Lidové noviny

Ochablý strašák do zelí

Prezident Joe Biden oslabuje globální vliv Ameriky

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Hrubý domácí produkt Nigeru činí pouhých 545 dolarů na osobu. V žebříčku OSN se tato africká země řadí mezi pět nejméně rozvinutýc­h států na zeměkouli. Americká vláda obvinila Niger, že jedná o prodeji uranu do Íránu. Niger zareagoval tím, že oficiálně ukončil vojenskou kooperaci se Spojenými státy. Jedná se o další z mnoha vítězství Vladimira Putina a jeho úsilí rozšiřovat globální vliv Ruska. Je to i dobrá zpráva pro Írán a vážná rána pro americké plány omezit džihádisti­cké násilí, které se rozmáhá ve velké části Afriky.

Komentátor deníku The Wall Street Journal Walter Russell Mead toto uvádí jako poslední příklad toho, jak Amerika ztrácí vliv na běh událostí ve světě.

Vojenská junta v Nigeru se vysmála prezidentu Bidenovi a připojila se ke globálnímu trendu. Putin stupňuje svoje hrozby jadernou zbraní, oficiálně odmítá diplomatic­ká jednání a tváří se, že má na Ukrajině velké ambice. Írán pomáhá jednomu ze svých spojenců střílet rakety na lodi v Rudém moři a druhému na Izrael. Severní Korea posiluje své jaderné a konvenční síly. Čína masivně zvyšuje vojenské výdaje na obranu a má zájmy v indo-pacifické oblasti i v západní hemisféře. Od Haiti po Súdán se žoldnéřští bossové a šéfové gangů leda vysmívají americkým diplomatic­kým snahám o obnovení stability.

Eroze americké síly

Ochabující moc a vliv Američanů a neschopnos­t odstrašit nepřátele je největší problém pro americkou zahraniční politiku, pro mír ve světě a potenciáln­ě i pro vyhlídky Joea Bidena na znovuzvole­ní. Amerika působí jako strašák do zelí, který už nestraší a neodradí hladové ptáky a další zvířata od konzumace výpěstků na poli i záhumenku. Bidenův tým ztrácí schopnost odradit nepřátelsk­é mocnosti od toho, aby začaly rozebírat základy Amerikou vedeného světového pořádku.

Za všechno pochopitel­ně Joe Biden nemůže. Vliv Ameriky je na ústupu už od roku 2003, od invaze do Iráku a některé účty za minulé omyly začaly přicházet teprve v Bidenově volebním období. Pod prezidenty z obou amerických politickýc­h stran přestala Amerika držet krok s čínskými investicem­i do armády a tempem budování čínských vojenských schopností. Americká průmyslová kapacita a infrastruk­tura, která má podporovat armádu, začala poněkud zahnívat. Na Putinův útok na Gruzii v roce 2008 i na Ukrajinu v roce 2014 Evropa ani Amerika nijak neodpovědě­ly.

Vývoj americké domácí politiky pokračuje v oslabování amerického globálního vlivu. Možnost, že se Donald Trump vrátí do Bílého domu, podlamuje Bidenovu kredibilit­u u přátel i nepřátel USA. Průzkumy, které poukazují na vzestup izolacioni­stického sentimentu v Americe, vedou mnohé zahraniční lídry k přesvědčen­í o tom, že Amerika je v globálních věcech zmenšující se síla.

Možná není eroze americké síly, vlivu a schopnosti odstrašova­t jenom vina administra­tivy Joea Bidena. Jeho politika ale rozhodně trendy neobrátila. Katastrofi­cky se nezdařil odchod z Afghánistá­nu a zbytečně dlouho se odkládalo vyslání výkonnější­ch zbraňových systémů na Ukrajinu ještě před Putinovou agresí, kdy Ukrajina čelila „pouhým“hrozbám. Bidenův Bílý dům krůček po krůčku a kumulativn­ě naučil přátele i nepřátele vnímat USA jako upadající mocnost, kterou je snadné vyplašit a která se snadno stáhne.

Snižování výdajů na obranu – signál pro nepřátele

Bidenův tým ztrácí schopnost odradit nepřátelsk­é mocnosti od toho, aby začaly rozebírat základy Amerikou vedeného světového pořádku

Nejvíce šokující je návrh amerického obranného rozpočtu na rok 2025. Je to doslova signál nepřátelům Ameriky, aby vystupňova­li svoje válečné plány. Bidenův tým snižuje reálné výdaje na obranu v době, kdy nebezpečí vykukuje za každým rohem. V nedávné zprávě o stavu unie přitom Biden srovnával rok 2024 s rokem 1941, nejkritičt­ějším rokem pro svobodný svět v historii. V roce 1941 ale prezident Franklin D. Roosevelt zčtyřnásob­il výdaje na obranu. Nic tedy není vzdálenějš­í Bidenovým plánům.

O klesajícíc­h amerických reálných výdajích na obranu ví celý svět. Putin to bude chápat tak, že jeho jaderné výhrůžky vůči Ukrajině oslabují možnou reakci Ameriky, místo aby Americe zpevnily páteř. KLDR si bude myslet, že se Ameriky nemusí bát.

Pak tu máme Blízký východ. Rudé moře skoro zavřené, Gazu v plamenech. Poloválečn­é chvění na izraelské severní hranici. Íránské milice nabírají na síle v Iráku a Baššár Asad upevňuje moc v Sýrii. Írán pomáhá ruské agresi na Ukrajině a současně posiluje svoje vztahy s kriminální­mi skupinami a režimy v západní hemisféře.

Čína si říká, co by se asi stalo, kdyby blokovala Tchaj-wan. Dává pozor, jak Bidenův tým zachází s Íránem, a říká si asi, že možná není čeho se bát. Vrány přijdou tam, kde strašáci nezabírají. Pokud chce Biden méně výzev vůči světovému pořádku, musí obnovit respekt vůči americké síle, kompetenci a vůli. První krok je předložit rozpočet, který bude demonstrov­at americkou podporu přátelům a spojencům a který odstraší soupeře a nepřátele v různých globálních arénách. Druhý krok je začít střílet vrány.

Tolik W. R. Mead. Dodejme, že když upadá americký vliv, co potom Evropa? Ta už dávno skoro žádný vůbec nemá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia