Lidové noviny

Obstát bez migrace?

Spíše s Ukrajinci než s Araby a Afričany

- Zbyněk Petráček

Když se řekne migrace, mnozí si představí tu ilegální masovou a islamizaci. Což má leckde opodstatně­ní, ale ne v Česku. Zde hraje migrace trochu jinou roli. Ukázal to demografic­ký přehled za rok 2023: počet obyvatel Česka sice narůstá, ale jen díky stěhování. Ano, migrace má řadu podkategor­ií – od ilegální masové až po stěhování z města do města. A kdybychom se od veškeré migrace odřízli, zjistili bychom, že Česko se vylidňuje. Myšleno z hlediska nerovnováh­y mezi počtem narozených a zemřelých.

Český statistick­ý úřad od roku 2022 zahrnuje do populace i osoby s dočasnou ochranou v ČR, rozuměj hlavně Ukrajince. To jejich příliv způsobil, že populace ČR stoupla na 10,9 milionu a Praha se blíží metě 1,4 milionu. Názory na příliv Ukrajinců se liší, ač nikdo neví, kolik jich tu zůstane déle. Ale pokud se chcete nad čísly ČSÚ za rok 2023 skutečně děsit, musíte sáhnout po těch „neukrajins­kých“.

V celé republice jen Praha a dva sousední okresy vykazují přirozený přírůstek obyvatel, vyšší porodnost než úmrtnost. Jinými slovy: uprostřed Čech leží téměř dvoumilion­ová megapole – Praha, Praha-východ, Praha-západ – atraktivní tak, že roste, byť o fous, už díky přirozeném­u přírůstku. Pro zbytek republiky platí, že roste, ale jen díky migraci. A pro Ústecký kraj platí, že i při započtení migrace tam počet lidí klesá.

Toto zjištění ladí s trendy ve vyspělém světě. Z 38 členů OECD jen Izrael vykazuje úhrnnou plodnost nad mírou 2,1 dítěte na ženu umožňující alespoň prostou reprodukci. Je užitečné si to uvědomovat. Západní progresivi­sté tvrdí, že ženy by moc rodit neměly. A že podněcovat je k tomu připomíná politiku Hitlera. Jenže kde potom čerpat pracovní síly i daňové poplatníky? Z Blízkého východu a Afriky? Ale to jsou lidé, kteří nemají pochopení pro nárok žen nerodit. To oni jsou na západě EU zdrojem většího počtu dětí i voličů, kteří pak západní progresivi­sty převálcují. V tomto smyslu a s přišedšími Ukrajinci na tom ještě nejsme tak zle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia