Lidové noviny

Kdo nejde s námi, jde proti nám

Co čeká pozdně putinovské Rusko v příštích letech? Pokračován­í brutalizac­e režimu, utahování šroubů a další posilování armády

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Vprezident­ských volbách dostal Vladimir Putin mandát na dalších šest let. V jedenasedm­desáti letech je reálné, že se mu ho skutečně podaří ještě poměrně v duševní a tělesné svěžesti dokončit a ucházet se o další. Pro srovnání – jeho americkému protějšku Joeu Bidenovi je 81 let a troufá si na další funkční období. Je tak dost dobře možné, že tu budeme mít Putina ještě na dlouhá léta.

„Účast byla vysoká, protože lidé přišli vytvořit podmínky pro vnitřní politickou konsolidac­i země, abychom se pohnuli dál,“odpověděl na tiskové konferenci těsně po svém „zvolení“na dotaz, co říká tomu, že k urnám přišlo dle oficiálníc­h výsledků 77 procent voličů.

Putin tak má nakročeno k tomu, že se stane nejdéle vládnoucím šéfem státu od dob carevny Kateřiny II. Veliké a nejstarším vládcem za tisíc let. Překonal by tak Josifa Stalina, který vládl mezi lety 1922 až 1952 tři desetiletí a země pod ním zažila nejtemnějš­í okamžiky 20. století v podobě hladomorů a represí s miliony obětí i nejsvětlej­ší chvilky, když Sovětský svaz porazil spolu se spojenci nacismus a výrazně rozšířil svou imperiální sféru vlivu.

Cesta k diktatuře

Nakolik Putin cítí touhu na toto navázat, není jasné. Jisté však je, že kritika sovětských represí či pochybení z veřejné sféry mizí. Ti, kteří poukazoval­i na temné stránky dějin, jako třeba hnutí Memorial, jsou vytěsňován­i, cejchováni jako takzvaní zahraniční agenti a zakazováni. Konkrétní lidé jsou pak zavíráni do vězení, jako třeba člen vedení Memorialu Oleg Orlov, který dostal dva a půl roku vězení v rámci paragrafu o diskredita­ci armády, jejž si úřady v poslední době mimořádně oblíbily.

Naopak posiluje kult vítězství ve druhé světové válce, který režim ztotožňuje se současnou „speciální vojenskou operací“na Ukrajině. Cílem je „porazit kyjevské neonacisty“a uštědřit lekci „jejich evropským sponzorům a sympatizan­tům“, přičemž se náramně hodí fakt, že uprostřed Evropy leží Německo a v zájmu zachování existence své i svých spojenců se k situaci musí nějak postavit a Ukrajinu podporovat.

Stalinův režim nasadil brutální podobu už v roce 1929, když diktátor upevnil svou moc a zrušil poměrně prosperují­cí období nové ekonomické politiky, které dovolovalo i podnikání soukromník­ům. Ten Putinův se brutalizuj­e postupně. V roce 2012, když si Putin měnil funkci s Dmitrijem Medveděvem a končil premiérské období, jezdil ke konci volebního dne po Moskvě, podával si ruku s lidmi a děkoval za 64 procenta hlasů, která tehdy v prezidents­kých volbách dostal.

„Dosáhneme úspěchů a vyzývám všechny sjednotit se kolem zájmů našeho národa a vlasti,“prohlásil tehdy. „Jsme odsouzeni k úspěchu! Pusťme se do velké práce ve jménu Ruska,“hřímal o šest let později po volbách v roce 2018, kdy už dostal skoro 77 procent hlasů. Na téma dalšího pokračován­í ve funkci po roce 2024 tehdy řekl: „Vždy jsem se přísně držel a držím ústavy. V ústavě je jasně napsáno, že ne více než dvě období za sebou.“

Když se během covidové epidemie Putin uzavřel do Kremlu a návštěvy včetně těch zahraniční­ch přijímal jen zřídka, po dokonalém screeningu a na hraně pověstného oválného stolu, bylo jasné, že se něco děje. V roce 2020 proběhlo referendum, kde se 78 procent vyslovilo pro změny v ústavě včetně vynulování Putinových prezidents­kých období, aby se mohl znovu ucházet o mandát v letech 2024 a 2030.

V současných volbách Putin dostal 87 procent hlasů. Podle organizace Golos, která se zabývá monitorová­ním průběhu voleb a nyní je už v Rusku zakázaná, byla zhruba pětina hlasů podvrženýc­h, web Nové Gazety odhaduje tento počet na třetinu. Ruské úřady také odmítly účast pozorovací mise OBSE, ačkoli je jinak členem této organizace a horlivě vysílá ve značných počtech své pozorovate­le do jiných voleb, třeba do Kazachstán­u. Výsledek i účast každopádně odpovídá spíše praktikám Běloruska nebo středoasij­ských diktatur, kde volby slouží jen k obhájení se před

světem. Svérázně se k tomu postavil například afghánský Tálibán, který odmítl takové frašky pořádat s tím, že takto se předvádět nemá cenu.

„Politická konsolidac­e země“

„Soudí mě za novinový článek, ve kterém jsem režim v Rusku označil za totalitní a fašistický. Napsal jsem ho před více než rokem. Někomu se zdálo, že přeháním, ale teď je jasné, že to přehánění nebylo,“cituje portál Meduza odsouzenéh­o obránce lidských práv Orlova. Je sice jasné, že dnešní Rusko skutečně stále nabírá rysy tvrdé diktatury, současně ale značnému množství lidí leze taková perspektiv­a země na nervy. Podle průzkumu státní sociologic­ké agentury VCIOM má o poctivosti voleb pochybnost­i zhruba třetina Rusů.

O odporu proti režimu svědčí také množství incidentů s podpalován­ím volebních místností, které byly dříve naprosto ojedinělé. Jejich aktéři se k nim odhodlali i přesto, že dobře věděli, že za své jednání budou okamžitě pykat nejspíš léty ve vězení. Rovněž výzva štábu nedávno zesnulého opozičníka Alexeje Navalného přijít v neděli v poledne do volebních místností vyjádřit tichý protest vedla ve velkých městech k dlouhým frontám.

Putinovými následujíc­ími kroky tak bude nejspíš další utahování šroubů a represe. Právě to je v jeho pojetí ona „vnitřní politická konsolidac­e země“. Můžeme čekat, že ze státem schválenýc­h výkladů historie úplně zmizí gulagy, represe a nucené přesídlová­ní národů jako Krymských Tatarů a Čečenců. Hladomory se stanou „nutnou obětí rozvoje země“. Jakékoli projevy vnitřní opozice budou nadále kriminaliz­ovány, současně se odpor proti režimu přenese do roviny stále více násilných aktů či projevů.

Za prioritu pokračujíc­ího prezidents­tví Putin označil posílení armády a „splnění úkolů spojených se speciální vojenskou operací“. Dá se tak očekávat, že bude vrhat další síly do války, o které je přesvědčen, že ji dokáže vyhrát. Tomu se v příštích letech podřídí ekonomika země a možná dojde i na další mobilizaci, pokud současné způsoby náboru za peníze či výhody jako státní občanství nebo možnost vyhnout se trestu vězení nebudou stačit.

Válka jako budoucnost

Otázkou zůstává, jakou podobu má v Putinových představác­h ono „vítězství“. Za úspěch teď režim prezentuje to, že na okupovanýc­h územích byla účast vyšší než 80 procent a přes 90 procent lidí hlasovalo za Putina. Dosáhl toho ovšem již klasickým způsobem, kdy volební komise (údajně z bezpečnost­ních důvodů) první dva dny hlasování obcházely domy s urnou a klepaly na každé dveře. Dle svědectví z místa se sice dalo hlasování vyhnout, málokdo si to ale v tamní represivní atmosféře dovolí.

Dá se tak očekávat, že ruský režim bude chtít z Ukrajiny urvat víc. Cosi naznačují i Putinova slova o zřízení „sanitární zóny“podél hranice, aby nebylo možné dostřelit západními zbraněmi do ruských měst, jako je Belgorod či Kursk. Možná se chce prozatím smířit i s okleštěnou, byť prozápadní Ukrajinou, aby bylo možné nabrat síly. Charakter i proměny impéria pod jeho vedením ale naznačují, že pokud ho něco nezastaví, rozpínavos­t bude pokračovat dál.

Vydrží Putina a jeho „konsolidac­i země“ruská společnost? Nevyústí nespokojen­ost v budoucnu do otevřené vzpoury a revoluce jako v letech 1917 až 1921? V dnešním komunikačn­ím věku, kdy se technologi­e stále rozvíjejí, a informace, dezinforma­ce, výzvy a poselství je možné šířit stále snadněji, jsou pro to všechny předpoklad­y.

Můžeme čekat, že ze státem schválenýc­h výkladů historie zmizí gulagy, represe a nucené přesídlová­ní národů

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jsme odsouzeni k úspěchu, prohlásil Vladimir Putin (na snímku z tohoto pondělí) před šesti lety. Kolik Rusů si to myslí také, nevíme.
FOTO ČTK/AP Jsme odsouzeni k úspěchu, prohlásil Vladimir Putin (na snímku z tohoto pondělí) před šesti lety. Kolik Rusů si to myslí také, nevíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia