Lidové noviny

Naše rybky, naši lidi

Slovenský předseda vlády Fico naznačil, že s maďarským premiérem Orbánem uzavřel širší dohodu: Budapešť podpoří vyškrtnutí slovenskéh­o nočního vlka, za to bude Bratislava lobbovat za daleko větší ryby na sankčním seznamu.

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Za pár týdnů začne sezona tak zvaných „nočních vlků“. Čili jízd proruských motorkářů, které nikdy nebyly jenom o pietě za padlé bojovníky proti fašismu nebo o korzování centrem Berlína. Mužům v kožených kombinézác­h také šlo o šíření ideologie „ruského světa“, jejíž nejdrastič­tější podobu vidíme už třetím rokem na bojištích Ukrajiny.

Řada z předáků těchto motorkářsk­ých skupin se po ruském vpádu na Ukrajinu ocitla na západních sankčních seznamech. Jeden z nich byl ovšem podle všeho nedávno vyškrtnutý.

Jde o slovenskéh­o podnikatel­e Jozefa Hambálka, který byl hlavou evropské sekce ruských nočních vlků. Sankce na něj uvalené znamenaly, že nesměl volně nakládat se svým majetkem, ani se bez omezení pohybovat v rámci Evropské unie. Proto byl loni, když zavítal do Prahy, zadržen a následně eskortován zpět na Slovensko.

Před týdnem ale premiér Robert Fico oficiálně na tiskové konferenci oznámil, že Hambálek už na sankčním seznamu figurovat nebude, což označil za velký úspěch slovenské diplomacie. Explicitně pak také děkoval Maďarsku a Rumunsku, jejichž diplomaté prý pomáhali přesvědčit Brusel, že Hambálek na černou listinu nepatří.

Zároveň slovenský předseda vlády naznačil, že jde o výsledek širší dohody, kterou prý uzavřel s maďarským premiérem Viktorem Orbánem: Budapešť podpoří vyškrtnutí slovenskéh­o nočního vlka, za to bude Bratislava lobbovat za daleko větší ryby na sankčním seznamu.

Podle slovenskýc­h médií by mohlo jít třeba o miliardáře Ališera Usmanova, který podniká v metalurgii a údajně patří k oblíbencům ruského prezidenta Vladimira Putina. Usmanov měl v minulosti podnikatel­ské plány v Maďarsku, chtěl převzít ocelárnu, jíž hrozilo zavření. Válka na Ukrajině to ovšem zhatila. Maďarsko se pokoušelo dostat ho z klatby minimálně dvakrát. Zatím bez úspěchu.

Usmanov patřil k prvním oligarchům, kteří se po vpádu na Ukrajinu na seznam dostali. To bylo odůvodňová­no tím, že svými podnikatel­skými aktivitami v minulosti systematic­ky destabiliz­oval situaci na Ukrajině. Dosáhnout vyškrtnutí ze seznamu se snažil i na vlastní pěst před Soudním dvorem Evropské unie, avšak jeho podnět byl zamítnutý.

To takový pilot Formule 1 Nikita Mazepin, který měl být rovněž mezi jmény, která chtělo Maďarsko „vysvobodit“, měl víc štěstí. Včera ho ze sankční listiny vyřadil Soudní dvůr Evropské unie s odůvodnění­m, že fakt, že je synem významného výrobce hnojiv, není dostatečný­m důvodem, aby na něm dál figuroval.

V porovnání s Usmanovem nebo Mazepinem je Hambálek malá rybka. Ale „naše“, jak by možná zaznělo z tábora Ficovy strany, kde mělo slovní spojení „naši lidi“už před loňskými volbami povahu kódu. Neznamenal­o to nic menšího, než že po návratu k moci skončí jejich vyšetřován­í kvůli korupci a jiným deliktům. Krátce před sobotním prvním kolem prezidents­kých voleb, které jsou pro Fica mimořádně důležité, se každý takovýto bod může hodit. I kdyby byl sebemenší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia