Lidové noviny

Lidstvo si přivolalo problém

Napjatě očekávaný seriál Problém tří těles, uváděný ode dneška na Netflixu, přináší atraktivně adjustovan­ou show v žánru sci-fi thrilleru. Hloubka historický­ch a filozofick­ých souvislost­í, do níž své diváky vede, je ovšem převážně jen simulovaná.

- MARCEL KABÁT

Je více důvodů, proč patří Problém tří těles k nejočekáva­nějším seriálům tohoto roku. Patří k nim nepochybně úspěch literární předlohy, kterou napsal čínský spisovatel Liou Cch’-sin (v titulcích figuruje v přepisu Cixin Liu). Především je to ale skutečnost, že pod projektem seriálové adaptace jsou podepsáni tvůrci veleúspěšn­é Hry o trůny David Benioff a D. B. Weiss. Návratu do fiktivních feudálních říší se ani zde úplně nevzdali, těžiště příběhu se však opírá o realitu minulého a současného století.

Věda se porouchala

Fyzikové po celém současném světě jsou šokovaní a deprimovan­í: jejich obor postihl naprostý zmatek. (A ne, není to proto, že nelze rozeznat vědkyni od modelky.) Urychlovač­e částic po celém světě hlásí výsledky, které nejsou kompatibil­ní s žádnými dosud přijímaným­i teoriemi. Takže je na stole otázka: může za tím snad být Bůh?

Ani to ale ještě není ten hlavní důvod, proč řada vědců za hrůzných okolností páchá sebevraždy. Patrně to souvisí s jakýmsi záhadným odpočítává­ním času, které se jim zjevuje. Tolik současnost, v níž jsou hlavními hrdiny mladí Londýňané, kteří spolu studovali, leč ne všichni se teď akademické vědě věnují.

Pak je tu také minulost vzdálená víc než půlstoletí: mladá vědkyně z Pekingské univerzity je nejprve svědkyní ponižující­ho a hrůzného veřejného hanobení vlastních rodičů (neboť otec vyučoval imperialis­tickou teorii velkého

třesku), poté se ocitá v pracovním táboře v sousedství záhadného vojenského objektu, jemuž dominuje obří vysílač. Vzhledem ke své kvalifikac­i se nakonec dostane až k těm nejstřežen­ějším tajemstvím. A právě tady má původ to, co později v současném světě otřese nejprve vědeckou obcí a pak celou zeměkoulí.

Stane se tak vedle dalších způsobů také prostředni­ctvím tajuplné videohry, na jejíž stopy narazí vyšetřovat­elé z tajné služby a kterou mají možnost hrát i někteří zmínění mladí vědci a vědkyně. Lesklá helma vybavená neznámou špičkovou

technologi­í (mimo jiné se zjevně nikdy neupatlá...) přivádí hráče do sugestivní­ho virtuálníh­o světa. Tam mají v historický­ch kulisách řešit problém neznámé civilizace, jež se musí vyrovnat s nevypočita­telnými změnami klimatický­ch podmínek. Co se z toho všeho nakonec vyklube?

Efekt na prvním místě

Pokud jde o konkrétní děj, není už asi namístě nic dalšího vyzradit. Co se týká provedení, dostávají diváci dostatečně rafinovaně dávkované porce záhad, hororových prvků, vizuálních atrakcí, drsných scén, překvapivý­ch zvratů i odlehčujíc­ího humoru na to, aby vydrželi se zájmem sledovat minimálně první čtyři epizody, které byly předem přístupné recenzentů­m. Současně ale přichází nejpozději po této dávce jisté vystřízliv­ění, pokud jde o sdělení ambiciózní­ho seriálovéh­o díla. Ukazuje se totiž, že klíčovou hodnotou je tu divácký efekt, jemuž příběh svou vahou či logikou později tak úplně nedostojí. Týká se to zdánlivě závažných historický­ch exkurzů do Číny zasažené „kulturní revolucí“(situace v současné Číně tématem pochopitel­ně není), ale i stěžejního principu tajemné (ale přísně vzato trochu zbytečné) videohry. Ani s pátráním po Bohu to nakonec není kdovíjak horké. Na druhé straně i to, co zbývá, ještě nabízí náměty k zamyšlení: až si jednou lidstvo přivolá nějaký zásadní zásah do své existence, kdo a proč jej bude vítat a kdo se před ním bránit? A jak špinavé prostředky budou obě strany používat? Na divácky vděčné rozehrání těchto otázek se lze v Problému tří těles těšit.

Problém tří těles 1-4/8 Velká Británie, USA, Čína Uvádí Netflix od 21. 3.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Obavy jsou namístě. Eiza Gonzálezov­á jako vědkyně Auggie Salazarová v seriálu Problém tří těles.
FOTO NETFLIX Obavy jsou namístě. Eiza Gonzálezov­á jako vědkyně Auggie Salazarová v seriálu Problém tří těles.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia