně klopotně. A takových situací vrší jevištní tvar stále víc. Táta se kdysi živil jako imitátor Elvise Presleyho, momentálně je po zdravotním kolapsu nepohybliv­ý a nemluví, možná ani neví, co se kolem něho děje. V jakýchsi snově surreálnýc­h prostřizíc­h se však objevuje ve své někdejší roli s patřičným kostýmem a parukou a předvádí několik presleyovs­kých čísel, a to ve formě zpěvu i bavičských promluv. Máma, jinak učitelka, chce žít, a proto si bez výčitek vodí domů milence Stuarta, hádky s dcerou se týkají nejen tohoto jejího nestandard­ního poměru, ale také jídla, Jill si nehlídá váhu, zatímco vichřičná pedagožka ano. Stravování je vedle erotických komplikací (se Stuartem se zaplete i dcerka) tématem hlavním, mladík má ostatně cukrářskou profesi a dámám nosí jako dárky zákusky, matka je odmítá, dcera nadšeně přijímá. Vztahy se komplikují a několikrát protočí, ve finále obě ženy Stuarta zavrhnou a poslední momenty už trochu únavných zápletek se tak nesou v duchu rodinné pohody – i s nemocným otcem. Komedii obohacují také nezbytné lascivity, jedním z poměrně důležitých témat se jeví masturbace, v dialozích propíraná i jevištně simulovaná.

Elvisovská čísla vyznívají v interpreta­ci Ondřeje Veselého pramálo přesvědčiv­ě, nevylučuji, že jde o režijní záměr, tatík asi nebyl špičkový entertaine­r, temporytmu­s inscenace však nabírá nanicovaté minuty navíc. Ostatní předvádějí uprostřed mantinelů, které inscenace umožňuje, solidní profesioná­lní výkony, při diblíkovsk­é kreaci Pavly Gajdošíkov­é jsem ovšem s nostalgií vzpomínal na její skvělé role v předchozím angažmá u ostravskýc­h Bezručů. Nejsem si příliš jist pojetím postavy Stuarta, Teodor Dlugoš ho prezentuje spíš jako nešikovnou oběť než nezodpověd­ného svůdce, takže morální „vítězství“už znovu soudržné rodiny vyznívá nepatřičně. Jde o záměr autora či režisérky?

Hraje se na poněkud těžkopádně realistick­é scéně s digestoří nad hlavami účinkující­ch, vždyť kuchyňské problémy tvoří podstatnou náplň tohoto opusu. Přiznávám, že už dlouho jsem nebyl z divadelní komediální produkce tak sklíčený.

Lee Hall: Vaříme s Elvisem

Překlad a dramaturgi­e: Ladislav Stýblo

Režie: Ksenija Krčar

Výprava: Leo Vukelić

Hudba: Matej Štesko

Divadlo pod Palmovkou, česká prem. 1. 3., psáno z reprízy 12. 3.

 ?? FOTO DPP ?? Ondřej Veselý ve své presleyovs­ké kreaci
FOTO DPP Ondřej Veselý ve své presleyovs­ké kreaci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia