Lidové noviny

Bez vize to nejde

Vláda má ve volbách šanci, ale Antibabiš nestačí

- Marek Hudema

Současná vládní koalice vznikla na vymezení se proti hnutí ANO a bývalému premiérovi Andreji Babišovi, který byl symbolem propojení byznysu s politikou. Jak se ale ukazuje, jen být proti někomu zkrátka nestačí. Preference vládních stran klesají. Vyhraje tedy příští volby ANO?

Ne nutně. Jak napovídá nedávný průzkum agentury STEM analyzujíc­í nespokojen­ost voličů vládních stran, kabinet má ještě šanci. Nechme stranou, že si průzkum objednal spolek placený boháči, kteří chtějí ovlivňovat politiku podobně jako jejich protipól Babiš, a podívejme se, co ukazuje. Podle něj je teď nespokojen­o zhruba 13 procent lidí, kteří volili vládní strany. To je dost, aby Babiš získal převahu a také na to, aby se do parlamentu dostaly i některé menší strany, které tam teď nejsou. Koalice by pak neměla ve sněmovně většinu.

Proč jsou vládní voliči nespokojen­i? Pozitivně sice hodnotí vládní pomoc bojující Ukrajině a proevropsk­ou vládní politiku, ale vadí jim, že kabinet rázně neomezil státní zadlužován­í. A také vysoké ceny a inflace. Všichni chtějí šetřit, ale nikdo ne u sebe, zejména chudší voliči. Všichni si pak stěžují, že vládě chybí vize a odvaha a strany nedodržují své volební programy. Pokud se to změní, může vláda ještě z oněch 13 procent voličů téměř 11 procentníc­h bodů přetáhnout na svoji stranu. Přičemž polovina z nich znovu zvolí vládu téměř automatick­y.

A co s těmi ostatními? Ukazuje se, že program Antibabiš nestačí, stejně jako nestačí být proti Rusku a pro Evropu. Jsou to sice naprosto nutné, ale nikoliv postačujíc­í podmínky pro vítězství ve volbách. Je třeba mít plány do budoucna a naplňovat je. Pokud to kabinet neudělá, o voliče přijde. Buď nepůjdou k urnám, nebo pokud vznikne nová protiputin­ovská, proevropsk­á a po finanční střídmosti a cenové stabilitě volající strana, zvolí ji. Vznikne ale? Nová strana potřebuje nejen bohaté sponzory, ale také důvěryhodn­é politiky nepůsobící ani ve vládě, ani v opozici. A to je problém. Jejich počet v Česku totiž momentálně limituje k nule.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia